Училището в Абланица събра на форум съдии, полицаи, кметове, учители, ученици и родители

абланица

Тематично-дискусионна родителска среща проведоха вчера в Абланица родители, учители, ученици, представители на изпълнителната власт и правораздавателните институции от Гоце Делчев и Благоевград.

Домакин на форума бе директорът на СОУ „Св. Пайсий Хилендарски“ Мехмед Имамов, който откри инициативата и поздрави всички гости и участници.

Целта на дискусията бе за взаимно споделяне и изграждане намодели и добри практики за ефективна връзка учител – родител – ученик. Като своеобразно мото на интересната и много полезнародителска среща в Абланица се очертаха темите „Родителите – помощници или партньори в учебно-възпитателния процес“ и „Как да направим училището втори дом за учителите, защото децата желаят повече примери отколкото критика“.

Сред официалните гости бяха кметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев, местният кмет Адем Арнаудов, председателят на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова, председателят на Районен съд – Гоце Делчев Мария Карагьозова, началникполицейски участък Хаджидимово, д-р Теменужка Любенова – председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, директорът на Второ ОУ – Благоевград Христо Манчев и директорът на ЦДГ «Пролет» в Абланица Севим Топова.

Голям интерес предизвика представената тренинг задача, подготвена от началните учители под ръководството на помощник-директора Калинка Гайтанинчева, за взаимоотношенията между учители, родители и ученици.

Главният учител и председател на Училищното настоятелство в СОУ „Св. Пайсий Хилендарски“ в с. Абланица, Сълзета Зейнева, запозна присъстващите с ролята на настоятелството в привличането на родителите в училищния живот.

По темата на дискусията бяха направени още две презентации. Едната бе подготвена от екип учители и представена от председателя на Методическото обединение на възпитателите в училището Силвет Даутева на тема «Личният пример е най-доброто средство за възпитание“. Втората презентация «Европейската конвенция за защита правата на човека и ние, учениците, от СОУ „Св. Пайсиий Хилендарски“- с. Абланица“ бе представена от членовете на Ученическия съвет Халил Узунов – председател, Нанси Узунова и Ирен Гърбева.

На родителската дискусионна среща бяха изложени и табла с тематични рисунки и ученически произведения, а ученичката Нанси Узунова разчуства цялата аудитория със свое есе.

„Да не забравяме, че и ние сме били деца“, заяви от своя страна председателят на Районния съд в Гоце Делчев Мария Карагьозова.

Психологически разсъждения на тема «Детето – проводник на топлина и светлина“ поднесе на присъстващите педагогическият съветник Илвие Кукударева, която е и председател на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непъпълнолетни.

Сладкодумната д-р Теменужка Любенова закри срещата в училището в с. Абланица с изключително интересната презентация на тема «Децата желаят повече примери, отколкото критика», а председателката на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова, възхитена от прекрасните ученици и всички участници в дискусията, им поднесе най-емоционалното си приветствие, като обеща и в бъдеще да участва в подобни полезни за подрастващите и обществото инициативи, организирани от ръководството на учебното заведение в Абланица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене