АФП: България е канал за ислямисти

main_b

Когато българската полиция арестува на 1 януари французина Фриц Жоли Жоашен, той сам призна, че е “стар приятел” на нападателите на “Шарли eбдо”, но не е първият заподозрян ислямист, опитал да пресече европейската югоизточна граница към Турция, коментира агенция Франс прес в материал за България, цитирано от „24 часа”.

Всъщност българският министър на вътрешните работи Веселин Вучков казва, че “стотици” европейци са пътували до България, за да пресекат 275-километровата граница с Турция, някои след това преминават в Сирия, за да се присъединят към “Ислямска държава” (ИД).

Най-популярният маршрут за хиляди граждани на ЕС, присъединили се към редиците на ИД, е да летят до Турция и след това да пресекат границата със Сирия. Но след затягането на контрола на турските летища пътуването по суша, най-често с автобус през България, става все по-атрактивен вариант“, казват разтревожени представители на ЕС.

“Със засилването на наблюдението на пристигащи на летището в Истанбул каналът през България се използва все повече и повече – казва френски служител за борба с тероризма, пожелал анонимност. – Преминаването на границата между България и Турция е сравнително лесно, особено през нощта, когато е зима и вали сняг…”, допълва той.

България досега опитваше да се справи с хора, идващи от други посоки, издигайки бариери с бодлива тел, която да спре потока на хиляди бежанци от Сирия. Но в последно време, и по-специално след атаките в Париж, българските власти са насочили вниманието си към хората, които напускат страната и могат да се върнат, след като се съюзят с ИД, посочва АФП.

Но проблемът е, че българските власти казват, че не получават достатъчно информация от други страни от ЕС и могат да се намесят само когато има сигнал срещу някого или издадена заповед за арест.

Междувременно френските власти повдигнаха предварителни обвинения за участие в организирана престъпна група, целяща подготовката на терористичен акт, срещу французина Фриц Жоли Жоашен, който бе екстрадиран от България. Той заяви пред френските съдии, че е пътувал към Турция с цел почивка, а не да се присъедини към терористите в Сирия.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене