Connect with us

Анализи и Коментари

Финтовете на якорудчанката Сабрие Сапунджиева, за да запази ведомствен апартамент, ремонтиран за 46 хил. лв. държавни пари

Published

on

108519-sabriel-sapundjieva

Кадърът на ДПС минава през всички държавни ниваот зам.-министър до секретар, за да има правото да живее в държавното жилището

Едно ведомствено жилище с направени козметични ремонти за 46 000 лв. се оказва в ръцете на кадър на ДПС от години. В продължение на повече от десетилетие бившият заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева предприема какви ли не стъпки, за да запази този апартамент, показа разследване на bTV. Последната от тях е да стане секретар в Административния съд в София, за да има правото да живее в него.

След 12 години като директор на младежкия дом в Якоруда, през 2002 г. Сабрие Сапунджиева става секретар на президента Георги Първанов по юридическите въпроси. После сменя редица държавни позиции: зам.-министър на правосъдието, зам.-председател на ЦИК от квотата на ДПС, член на комисията „Златанов” и пак зам.-министър на правосъдието в кабинета „Орешарски”.

Скандали и назначения

Името ѝ става известно с няколко скандала, но въпреки това се оказва ценна за ДПС и до днес успява да работи за държавната администрация, макар и с прекъсвания. Докато е част от комисията на Филип Златанов и когато избухва скандалът с тефтерчетата му, тя твърди, че не е запозната със съдържанието им. Но се оказва, че през цялото време е гласувала в синхрон със Златанов и указанията в тефтерите.

Освн това дъщеря ѝ Анна Сапунджиева е назначена за консул във Финландия заради качествата ѝ, но по-късно се оказва, че не отговаря на изискванията. Освен това се установява продажбата на алкохол в посолството и дъщерята е изтеглена обратно в България от тогавашния външен министър Ивайло Калфин.

По пътя през властта Сапунджиева е неразделна с един апартамент в блок в столичния квартал „Витоша”. С края на предишната власт трябва да дойде и раздялата на зам.-министъра с ведомствения апартамент. Месеци наред правосъдното министерство се бори да си върне имота, но Сапунджиева не го дава, обяснява сегашният заместник на правосъдния министър.

„Г-жа Сапунджиева не е освободила жилището, не е върнала ключа. Поради което министерство на правосъдието е предприело следващата стъпка принудителното ѝ извеждане. Областният управител е този, който може със съдействието на полицията да освободи държавния имот”, обяснява Петко Петков.

От Областната управа отговориха на bTV, че са уведомили Сапунджиева за започнатото административно производство, но не са изтекли 14-те дни, в която тя има право да отговори.

За да запази ведомственото жилище, Сапунджиева трябва да е държавен служител. Когато се настанява в него, тя е съветник на президента. Щом става зам.-министър, собствеността на апартамента се сменя и той става на Министерството на правосъдието, така че Сапунджиева го запазва. Започвайки работа в ЦИК, тя започва усилена кореспонденция да купи жилището, но не успява. Прави втора серия опити, докато работи в комисията на Филип Златанов.

След като губи държавната си работа – като зам.-министър на Зинаида Златанова, Сапунджиева живее няколко месеца незаконно в апартамента. Правени са многократни опити тя да бъде изгонена, но те са неуспешни.

Ремонт за хиляди левове… държавни средства

За силната връзка между Сапунджиева и жилището вероятно допринася и козметичен ремонт, направен по времето, когато е заместничка на Зинаида Златанова. Той е за 46 000 лв, взети от парите за подобряване на условията за живот в затворите, т.е. средства изработени от затворниците и такива, които трябва да допринесат за подобряването на техния живот.

„Имаме предприятия, в които работят лишени от свобода, и кумулираме средства, които използваме за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това не е най-добрият пример за разходване на средствата. Аз няма как да кажа на зам-министъра: Не, това няма да стане. Сама разбирате, че нямаше да говорите в момента с мен. А с някой друг”, заяви директорът на ДП „Фонд затворно дело” Свилен Чичев.

Козметичният ремонт за 46 000 лв. включва подмяна на дограмата и дюшемето, шкурене и лакиране на гардеробите и поставяне на 68 контакта в жилището, или по около 13 контакта в стая.

„В хода на ремонта се установяваха нуждите, необходими, за да се обитава това жилище… Не мога да кажа кой контакт дали е нужен и дали са нужни. Всичко направено е по желание на обитателя. Не съм подлагал на обсъждане колко контакта да има – обсъждали сме дали да се направи ремонт на жилището”, допълни Чичев.

Финалната сметка смутила шефа на фонд „Затворно дело”, но правосъдният министър Зинаида Златанова одобрила разхода с подписа си. Тя не отговори на обажданията на bTV.

А наследниците на Сапунджиева и Златанова са категорични, че средствата са изхарчени неправомерно. Сигнализирали са главния прокурор. Вместо да освободи жилището след настоятелните опити на министерството, Сабрие Сапунджиева написала писмо до Христо Иванов с молба да остане още в него.

„Аз четох преди няколко дни, че е подала молба до министъра на правосъдието да не бъде гонена, докато си намери квартира. Това е вярно само отчасти. Действително такава молба имаше, но нейното съдържание беше да не бъде гонена, за да може да продължи да го ползва, докато си намери държавна работа, за да може да продължи да го ползва на законно основание”, обясни зам.-министър Петков.

Имоти за децата

Министър Христо Иванов отказал на Сапунджиева да я изчака да заеме нов държавен пост и така да остане в жилището. А тя има право на него, защото на нейно име няма имоти в София. През годините ѝ във властта обаче имоти трупат дъщерите ѝ. Първата любопитна сделка е през 2003 г.

Дъщерята на Сабрие Сапунджиева – Анна, си купува жилище в блок на първия етаж в столичния квартал „Ботунец”. Няколко месеца след сделката тя разменя това жилище за друго, по-голямо, което обаче се намира в елитния столичен квартал „Изток”.

С апартамента в блока в „Ботунец” се сдобива Областната управа на София. А срещу него се отказва от ведомствено жилище в кв. „Изток”.

Областният управител – по това време от ДПС, оценява 100 кв.м. от блока в кв. „Изток” на по-малко от 50 000 лева. Голяма част от разликата в цените на апартаментите в „Изток” и „Ботунец” е покрита от дъщерята на Сапунджиева с компенсаторки.

Според една от най-авторитетните брокерски агенции в София обаче цената на квадратен метър в този столичен квартал тогава струвал 420 евро. Тоест държавата е дала апартамента си почти два пъти по-евтино от реалната му цена.

Семейството на Сабрие Сапунджиева разполага с жилище от 140 кв.м. и в блок в столичния квартал „Манастирски ливади”. И там екипът на bTV е посрещнат от охрана и забрана за достъп. Охранителят обяснява, че вижда семейството много рядко.

Жилището е дарение на двете дъщери на Сабрие Сапунджиева от жена на име Миглена Валентинова Стефанова. Информацията за нея в интернет е, че била сътрудничка на ДС и служител в НЗОК.

В друга сграда се намира жилището, което Сабрие Сапунджиева и съпругът ѝ Ибрахим купили през 2010 г. на другата си дъщеря – тогава 17-годишната Мериям. Срещу 95 000 лв. тя станала собственик на ателие с площ почти 120 кв.м. Брокери са категорични, че през 2010 г. квадратен метър в тази сграда е струвал 2000 евро. Тоест реалната цена на имота е 464 000 лева.

Декларациите на Сапунджиева, подавани през годините обаче не показват възможност тя и съпругът ѝ да могат да си позволят дори записаните в нотариалния акт 95 000 лв. Екипът на bTV многократно се опивалда влезе в контакт с тях, но и двамата не отговаряли на мобилните си телефони.

На 21 януари Сабрие Сапунджиева става съдебен секретар в Административен съд София-град, за да може да се води на държавна позиция и да запази ведомственият апартамент.

E79 News

Анализи и Коментари

Д-р Трифон Вълков: За борба срещу Ковид 19 имаме всичко. Освен достатъчно медицински кадри

Published

on

Какъв е развоят на коронавирусната инфекция у нас преди сезона на традиционните грипове, простуди и настинки? Как ни предпазват маските и обосновано ли е носенето им на открито? Ефективни ли са мерките срещу инфекцията? Кментар по тези въпроси на експерта д-р Трифон Вълков, специалист по инфекциозни болести, който от 6 години работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е доктор на науките в своята област, а също така преподава и в Медицинския университет.

В сезона на грипните заболявания е добре хората да знаят, че

инфектирането с коронавирус, по никакъв начин не може да предпази никого от грипните зарази.

Става въпрос за два съвсем различни вируси и битката срещу единия, не води до предпазване от другия. Тук обаче излязоха някои резултати, които са оптимистични в Южното полукълбо по отношение на Ко-инфекцията, от която повечето лекари и мед.специалисти се притесняват. По време на нашето астрономическо лято вече са наблюдавани същите щамове на вирусите, които ние очакваме по време на грипния сезон. Центровете по заразни и паразитни болести в Южното полукълбо отчитат, че има рязък спад на заболеваемостта от грипни вируси, а коронавирусът превалира по отношение на тези зарази. Отчитат се по-малко заболели от грип. Това донякъде се обяснява с напрегнатият в следствие на коронавируса Т-клетъчен имунитет, което не е специфично. Негови структури предпазват от всички вирусни инфекции и това е едно от обясненията за по-ниският процент на заразите от грип. Според мен вирусът в Европа е от средата на септември м.г. и в този смисъл колегите на Стария континент вече са запознати с театъра между коронавирусът и останалите вирусни инфекции. Моето мнение е, че носенето на маски задължително на открити и закрити пространства, трябва да се обяснява и коментира в детайли от епидемиолозите. Смятам, че

когато човек е сам в парка, на улицата и др.обществени места, няма медицински смисъл да носи маска.

Затова адмирирам корекцията на здравния министър и експертите от щаба, маски да се носят само тогава, когато има опасно близко струпване на хора навън. Намирам резон в заповедтта в това, че падат рязко сутрешните температури, през деня са по-високи и това време е много благоприятно за разпространение на респираторни инфекции. Говорим не само за коронавируса, а за всички 6-7 вирусни семейства, които имат разпространение по въздушно-капков път и предизвикват катар на горните дихателни пътища. Затова

струпването на повече хора на едно място, е опасно за разпространението на всички тези инфекции.

При заразяване с коронавирус и др. инфекции е известно, че човек започва да отделя заразни частици няколко дни преди клиничните прояви на болестта. Аз разбирам заповедтта за носене на маски на открито така – да се ограничи разпространението на всякакви зарази от носителите.
Всеки човек, който се почувства недобре с болки по ставите, гърлото и т.н. веднага трябва да се обърне към личния си лекар. Ако симптомите са по-леки, то нека да се самоизолира и да си сложи маска, тя е точно за такива хора, а не за здравите.

Хората трябва да знаят и да са спокойни, че леглова база в болниците има, медикаменти и апаратура също. Единственият проблем е, че има дефицит на кадри – няма достатъчно лекари и сестри. Добър подход смятам, че е предложението на министъра студентите от 6-ти курс да работят в болниците сега, по време на кризата, и това да им бъде зачетено като стаж.

Смятам, че е безсмислено да се затварят училища, заведения, театри и т.н.

ще ви разкажа пример от моята практика сега – едно момче в 4-ти клас даде положителен тест и веднага спряха от училище целият му клас. Същевременно то има братче в 7-ми клас на същото училище, с което спят в една стая, но братът и неговия клас са си на училище. Е, какво е това, какви са тези мерки!? Несъстоятелни са подобни мерки. Чувам и други подобни безумия – примерно, че щели били да намаляват музиката в дискотеките. Това защо е? Да не би вирусът да ги чуе ли! Или пък въвеждането на вечерен час в някои градове. Все едно след 22 часа вирусът заспива!? Подобна избирателна пропускливост в ограничителните мерки, е неефективна и напълно излишна. През есента и зимата е нормално да има повече инфекциозни заболявания, така че хората не бива да се паникьосват излишно.

Автор:

АДЕЛИНА ДЕЛИЙСКА

novini.bg

 

Continue Reading

Анализи и Коментари

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен

Published

on

Ковид-19 стана разпознаваем, симптомите при възрастните и младите са различни, чака ни тежък месец ноември заради сместването с грипа

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен - 0

Д-р Цветанка Иванова-Даскалова е началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.  Завършила е Медицинска академия през 1988 г.

През 2002 г. придобива специалност по микробиология, а през 2009 г. по вирусология. Д-р Даскалова е единственият вирусолог от София до Кулата. Съпругът й д-р Венцислав  Даскалов е общопрактикуващ лекар в АУБ – Благоевград.

Ето какво разкрива за лекарката в интервю за struma.bg.

– Д-р Иванова, след 7 месеца пандемия повече ли знаят лекарите за Ковид-19?

– Ковид-19 вече е разпознаваем както за лекарите, така и за хората. Наскоро една учителка сподели, че първият симптом, който е имала, е загуба на обоняние и по това се ориентирала, че е заразена.

При по-възрастните хора като първи симптом се проявява умора, а при някои – и силно главоболие. В много случаи не откриваме вируса в носоглътката и пробите са отрицателни, защото е отишъл направо в белия дроб и е предизвикал пневмония.

Прави ми впечатление, че при по-млади пациенти, които са положителни за коронавирус, най-честите симптоми са загуба на обоняние, на вкус, на апетит и лека уморяемост, поради което не могат да ходят на фитнес и да вдигат тежести.

Може да имат, но може и да нямат леко повишена температура, но нямат хрема, нямат кашлица. Затова при тях заболяването преминава дори незабелязано и не им прави впечатление, но без да разберат, заразяват възрастните. Така мина и вълната през лятото, първо се заразиха младите и прехвърлиха заболяването към по-възрастните си близки.

В момента върви една вълна, в която има и млади, и възрастни заразени.

Говореше се, че в училищата ще е много страшно. Не е страшно, защото сигурно много от децата са преболедували, но са го прекарали „на крак“, без да разберат през лятото. Всъщност няма много болни деца, но има много болни учители, което значи, че в класовете има инфектирани безсимптомни ученици, които заразяват.

– Нали първоначално се твърдеше, че децата не могат да заразяват?

– Явно се оказва, че могат. Това са неща, които научаваме в движение. Счита се, че всички деца могат да имат висок вирусен товар, но не проявяват заболяване.

Могат да са заразени, безсимптомни и да предават вируса, но самите те да не боледуват. Така е в детските градини – учителките са болни, а повечето деца са здрави и като ги изследваме, не са положителни.

При малките деца типичен симптом е разстройството. Среща се и при възрастните хора – леки болки в стомаха, присвиване и разстройство, това е много характерно. Това е много характерен симптом при коронавируса, който се предава през устата чрез замърсени ръце.

Вирусът се обвива в слюнка, успява да преодолее солната киселина на стомаха и влиза от червата, където се захваща за АС 2 рецепторите и отива в стомаха. Такива рецептори ги има и в белия дроб, сърцето, така че вирусът навсякъде може да се закачи и отделящите се токсини предизвикват тези болествотворни процеси.

– Вие имате и личен опит. Как протече при Вас коронаинфекцията?

– При мен сигурно е било заразяване, въпреки че съм спазвала всички мерки – маски, шлемове, ръкавици, престилки, дезинфекция. Имаше един период, в който сама взимах секретите и обработвах много хора. Явно тогава е станало заразяването.

При мен протече с главоболие, с мускулни болки, обоняние и вкус имах, но без апетит, и една необяснима нервност, който впоследствие разбрах, че е от вируса. Накрая вдигнах температура от 37.4 градуса, която за мен е висока, и щях да припадна в лабораторията.

Отдадох го на умората, на изтощението, на това, че работех от сутрин до вечер. Направих PCR тест, който беше отрицателен, но ренгенографското изследване показа, че съм с пневмония. Започнах комплексно лечение, стоях си вкъщи, възстанових се.

Когато се върнах на работа, си направих бърз тест, който показа наличие на антитела за коронавирус. PCR-ът беше отрицателен, защото вече вирусът не беше в носоглътката, а в белите дробове.

– Но PCR-ът беше отрицателен, така ли?

– Да, двата PCR-а бяха отрицателни и това ме заблуждаваше през цялото време, че може би не съм болна от Ковид-19, а от друг вирус. Днес излезе информация, че вече има повторно заразени – 20 са в света, които, общо взето, протичат безсимптомно. Установяват ги по време на пътувания, когато се правят проби на границите.

– Нали експертите очакваха преболедувалите да имат антителата и клетъчен имунитет?

– Най-вероятно антителата не са първа линия на защита, а клетъчният имунитет. От Световната здравна организация считат, че не се очаква „стаден“ имунитет, тъй като хора, които са били болни, се заразяват повторно.

Значи не може да очакваме, че ако 80% от населението преболедува, ще направи колективен имунитет – това си е просто една пандемия. Така че трябва да се пазим и тези, които сме преболедували, като продължаваме да спазваме трите „Д“ – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

– Каква е картината в Благоевградска област?

– В последната седмица имаме доста заболели освен тези, които са в Ковид отделенията. Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград са 13 човека, в инфекциозно – 18, в интензивното са 3-ма. Двама или трима са в „Уши, нос, гърло“, което е второ Ковид отделение, но за съмнителни пациенти, чиито резултати се изчакват, и ако са положителни, ги преместват. Има няколко пациенти и в ковидни стаи на тубдиспансера.

Последните дни има увеличение на броя заразени, които започнаха да пълзят от 12, 15, 17 само в тази лаборатория, отделно са частните, а вчера бяха 28 човека. От тях 4 са от вътрешно отделение, т.е. с повторни проби или новопостъпили, които са с пневмонии и са съмнителни. Другите 24 човека бяха изпратени с направления от РЗИ – с оплаквания и симптоми.

Има и хора, които се страхуват и заради една настинка тичат да се изследват. Вчера сме изработили 106 проби, от които 28, т.е. 1/4, бяха заразени.

– Лекарите се опасяват, че се очаква сливане между коранавируса и сезонните вируси. Как ще се разграничават при сходна симптоматика?

– Абсолютно е сходна, единствената разлика е, че грипният вирус – инфлуенсата, има взривно начало. От 3-4 ч. до 24 ч. е инкубационният период. Сваля те рязко едно неразположение, при което един човек в добро здраве вечерта вдига 39-40 градуса температура, което е много характерно за грипа.

Другите симптоми са мускулни болки, адинамия, отпадналост, безапетитие, повече ти се лежи, които са общи за респираторните заболявания. Заразата става по въздушно-капков път чрез кихащи, кашлящи хора, докато при коронавируса предаването става повече чрез замърсени ръце и повърхност, така че дезинфекцията е много важна. Като ще носим маски за коронавируса, ще се пазим и от грипния.

– За маските има две мнения – „за“ и „против“, Вашето какво е?

– Моето мнение е да се носят и сменяват маски. Да не забравяме, че през зимата ще почнат да се палят печки и въздухът става замърсен от дима. Да не говорим, че улиците миришат на бенин и изгорели газове от автомобили. Затова с маските ще бъдем по-защитени. В Бразилия са установили, че тази година боледувалите от грип са били 2,5 пъти по-малко сравнение с предходната точно заради това, че са носили маски заради Ковид-19.

– Подобна констатация направи и председателят на Сдружението на личните лекари в България, но по отношение на другите инфекциозни болести, които са спаднали 10 пъти.

– Да, заради маските. Дали ще ходим цял живот с маски, не е ясно, но тази година ще е така. Маските трябва да се сменяват по-често, защото при дишането в предната част се натрупват много патогени.

Виждам много хора с някакви шити маски, които не са изпрани. Най-добре е да се използват еднократни маски, с които можеш да изкараш 2-3 ч., след което я сменяваш. Ако са платнени маските, се перат и дезинфекцират с ютия. Има и по-хубави маски с филтри, но не всеки може да си позволи.

– Каква е профилактиката на грипа?

– За грипа поне имаме ваксини. „Инфлувак” бе пусната през септември на пазара в 80 000 бройки, които се изкупиха за няколко дни. Сега предстои да пуснат „Ваксигрип”, която  е четиривалентна и покрива двата типа вируса от тип „А“ и два от тип „Б“. Хубаво е да се ваксинират определени групи хора – такива с хронични заболявания,  с компрометиран имунитет, бременни жени.

Малки деца не се ваксинират, въпреки че за „Ваксигрип” пише, че може да се използва за деца над 6 месеца, но майките не смеят. Здравите млади хора може да не се ваксинират, тъй като те ще се справят, така както се справят с Ковид-19. Добрата новина е, че клиничната лаборатория на болницата вече разполага с тестове за комбинирано изследване – на коронавирус и грип от тип „А“ и „Б“. Ние сме в готовност да ги приложим, като цената е 120 лв.

При издаване на направление от РЗИ тестването за коронавирус е безплатно и ако се поиска комбинирано изследване, той ще заплати 60 лв. само за теста за грип.

Отделно от това разполагаме с тестове за други респираторни патогени, които причиняват остри респираторни заболявания. Панелът е за вируси и бактерии, които причиняват парагрип, различен от Ковид-19. Имаме и тестове за половопреносими заболявания.

Отделно ще имаме и бързи тестове за грипен вирус „А“ и „Б“, които са много хубави и за годините станаха добър диагностичен метод. Предполагам, че ще има и такъв бърз тест и  за коронавирус, който ще се взима пак от носоглътката.

Той ще става готов за около половин час, ще бъде много точен и по-евтин – ще струва около 10 лв. Но PCR-ът си остава „златният стандарт“, защото по молекулярен метод се намират молекули, гени, ензими на вируса. Ще разполагаме и с такива тестове, но засега няма грипен вирус. Очакваме през ноември да бъде тежко.

– Как можем да засилим имунната си система?

– Добре е да се взимат превантивно витамини, но от определени групи. Витамин „Д“ е много важен – може да се вдима на капки и на таблетки. Цинк, селен, мелатонин.

Имуностимулантите не се препоръчителни заради цитокиновата буря, която се причинява при коронавируса, когато имунната система е хиперстимулирана. Идеята е да се потисне възпалителният процес. Можем да използваме ехинацея, пчелно млечице, майчина кърма, комбинирани препарати, които са за подкрепа на имунната система, а не за стимулиране.

Blitz.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ