Протестиращи: Работниците на Николай Галчев правят на сол здрави плочки в Перник и Дупница, сменят ги с некачествени

Николай Галчев

Две фирми „Галчев инженеринг” и „Софурбан” се превръщат в символ на разрухата на България, пише вестник „Вяра“ в днешния си брой. Работници на двете фирми правят на сол здрави мраморни и бетонни плочки в Дупница и Перник. Ремонтни дейности на централна градска част в двата града започнаха с демонтаж, равен на пълно унищожение на стари здрави плочки и по думите на жителите на Перник и Дупница градовете са като след бомбардировки. Хората призоваха да се снима сегашното състояние на плочките, за да не се забравя „този срам за двата града”.

„Работниците на благоевградския строителен бос Николай Галчев не си правят труда да изваждат ръчно старите плочки, особено в Дупница. Те ги къртят с машини и багер, което ги раздробява. Картината около общинската болница и пазара е плачевна. Защо всичко това се прави, след като не са подменени подземните комуникации? Защо новата настилка не се полага така, че после да не се налага интервенция по нея във връзка с кабели и канализации”, звъняха вчера на пожар читатели на вестника от Дупница.

 

„Сменят се настилките непрекъснато и са все от некачествени по- некачествени, за да може да се крадат пари. Не ви казваме нищо ново, търпете ги. Кметовете Чимев и Иванов се стараят да направят нещо хубаво, но защо го правят с фирми, които са компрометирани в публичното пространство? Бизнесменът Николай Галчев ни плаща по 1 лв. на квадратен метър за къртене на здравите стари плочки. Няма как да го правим ръчно, защото няма да намерим работник, който за 1 лв. ще кърти цял ден, ще сваля старата настилка и ще изкърти. Затова имаме машини, които трошат, но вадят експедитивно”, разкриха работниците, които пожелаха да не ги цитираме, за да не загубят работата си, тъй като няма да намерят друга.

 

Веднага се свързахме с техническия ръководител на проекта. Намерихме го на площадката сред развалените и разтрошените плочки. Въпреки очевадните факти той беше категоричен:

„Вадим плочките с багер, 90% от тях остават здрави. Ръчното отнема много време и пари. Днес Николай Галчев е в община Дупница и ние ще му поставим въпроса, защото има голямо брожение в Дупница. В склада до кучкарника караме старите плочки. Там има хиляди тонове, вече няма къде да ги слагаме. При качване в камиона, дори и да е ръчно, плочката пак ще се строши, дори и да е извадена ръчно. За да остават здрави, се изисква ръчно вадене и веднага плочките да отиват за новото предназначение за новия обект, защото при качване и сваляне пак стават гафове. Хубаво щеше да е да имаме заявки и да ги караме направо на новите обекти. А в склада, където ги караме, няма дори кой да ги стовари. Ние просто ги изсипваме и има процент, който се чупи”, разкри техническият ръководител, чието име пазим отново в тайна, за да не пострада за това, че каза истината пред вестник „Вяра”.

 

„Дупница и Перник са два града „шампиони” по усвояване на пари по големи проекти. Огледайте се навсякъде, където е имало ремонти на улици и площади. Буквално след първия обилен дъжд или сняг цъфват още по-големи дупки. А на площадите в Перник и Дупница плочките са криви и оронени, дори без да ги е валял дъжд или сняг. Това упражнение по усвояването на едни пари става вече традиция и то се дирижира от един и същи места. Сякаш се пускат все едни и същи хора. Това е една група, която сложи ръка на европроектите по време на управлението на БСП, а фирма „Софурбан” се управлява на 100% от комунистически величия.

Няма да е лошо журналята да ни светнат кои фирми правят тези „страхотни” ремонти, откъде се наляха пари в „Софурбан”, за да купят преси за фалшиви плочки на стойност над 3 млн. евро, откъде се внесе тази техника и кой я плати? Защо все едни и същи фирми, родили се в зората на демокрацията, бъркат в кацата с меда? Фирмите си сменят имената и регистрацията, но лицата, които усвояват тези пари, са все едни и същи.

А тези пари не са едни пари, а нашите пари, драги лапачи, а на нас ни писна да ви пълним гушите. Уважаеми господа кметове, чакаме да подадете сигнал за некачествени плочки и да разкриете как е сключен договорът в Перник. Дайте да видим какво пише в договора за плочките на „Софурбан”, каква издръжливост и гаранция дават, защото те още сега се разпадат. Навсякъде в Булгаристан, не само в Дупница и Перник, се поставят долнокачествени плочки, за да може след някоя и друга година отново да се ремонтира и отново да се крадат пари. По света тротоарите са от бетон, а не като у нас – плочки от „Софурбан”, забъркани с разни смески.

Може ли да се сравняват дебелите мраморни и бетонни плочки с плочки като за баня със съмнително качество? По-добре изобщо да не започват тези ремонти, защото само някой ще си напълни джобовете чрез фирми ортаци и комисиони, а хората след някоя година пак ще се чудят защо ходят по разбити улици и площади. По-грозен център от този в Перник не сме виждали. Няма ли нещо да направите да се затворят тези дупки, градът е в унизително състояние. С какво чувство ще посрещнат перничани всички гости на Перник, които ще се стекат за кукерския фестивал „Сурва”? Това на нищо не прилича, работниците на двете фирми работят без договори, не си получават парите, двата града са в безобразно състояние поради използване на плочки, бордюри всякакви бетонни изделия с лошо качество. Градоначалниците ще пуснат ли сигнали до прокуратурата, ще се назначат ли експертизи, ще си понесат ли виновните отговорността, или всички власти ще стоят на колене пред „новите строители на България”? ние виждаме това безобразие, прокуратурата не го ли вижда? Не е ли важно кой го е направил, не е ли важно кой носи отговорност? Крайно време е прокуратурата да бъде помолена веднага да действа и да се кажат имената на виновните. Може ли някой да каже дали се икономисват материали и дали се отбива номерът и дали се върши професионално и отговорно работата? Ние, обикновените хора, сме категорични – всичко е измама, но очакваме да го чуем от прокуратурата”, категорични са хората, писали на редакционната поща.

Припомняме, че фирма „Галчев инженеринг”- Благоевград на благоевградския предприемач Николай Галчев спечели проект за над 10 млн. лв. за ремонти на центъра в Перник, той изпълнява и реконструкцията на центъра на Дупница за 6 млн. лв. Работниците на Галчев редят плочки на фирма „Софурбан”- Перник, начело с Георги Манолков. Двете фирми разполагат със супер модерни бази и на пръв поглед изглеждат в безупречно състояние като истински европейски фирми.

Вчера граждани в Дупнница застанаха  срещу машините на Галчев. „Има опасност багер да подкопае стената на Спешния център, тротоара трябва да се демонтира на ръка”, алармираха живеещите в съседство хора и добавиха: „Къде сте, политици и общественици, сега? Слепи ли сте, та не виждате как се троши народна пара? В Дупница от кучкарника вместо кученце може да си вземеш тротоарни плочки, стовариха ги там. Екозащитници обявиха промоция с всяко кученце получаваш и плочки. Който храни и гледа куче или коте, гледа и храни собствената си душа”, категорични са дупничани, които видяха и нещо романтично в уличния апокалипсис.

Красимир Златков възнегодува и единствен от всичките си съседи застана с лицето си: „Целите плочки стават за тротоари и беседки, а натрошените отиват на сметището и са екологичен замърсител. Трябва общината да даде възможност да се дават на хората дори и срещу символични пари, вместо да се унищожават. Иначе за едни има, а за други не. Случващото се е доказателство, че европейските пари представляват пране на пари, а не облагородяване. По-скоро масова разруха сеят. В Дупница здрави тротоарни  плочки  се трошат публично, а хиляди дупничани и жителите на селата газят калта по улиците към дома си и нямат тротоар.”

Гражданското недоволство срещу чупенето на здрави тротоарни плочки  предизвика спешна среща  днес – сряда, между управниците на община Дупница с инж. Галчев.

Граждани са готови да подкрепят общината с доброволен труд,  с копачи и да вадят цели плочките и да ги даряват на нуждаещите се. Хората са притеснени, като гледат показното унищожаване на здрави тротоарни плочки.

„Това е удар срещу кметската управа от ГЕРБ, срещу кмета Методи Чимев и партията, която той представлява. Надяваме се от ГЕРБ бързо да реагират”, каза Красимир Златков. Съседката му Тодорка сподели, че разрушените тротоари са направени от кмета арх. Асен Пилев: „Хем са здрави, не са мръднали и са  перфектно положени, а вижте мърлявата работа на майсторите, които са си оставили ръцете на Минчовия площад сега. Пернишките плочки са грозни и неблагонадеждни”.

 

Дупничанинът Красимир Златков спря с тялото си фадрома, за да не чупи повече. Хората  от квартала  се  събраха и принудиха двамата работници да спрат работа. Златанов попита работниците защо с копач не се поддръпват плочките и не се вадят  цели, при което те му отговориха:

„В кучкарника долу закарахме хиляди плочки, всеки, който има нужда, може да отиде и да си вземе. На нас ни плащат по 50 ст. и няма да се наемем да ги вадим с копач, това е работа на общината.”

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене