Финтовете на якорудчанката Сабрие Сапунджиева, за да запази ведомствен апартамент, ремонтиран за 46 хил. лв. държавни пари

108519-sabriel-sapundjieva

Кадърът на ДПС минава през всички държавни ниваот зам.-министър до секретар, за да има правото да живее в държавното жилището

Едно ведомствено жилище с направени козметични ремонти за 46 000 лв. се оказва в ръцете на кадър на ДПС от години. В продължение на повече от десетилетие бившият заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева предприема какви ли не стъпки, за да запази този апартамент, показа разследване на bTV. Последната от тях е да стане секретар в Административния съд в София, за да има правото да живее в него.

След 12 години като директор на младежкия дом в Якоруда, през 2002 г. Сабрие Сапунджиева става секретар на президента Георги Първанов по юридическите въпроси. После сменя редица държавни позиции: зам.-министър на правосъдието, зам.-председател на ЦИК от квотата на ДПС, член на комисията „Златанов” и пак зам.-министър на правосъдието в кабинета „Орешарски”.

Скандали и назначения

Името ѝ става известно с няколко скандала, но въпреки това се оказва ценна за ДПС и до днес успява да работи за държавната администрация, макар и с прекъсвания. Докато е част от комисията на Филип Златанов и когато избухва скандалът с тефтерчетата му, тя твърди, че не е запозната със съдържанието им. Но се оказва, че през цялото време е гласувала в синхрон със Златанов и указанията в тефтерите.

Освн това дъщеря ѝ Анна Сапунджиева е назначена за консул във Финландия заради качествата ѝ, но по-късно се оказва, че не отговаря на изискванията. Освен това се установява продажбата на алкохол в посолството и дъщерята е изтеглена обратно в България от тогавашния външен министър Ивайло Калфин.

По пътя през властта Сапунджиева е неразделна с един апартамент в блок в столичния квартал „Витоша”. С края на предишната власт трябва да дойде и раздялата на зам.-министъра с ведомствения апартамент. Месеци наред правосъдното министерство се бори да си върне имота, но Сапунджиева не го дава, обяснява сегашният заместник на правосъдния министър.

„Г-жа Сапунджиева не е освободила жилището, не е върнала ключа. Поради което министерство на правосъдието е предприело следващата стъпка принудителното ѝ извеждане. Областният управител е този, който може със съдействието на полицията да освободи държавния имот”, обяснява Петко Петков.

От Областната управа отговориха на bTV, че са уведомили Сапунджиева за започнатото административно производство, но не са изтекли 14-те дни, в която тя има право да отговори.

За да запази ведомственото жилище, Сапунджиева трябва да е държавен служител. Когато се настанява в него, тя е съветник на президента. Щом става зам.-министър, собствеността на апартамента се сменя и той става на Министерството на правосъдието, така че Сапунджиева го запазва. Започвайки работа в ЦИК, тя започва усилена кореспонденция да купи жилището, но не успява. Прави втора серия опити, докато работи в комисията на Филип Златанов.

След като губи държавната си работа – като зам.-министър на Зинаида Златанова, Сапунджиева живее няколко месеца незаконно в апартамента. Правени са многократни опити тя да бъде изгонена, но те са неуспешни.

Ремонт за хиляди левове… държавни средства

За силната връзка между Сапунджиева и жилището вероятно допринася и козметичен ремонт, направен по времето, когато е заместничка на Зинаида Златанова. Той е за 46 000 лв, взети от парите за подобряване на условията за живот в затворите, т.е. средства изработени от затворниците и такива, които трябва да допринесат за подобряването на техния живот.

„Имаме предприятия, в които работят лишени от свобода, и кумулираме средства, които използваме за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това не е най-добрият пример за разходване на средствата. Аз няма как да кажа на зам-министъра: Не, това няма да стане. Сама разбирате, че нямаше да говорите в момента с мен. А с някой друг”, заяви директорът на ДП „Фонд затворно дело” Свилен Чичев.

Козметичният ремонт за 46 000 лв. включва подмяна на дограмата и дюшемето, шкурене и лакиране на гардеробите и поставяне на 68 контакта в жилището, или по около 13 контакта в стая.

„В хода на ремонта се установяваха нуждите, необходими, за да се обитава това жилище… Не мога да кажа кой контакт дали е нужен и дали са нужни. Всичко направено е по желание на обитателя. Не съм подлагал на обсъждане колко контакта да има – обсъждали сме дали да се направи ремонт на жилището”, допълни Чичев.

Финалната сметка смутила шефа на фонд „Затворно дело”, но правосъдният министър Зинаида Златанова одобрила разхода с подписа си. Тя не отговори на обажданията на bTV.

А наследниците на Сапунджиева и Златанова са категорични, че средствата са изхарчени неправомерно. Сигнализирали са главния прокурор. Вместо да освободи жилището след настоятелните опити на министерството, Сабрие Сапунджиева написала писмо до Христо Иванов с молба да остане още в него.

„Аз четох преди няколко дни, че е подала молба до министъра на правосъдието да не бъде гонена, докато си намери квартира. Това е вярно само отчасти. Действително такава молба имаше, но нейното съдържание беше да не бъде гонена, за да може да продължи да го ползва, докато си намери държавна работа, за да може да продължи да го ползва на законно основание”, обясни зам.-министър Петков.

Имоти за децата

Министър Христо Иванов отказал на Сапунджиева да я изчака да заеме нов държавен пост и така да остане в жилището. А тя има право на него, защото на нейно име няма имоти в София. През годините ѝ във властта обаче имоти трупат дъщерите ѝ. Първата любопитна сделка е през 2003 г.

Дъщерята на Сабрие Сапунджиева – Анна, си купува жилище в блок на първия етаж в столичния квартал „Ботунец”. Няколко месеца след сделката тя разменя това жилище за друго, по-голямо, което обаче се намира в елитния столичен квартал „Изток”.

С апартамента в блока в „Ботунец” се сдобива Областната управа на София. А срещу него се отказва от ведомствено жилище в кв. „Изток”.

Областният управител – по това време от ДПС, оценява 100 кв.м. от блока в кв. „Изток” на по-малко от 50 000 лева. Голяма част от разликата в цените на апартаментите в „Изток” и „Ботунец” е покрита от дъщерята на Сапунджиева с компенсаторки.

Според една от най-авторитетните брокерски агенции в София обаче цената на квадратен метър в този столичен квартал тогава струвал 420 евро. Тоест държавата е дала апартамента си почти два пъти по-евтино от реалната му цена.

Семейството на Сабрие Сапунджиева разполага с жилище от 140 кв.м. и в блок в столичния квартал „Манастирски ливади”. И там екипът на bTV е посрещнат от охрана и забрана за достъп. Охранителят обяснява, че вижда семейството много рядко.

Жилището е дарение на двете дъщери на Сабрие Сапунджиева от жена на име Миглена Валентинова Стефанова. Информацията за нея в интернет е, че била сътрудничка на ДС и служител в НЗОК.

В друга сграда се намира жилището, което Сабрие Сапунджиева и съпругът ѝ Ибрахим купили през 2010 г. на другата си дъщеря – тогава 17-годишната Мериям. Срещу 95 000 лв. тя станала собственик на ателие с площ почти 120 кв.м. Брокери са категорични, че през 2010 г. квадратен метър в тази сграда е струвал 2000 евро. Тоест реалната цена на имота е 464 000 лева.

Декларациите на Сапунджиева, подавани през годините обаче не показват възможност тя и съпругът ѝ да могат да си позволят дори записаните в нотариалния акт 95 000 лв. Екипът на bTV многократно се опивалда влезе в контакт с тях, но и двамата не отговаряли на мобилните си телефони.

На 21 януари Сабрие Сапунджиева става съдебен секретар в Административен съд София-град, за да може да се води на държавна позиция и да запази ведомственият апартамент.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене