Кардинални кадрови смени до 10 дни в Пиринско, Огнян Соколов е първият отстранен

main_b

Началникът на РИО – Благоевград Огнян Соколов /в ляво/ и заместникът му Васко Павлов – началник отдел „Инспектиране и организационно – методическа дейност“ в РИО – Благоевград

Кардинални кадрови промени до 10 дни в Пиринско, е обещал Цветан Цветанов на недоволни ръководства и активисти на ГЕРБ в областта, издадоха партийни функционери.

Преди дни лидери и членове на общински организации и депутати са поискали нарочна среща със заместник-председателя на партията на Бойко Борисов, на която са се оплакали, че в Благоевградска област не се случват никакви рокади, въпреки че ГЕРБ е в управлението на страната.

Пред протестиращите структури Цветанов е дал дума, че до десетина дни ще стартират кадровите смени в региона.

Първият, който се разделя с поста, е началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Огнян Соколов.

Той напуска доброволно поста си до края на месеца. Очаква се на неговото място да бъде върнат Ивайло Златанов, който бе уволнен при управлението на кабинета „Орешарски“.

За ръководната длъжност в инспектората се спряга и името на Любомир Станишев, който в момента е началник на отдел „Образование” към община Благоевград.

„Мотивите ми не са нито професионални, нито лични. Те са изцяло на политическа основа. Отговорен фактор в министерството ми се обади и ми каза или да си подам доброволно оставката, или ще бъда уволнен“, призна пред ИНФОМРЕЖА Огнян Соколов.

Той изрази съмнение решението за отстраняването му да е взето от министъра на образованието проф. Тодор Танев, а още по-малко да касае професионалните му качества като началник на РИО – Благоевград.

„За мен това не е изненада. Не се страхувам от уволнение. Дори съм сигурен, че ако обжалвам заповедта в съда, ще спечеля. В случая обаче става въпрос за пълна професионална и интелектуална несъвместимост с работата на държавните и местните структури“, каза още Соколов.

Хора от партийните организации в Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча са поискали оставката на Соколов на срещата си с Цветанов.

Заместник-областният управител Асим Адемов, чийто ресор в държавната администрация е образованието, също настоя за отстраняването на досегашния шеф на РИО – Благоевград заради занижения контрол в училищата в областта и постъпилите жалби от родители за пияния учител по география в в гърменското село Рибново.

„Много е лесно с наказанието на въпросния учител Огнян Соколов да си измие ръцете, но аз питам какво ще прави той с директора, който сам признава в доклада си до инспектората, че този случай в школото му е системен. Кой ще разследва действията на този училищен директор?“, зададе риторичен въпрос Адемов.

Добилият скандална известност случай днес е бил дискутиран на учителски съвет в Рибново, като е било прието на преподавателя Осман Арнаудски да му бъде наложено наказание „последно предупреждение за уволнение“.

„По време на управлението на Огнян Соколов под натиск бяха сменени повече от 10 директори на училища, сред които бях и самият аз“, допълни Адемов, който на 11 декември 2013 г. бе уволнен дисциплинарно от директорското място в ОУ „Христо Ботев“ в гърменското село Долно Дряново.

Огнян Соколов напуска за втори път началническия пост в РИО – Благоевград. Той бе отстранен при управлението на ГЕРБ. След идването на власт на правителството на Пламен Орешарски се върна на бял кон. Назначен бе на 1 ноември 2013 година, а в началото на 2014 година се яви на конкурса за ръководното място и го спечели, пак за втори път.

Предшественикът му Ивайло Златанов, който е от ГЕРБ, също под натиск напусна шефския кабинет и подаде оставка.

Дали той ще е новият стар образователен шеф, ще стане ясно в началото на февруари.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене