Connect with us

Анализи и Коментари

Финтовете на якорудчанката Сабрие Сапунджиева, за да запази ведомствен апартамент, ремонтиран за 46 хил. лв. държавни пари

Published

on

108519-sabriel-sapundjieva

Кадърът на ДПС минава през всички държавни ниваот зам.-министър до секретар, за да има правото да живее в държавното жилището

Едно ведомствено жилище с направени козметични ремонти за 46 000 лв. се оказва в ръцете на кадър на ДПС от години. В продължение на повече от десетилетие бившият заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева предприема какви ли не стъпки, за да запази този апартамент, показа разследване на bTV. Последната от тях е да стане секретар в Административния съд в София, за да има правото да живее в него.

След 12 години като директор на младежкия дом в Якоруда, през 2002 г. Сабрие Сапунджиева става секретар на президента Георги Първанов по юридическите въпроси. После сменя редица държавни позиции: зам.-министър на правосъдието, зам.-председател на ЦИК от квотата на ДПС, член на комисията „Златанов” и пак зам.-министър на правосъдието в кабинета „Орешарски”.

Скандали и назначения

Името ѝ става известно с няколко скандала, но въпреки това се оказва ценна за ДПС и до днес успява да работи за държавната администрация, макар и с прекъсвания. Докато е част от комисията на Филип Златанов и когато избухва скандалът с тефтерчетата му, тя твърди, че не е запозната със съдържанието им. Но се оказва, че през цялото време е гласувала в синхрон със Златанов и указанията в тефтерите.

Освн това дъщеря ѝ Анна Сапунджиева е назначена за консул във Финландия заради качествата ѝ, но по-късно се оказва, че не отговаря на изискванията. Освен това се установява продажбата на алкохол в посолството и дъщерята е изтеглена обратно в България от тогавашния външен министър Ивайло Калфин.

По пътя през властта Сапунджиева е неразделна с един апартамент в блок в столичния квартал „Витоша”. С края на предишната власт трябва да дойде и раздялата на зам.-министъра с ведомствения апартамент. Месеци наред правосъдното министерство се бори да си върне имота, но Сапунджиева не го дава, обяснява сегашният заместник на правосъдния министър.

„Г-жа Сапунджиева не е освободила жилището, не е върнала ключа. Поради което министерство на правосъдието е предприело следващата стъпка принудителното ѝ извеждане. Областният управител е този, който може със съдействието на полицията да освободи държавния имот”, обяснява Петко Петков.

От Областната управа отговориха на bTV, че са уведомили Сапунджиева за започнатото административно производство, но не са изтекли 14-те дни, в която тя има право да отговори.

За да запази ведомственото жилище, Сапунджиева трябва да е държавен служител. Когато се настанява в него, тя е съветник на президента. Щом става зам.-министър, собствеността на апартамента се сменя и той става на Министерството на правосъдието, така че Сапунджиева го запазва. Започвайки работа в ЦИК, тя започва усилена кореспонденция да купи жилището, но не успява. Прави втора серия опити, докато работи в комисията на Филип Златанов.

След като губи държавната си работа – като зам.-министър на Зинаида Златанова, Сапунджиева живее няколко месеца незаконно в апартамента. Правени са многократни опити тя да бъде изгонена, но те са неуспешни.

Ремонт за хиляди левове… държавни средства

За силната връзка между Сапунджиева и жилището вероятно допринася и козметичен ремонт, направен по времето, когато е заместничка на Зинаида Златанова. Той е за 46 000 лв, взети от парите за подобряване на условията за живот в затворите, т.е. средства изработени от затворниците и такива, които трябва да допринесат за подобряването на техния живот.

„Имаме предприятия, в които работят лишени от свобода, и кумулираме средства, които използваме за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това не е най-добрият пример за разходване на средствата. Аз няма как да кажа на зам-министъра: Не, това няма да стане. Сама разбирате, че нямаше да говорите в момента с мен. А с някой друг”, заяви директорът на ДП „Фонд затворно дело” Свилен Чичев.

Козметичният ремонт за 46 000 лв. включва подмяна на дограмата и дюшемето, шкурене и лакиране на гардеробите и поставяне на 68 контакта в жилището, или по около 13 контакта в стая.

„В хода на ремонта се установяваха нуждите, необходими, за да се обитава това жилище… Не мога да кажа кой контакт дали е нужен и дали са нужни. Всичко направено е по желание на обитателя. Не съм подлагал на обсъждане колко контакта да има – обсъждали сме дали да се направи ремонт на жилището”, допълни Чичев.

Финалната сметка смутила шефа на фонд „Затворно дело”, но правосъдният министър Зинаида Златанова одобрила разхода с подписа си. Тя не отговори на обажданията на bTV.

А наследниците на Сапунджиева и Златанова са категорични, че средствата са изхарчени неправомерно. Сигнализирали са главния прокурор. Вместо да освободи жилището след настоятелните опити на министерството, Сабрие Сапунджиева написала писмо до Христо Иванов с молба да остане още в него.

„Аз четох преди няколко дни, че е подала молба до министъра на правосъдието да не бъде гонена, докато си намери квартира. Това е вярно само отчасти. Действително такава молба имаше, но нейното съдържание беше да не бъде гонена, за да може да продължи да го ползва, докато си намери държавна работа, за да може да продължи да го ползва на законно основание”, обясни зам.-министър Петков.

Имоти за децата

Министър Христо Иванов отказал на Сапунджиева да я изчака да заеме нов държавен пост и така да остане в жилището. А тя има право на него, защото на нейно име няма имоти в София. През годините ѝ във властта обаче имоти трупат дъщерите ѝ. Първата любопитна сделка е през 2003 г.

Дъщерята на Сабрие Сапунджиева – Анна, си купува жилище в блок на първия етаж в столичния квартал „Ботунец”. Няколко месеца след сделката тя разменя това жилище за друго, по-голямо, което обаче се намира в елитния столичен квартал „Изток”.

С апартамента в блока в „Ботунец” се сдобива Областната управа на София. А срещу него се отказва от ведомствено жилище в кв. „Изток”.

Областният управител – по това време от ДПС, оценява 100 кв.м. от блока в кв. „Изток” на по-малко от 50 000 лева. Голяма част от разликата в цените на апартаментите в „Изток” и „Ботунец” е покрита от дъщерята на Сапунджиева с компенсаторки.

Според една от най-авторитетните брокерски агенции в София обаче цената на квадратен метър в този столичен квартал тогава струвал 420 евро. Тоест държавата е дала апартамента си почти два пъти по-евтино от реалната му цена.

Семейството на Сабрие Сапунджиева разполага с жилище от 140 кв.м. и в блок в столичния квартал „Манастирски ливади”. И там екипът на bTV е посрещнат от охрана и забрана за достъп. Охранителят обяснява, че вижда семейството много рядко.

Жилището е дарение на двете дъщери на Сабрие Сапунджиева от жена на име Миглена Валентинова Стефанова. Информацията за нея в интернет е, че била сътрудничка на ДС и служител в НЗОК.

В друга сграда се намира жилището, което Сабрие Сапунджиева и съпругът ѝ Ибрахим купили през 2010 г. на другата си дъщеря – тогава 17-годишната Мериям. Срещу 95 000 лв. тя станала собственик на ателие с площ почти 120 кв.м. Брокери са категорични, че през 2010 г. квадратен метър в тази сграда е струвал 2000 евро. Тоест реалната цена на имота е 464 000 лева.

Декларациите на Сапунджиева, подавани през годините обаче не показват възможност тя и съпругът ѝ да могат да си позволят дори записаните в нотариалния акт 95 000 лв. Екипът на bTV многократно се опивалда влезе в контакт с тях, но и двамата не отговаряли на мобилните си телефони.

На 21 януари Сабрие Сапунджиева става съдебен секретар в Административен съд София-град, за да може да се води на държавна позиция и да запази ведомственият апартамент.

E79 News

Анализи и Коментари

Управители на ресторанти и питейни заведения от Гоце Делчев чрез Топ Преса до премиера: Господин Борисов, не ни затваряйте! Ефект няма да има!

Published

on

Към Топ Преса се обърнаха съдържатели, управители и собственици на заведения за хранене, барове и нощни клубове. Чрез медията ни те искат да публикуваме техния апел лично към министър-председателя на Република България – г-н Бойко Борисов. „Писмото е написано от ръката на един, но със сърцата на всички ни – управители, съдържатели и собственици от бранша на ресторантьорството“, пишат те на нашата поща. Представителите на този бизнес не държат писмото им да е анонимно, но за предпочитане е да не се ползват имена, защото вярват, че няма човек от бранша, който да не се съгласи с пълното затваряне и буквалното съсипване на техния бизнес.

„Няма да скрием и това, господин Борисов, че по време на миналия „локдаун“ някои наши колеги все пак излязоха с имената си и отправиха остри критики към мерките на НОЩ. Веднага след това, съвпадение или не, бяха „атакувани“ от проверяващи, предимно от „Агенцията по храните“, които някак си целенасочено държаха да вкарат всичко в ред на управляваните от тях обекти“, държат да отбележат местните управители на заведения и продължават: „Вчера вие сам го казахте, трябва да се прави задълбочен анализ на здравната криза, която никой не оспорва, никой от нас не подценява проблема с Ковид – 19 , нито отрича неговото съществуване. Но, молим ви, задайте въпроса на вашите медицински консултанти и съветници защо, след като повече от месец и половина нощните заведения не работят – бройките на заразените не намаляха? Извинете ни за директната констатация, но един сектор на бизнеса в България буквално беше сринат, а резултат от взетите мерки няма. Нещата дори се усложниха, въпреки затварянето на нощните барове и дискотеките. Факт, който никой не може да отрече!

Вие, господин Борисов, сам коментирахте „локдауна“, който е наложен почти в цяла Европа. След като здравният министър, главният здравен инспектор, генералът и управителите на СОФИЙСКИТЕ болници ви задължиха да ни затворите бизнеса, да обречете нас и нашите служители на банкрут и безработица, защо не им зададете въпроса и те да отговорят експертно. В Испания вече има четири месеца пълен „локдаун“, заведенията не работят, институциите са онлайн, училища – затворени, хората са си по домовете и бройките на заразените не намаляват. Болниците са си все пълни. Факти, изнесени в доста медии и основно в Нова телевизия.

Има още десетки примери, с които можем да защитим правото си да работим и да живеем достойно. Правото си да храним десетки семейства и да се развиваме. Но времето не е за емоции, а за важни решения, не позовани на тях, а на фактите. Фактите показват само едно – положителен резултат от това да ни затворите бизнеса няма да има. Нито политически, нито обществен, нито медицински.

Днес надеждата ни е във Вас, господин Борисов! Нека разумът и мъдростта надделеят над натиска на уплашения ЩАБ, страховете и политиката. Ние вина нямаме, че има Ковид -19. Болни ще има, дори и да ни затворите, защото този, който иска да се събере с приятели или да празнува нещо, ще го направи в дома си.

Накрая едно послание към така наречения ЩАБ – защо убихте надеждата, уважаеми доктори, генерали и професори!? Елементарната психология твърди, че, колкото по-силна е заплахата, толкова повече ефектът е обратен.  Вие направихте това, което направи Америка по времето на сухия режим. Съсипахте много сектори, отворихте вратите на спекулата, черната търговия с лекарства, медицината стана търговия и обществото е сринато… Факт!

Послепис: Нищо лично към хората с тези професии!!!

Докторите отказват да лекуват, учителите – не искат да влизат в клас, полицаите разпъват палатки, защото и те били на първа линия с Ковид -19… Всички обаче получават редовно заплати, а държавата на някои им дава и допълнително по 1000 лв. на месец.

Не е такава ситуацията при хората на изкуството и в частния сектор. Така и не чухме някой предприемач, служител в частна фирма, артист или танцьор да се оплаква, че не иска да работи, защото го е страх от Ковид. Точно обратното – по всякакъв начин се борят да работят и да не ги затваря държавата. Явно психозата удря най-много тези, които вземат сигурни пари от бюджета или здравната каса. Ако обаче на тези професии им спрат „кранчето“ за няколко месеца, нещата ще си дойдат на мястото – ще искат и да лекуват, и да преподават, и да охраняват.

Нека не забравят, че бизнесът вади парите за техните заплати!

 

 

Continue Reading

Анализи и Коментари

Адвокатът на майката от Сандански: Свекър й я е насилвал сексуално

Published

on

Майката от Сандански, задържана за смъртта на двете й деца, остава за постоянно в ареста. Това реши днес съдът в Благоевград.

Невръстните деца – момче на 5 години и момиче на 3 години, бяха открити мъртви в дома им в четвъртък.

Според адвоката на Кристина – Маньо Алексиев, тя е била жертва на домашно и на сексуално насилие в семейството си.

Пред съда тя не е признала или отрекла да е извършила двойното убийство, а само е помолила да бъде пусната под гаранция.

„Нищо не каза, освен че моли съда да бъде третирана по-снизходително и да й бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, без да обяснява защо. Тя не показа с нищо да е физически е неразположена или до такава степен притеснена, че да се наложи някаква външна помощ”, заяви Красимир Аршинков, съдия в Окръжен съд Благоевград.

Да, аз казах, че ключът се е намирал от вътрешната страна на вратата, че майката е била в стаята с мъртвите деца и е имала кръв по ръцете и дрехите. Не може и не следва обаче да се направи категоричният извод, че тя е действителния извършител. Човек може да заключи вратата отвътре и да излезе по различни начини. За момента жената заяви, че не е извъшила престъплението”, разказа Маньо Алексиев.

Адвокатът разказа, че познава Кристина от 10 години. Седмица преди убийството тя дошла в кантората му силно притеснена, че мъжът й Георги може да вземе й децата.

„Беше неузнаваема и смачкана психически. През цялото време плачеше, че иска да й се помогне, да се отърве от това бреме и да спаси децата си”, поясни Алексиев.

Адвокатът обясни, че за да отстъпи родителските си права върху децата, Кристина е трябвало да преживее много насилие и заплахи от мъжа й Георги.

Два дни преди убийството е водена на различни места и са я накарали да подпише споразумение, че ще вземе децата при себе си, но ще остане да живее при бащата”, каза още адвокатът.

Проблемите в семейството на Кристина и Георги са започнали веднага след раждането на първото им дете. Адвокатът разказа, че младата жена е била жертва на жестоко насилие, както от мъжа й, така и от неговия баща.

Тя е била насилвана сексуално и от бащата на Георги. Освен това е била бита и затваряна в дома им. Двамата се обръщали към нея с думата „гюбре”. Каза, че децата са изпитвали ужас от дядо им, дори са имали тикове”, заяви адвокат Алексиев.

Адвокат Алексиев твърди, че Кристина му е казвала, че децата изпитват ужас от баща си и се страхуват. “Едното дете получава тикове винаги, когато бащата започва да говори на висок тон. Преди време едно от децата е бръкнало в шадраван и да си намокрило ръката, а той го е заставил „Легни, стани, легни, стани“. С риск да бъда съден за разпространяване на клевети, но вчера, докато бях поканен в полицията в Сандански, случайни граждани ме питаха, явно разпознавайки родителите ѝ: „Вие ли сте адвокат на Кристина? Обяснете на тия хора и тая полиция, че тук делото повече не може да остава. Направете всичко възможно делото да се гледа на друго място“. Неговата сестра била любовница на високопоставен в полицията, всеки ден е в компанията на този човек и в автомобила му. Съпругът на Кристина я бие през ден, тя постоянно ходи по улиците посинена. “Спасете я от този ужас“, ми казваха хората”, допълни адвокатът на арестуваната.

Сестрата на Георги е любовница на полицейски началник, даже и вчера е била с него по коридорите на полицията, затова хора ме  съветваха да изнесем делото от Сандански и да се гледа в София. Водена  е на психиатър, който заявил, че няма психично  заболяване, а става  въпрос за силно депресивен и потиснат изтормозен и уплашен  човек.

 

Кристина бе уплашена за децата си, манипулирали са я, за да и ги вземат. В исковата молба на Георги за правата над децата се прави внушения че не е майка и няма родителски капацитети че не може да си гледа децата, а той може и  затова иска да и бъдат отнети. В същото време не и дава да напуска дома и да води дела, а да подписва споразумения каквито и бъдат продиктувани. Аз и вярвам каза адвокатът. Той я описа като добронамерена и лъчезарна допреди да заживее с Георги. Децата били бити от Георги, малтретирани с “легни стани, легни стани” с цел възпитание. Това  стана ясно от изявлението на защитника и Маньо Алексиев, който разказа  потресаващи неща за отношенията  между Георги и Кристина.

Той  е  категоричен – Аз и вярвам..! Вярва, че тя не може да извърши подобно  престъпление….  Братът на Кристина се завърнал от Австрия след като разбрал за  трагедията. Той разказа, че сестра му е имала постоянен контакт с него  и адвокат си, търсила е помощ, в отношенията с Георги, искала да се  спаси от него и семейството му, но да си вземе децата…   

 

Припомняме, че в четвъртък около 17, 30 ч горският служител Георги  Трайков повикал полиция, защото жена му Кристина Дунчева е заклала двете им деца – 5-годишното момченце Васил и 3-годишната му сестричка  Ивон. И двамата родители били отведени в местното РПУ, което е на  метри от къщата им. При огледа са иззети два ножа и сатър.  Разпитите продължили до малките часове на нощта с участието и на  психолози от МВР. Почти през цялото време Кристина не била адекватна,  говорела несвързано.  Накрая признала  за ужасното престъпление и  казала с поглед, забит в земята: “Искаха да ми вземат децата. Нека  сега да ми ги вземат! ” 

Ако се докаже вината на Кристина, тя може да получи от 15 години затвор до доживотна присъда без право на замяна.

Очакват се и резултатите от експертизите, които ще покажат какво е било психическото състояние на жената в деня на убийството.

 

Снощи десетки жители на града се събраха, за да почетат паметта им. В Сандански всички коментират двойното убийство. В социалните мрежи потребители обвиняват 32-годишната Кристина, но има и такива, които не я винят.

„Лесно е да обвиняваме хората. Не е редно да говорим, когато не сме наясно със ситуацията”, смятат част от жителите на града.

Местните настояха институциите да обръщат много повече внимание на сигналите за домашно насилие. Погребението на децата се състоя в събота сутрин.снимка: Nova.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen