Кметът на Симитли с подаръци за бебетата, рози за майките и плакети за акушерките

main_b (1)

снимки: Община Симитли

По стар български обичай майките от Симитли отпразнуваха Бабинден. Първото бебе, жител на Симитли, родено на 9-и януари тази година, бе избрано за „Бебе на 2015”.

Родителите на малкия Даниел получиха плакет от кмета Апостол Апостолов и огромно плюшено мече с пожелание да порасте по-голям от него. Отец Спас благослови първото бебе за здраве и късмет.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов поздрави всички майки и ги призова да раждат повече деца. Той обеща, че Симитли ще става все по-приветливо място за малките със своите най-модерни детски градини и детски площадки.

”Не се страхувайте да раждате, не се страхувайте от кризата, всяко дете се ражда с късмета си, нищо не трябва да ви пречи да го създадете”, каза още кметът в приветствието си към майките.

Младата майка Биянка и акушерката Цветанка Николова пресъздадоха ритуала по поливане ръцете, тези ръце, които са помогнали децата ни да се появят на бял свят. Цветанка Николова, известна като Цура, е изродила повечето от младите жители на община Симитли.

Третокласници поздравиха празнуващите с песни и хумористични разкази за майчинството и как „без мама не може“.
Награди имаше и за близначета, родили се в Симитли през тази година. Щастливата майка пожела на всички да усетят радостта от това две дечица да проплачат наведнъж в къщата.

Кметът Апостолов връчи плакети с благодарност на заслужилите акушерки от Симитли Цветанка Николова и Милка Гиздова, които бяха сред гостите на тържеството.

Д-р Апостолова и д-р Крилчева заедно с акушерките, кметът и щастливите майки извиха дълго хоро и си пожелаха да има все такива поводи за веселба.

Денят на родилната помощ отпразнуваха и в симитлийските села. Майките от Крупник и Полена, ентусиазирани, пристигнаха в уречения час, за да се повеселят за здравето на децата си и да благодарят на акушерките и бабите, които полагат грижи за техните отрочета.

Баби към читалището в Крупник направиха стария български обичай Бабинден. На дечицата, които те орисаха, пожелаха да станат „големи” хора. Кметът Апостолов не пропусна да ги поздрави,  като им пожела да са много здрави и жизнени.

Майката на малкия Христо – Екатерина Стоименова, пожела на децата  „да носят радост във всеки ден от живота на родителите си. Да растат здрави, щастливи, да имат незабравимо детство, изпълнено с много смях и безгрижни дни.” Тя благодари  от името на всички майки от Крупник и Полена на кмета на общината за всеотдайните грижи към децата. На празника присъства и д-р Станишева, която е неизменна част от битието на всяка майка.

Майките от село Долно Осеново също празнуваха. Децата от детската градина в селото ги поздравиха за Бабинден и с детските си усмивки дадоха повод за надежда и показаха, че децата са бъдещето на община Симитли.

Кметът Апостолов,  секретарят на общината Виолета Айкова, както и председателят на ОбС Владимир Христов  уважиха младите майки, като поднесоха на всяка от тях по една прекрасна червена роза.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене