Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев зад Юлен, Витоша ски и кредитирани от ПИБ офшорки

ppirin-ski-zoni

ПИБ с експозиция от 234 млн. евро към едно единствено свързано с нейните акционери лице!

След разкритието, че настоящи и бивши служители на ПИБ управляват офшорки, усвояващи огромни кредити от банката, в медиите се разплете и собствеността на тези фирми.

Едно и също лице на име Георгиус Георгиу стои зад ЮЛЕН, ВИТОША СКИ, фирмите купили Кремиковци и ОЦК Кърджали.1

Разследване установи, че Георгиу се явява едновременно длъжник на ПИБ и подконтролно лице на основните акционери на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. За пръв път излиза и документално потвърждение за свързаност на Цеко Минев със ски-концесионерите на Пирин и Витоша, които от години ползват преференции от държавата. Досега тази зависимост беше коментирана като обществена тайна, но доказателствата бяха по-скоро косвени.

На 03.12.2013 две кипърски офшорки, собственост на Георгиус Георгиу, продават дяловете си в ЛЕГНАНО ЕНТЕРПРАЙСИЗ на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, показва документ от кипърския търговски регистър

Същата фирма към този момент владее 7.68% от акциите на ПИБ. Месец по-късно, на 9 януари 2014 Минев и Мутафчиев изкупуват тези акции. Дали сделката на двамата със самите себе си е декларирана в БНБ и КФН не е ясно. Ясно е обаче следното:2

– Собствениците на банката се появяват в ЛЕГНАНО с имената си;

– Георгиус Георгиу чрез три офшорки контролира 87% от ски-концесионера на Пирин – ЮЛЕН АД;

– Георгиу е директор на офшорка, която притежава 100% от ВИТОША АД. Собствеността там по последни данни е на неговата съименничка Стела Георгиу. Тя е притежавала в миналото фирма, която сега е собственост на Георгиу.

Така излиза, че шефът на ски федерацията Цеко Минев и неговият съдружник Ивайло Мутафчиев (агент „Камен“ от ДС) осъществяват контрол върху собственика на ЮЛЕН, който е управител на тяхна фирма. А същото това лице осъществява контрол върху ВИТОША СКИ.3

Концесионерът на ски курорта в Банско ЮЛЕН АД е собственост на кипърската МАРЕНГО ТРЕЙДИНГ (60%) и T.A.K. СЪРВИСИЗ (27%) регистрирана на Британските виржински острови. Собственици на МАРЕНГО са съответно кипърските фирми ДИН НОМИНИЙЗ и ЛЕН СЕКРЕТАРИАЛ с по 50%. Точно тези две фирми продават на Цеко Минев и на Ивайло Мутафчиев дяловете си в ЛЕГНАНО ЕНТЕРПРАЙСИЗ. На свой ред ДИН НОМИНИЙЗ и ЛЕН СЕКРЕТАРИАЛ са собственост на Георгиус Георгиу с 99,9%, а 0,1% държи Евдокия Макламузи.

T.A.K. СЪРВИСИЗ е собственост на ДЮК НОМИНИЙЗ, която също е собственост на 99,9% на Георгиус Георгиу и 0,1% на Евдокия Макламузи

ВИТОША СКИ АД е 100 % собственост на ЕЛЛОРА МЕНИДЖМЪНТ ЛТД Британски виржински острови, която контролира пряко 67.12% от акциите и още 32,88% чрез АЛЕКО СПОРТ 99. Фирмата има кредитна линия за над 4 млн. лв. от ПИБ. Собственик на ЕЛЛОРА по документи се явява Стела Георгиу, родена през 1952 г. Директор на ЕЛЛОРА е Георгиус Георгиу. Секретар на фирмата се води кипърската НОРМАЛ СЕКРЕТЕРИАЛ. Тя също е собственост на Георгиу.

Актуалният директор на ЛЕГНАНО Георгиус Георгиу се оказа и краен собственик на други офшорки, които са получили огромни кредити от ПИБ, за да купят изпадналите в несъстоятелност Кремиковци и ОЦК. Съдбата на тези соц. гиганти безславно завърши с разпродаването им за скрап и машини на старо.

ДЮК НОМИНИЙЗ (която притежава Т.А.К. СЪРВИСИЗ и чрез нея ЮЛЕН) владее БЕССИЪН МЕНИДЖМЪНТ, която е собственик на ЕЛТРЕЙД КЪМПАНИ, една от трите фирми, получили многомилионен кредит от ПИБ в евро за купуването на Кремиковци. Както вече стана ясно, ДЮК е собственост на Георгиус Гоергиу. Другите две фирми: ВАЛПЕТ КОНСУЛТ и НАДИН МЕТАЛС ТРЕЙД също са собственост на Георгиу. ВАЛПЕТ през офшорките СПИКАТА КОНСУЛТИНГ и вече споменатата ФОРМАЛ НОМИНИЙЗ, а НАДИН през ТОЛЕДО АСОУШЕЙТС ИДИН НОМИНИЙЗ.

Освен това Георгиу притежава чрез ФОРМАЛ НОМИНИЙЗ офшорката ХАРМОНИИ ХОЛДИНГС ЛТД, която е собственик на ХАРМОНИ 2012, купила с кредит от ПИБ остатъците от ОЦК Кърджали.

« Един ще ги владее всички… »

Дотук на радара се виждат четири кипърски фирми, концентрирали собственост свързана с ПИБ: ДЮК НОМИНИЙЗ, ДИН НОМИНИЙЗ, ФОРМАЛ НОМИНИЙЗ и ЛЕН СЕКРЕТАРИАЛ. През годините те имат различни собственици. Мария Пападополу, родена през далечната 1927 г. е собственик на ДИН и на ЛЕН до 24/10/2012 когато ги продава на Ставрос Константину (99,9%) и Евдокия Макламузи (0,1%). ДЮК е собственост 50/50 % на Августа Пападополу и Ления Пападополу до 01/10/2012, когато продават 99,9% от дяловете на Ставрос Константину и 0,1% на Евдокия Макламузи. ФОРМАЛ е с по-интересна история. От 2004 г. тя принадлежи на Стела Георгиу, която сега притежава по документиВИТОША СКИ АД. В началото на 2008 тя продава фирмата на Ления Пападополу, а тя на свой ред продава на 01.01.2012 на Ставрос Константину.

Това относително разнообразие на дати и лица се фокусира в един ден и едно лице: на 30 септември 2013 Ставрос Константину продава дяловете си в ДЮК, ДИН, ЛЕН и ФОРМАЛ на Георгиус Георгиу. Евдокия Макламузи запазва символичното си участие от 0.1% в ДИН, ДЮК и ЛЕН.

Вездесъщият Георгиу стои и зад офшорката ГОФ ХОТЕЛС МЕНИДЖМЪНТ чрез фирмата си БЪН СЕКРЕТАРИАЛ.

В разследване става ясно, че ГОФ е получила от ПИБ цесии на дългове на предприятия в неплатежоспособност.

В този ден Георгиу прави много спорна инвестиция. Той придобива ски съоръженията в Банско чрез ЮЛЕН (87% от целия капитал 76 470 000 лв.) плюс остатъците от Кремиковци чрез ЕЛТРЕЙД (100% от 20 000 лв.), НАДИН (100% от 20 000 лв.) и ВАЛПЕТ (100% от 5000 лв.), а за капак и остатъците от ОЦК Кърджали през ХАРМОНИ 2012 (100% от 5000 лв.).

От друга страна обаче Георгиу се сдобива и с дълговете на НАДИН, ЕЛТРЕЙД, ВАЛПЕТ и ХАРМОНИ към ПИБ за общо 234,6 млн. евро. Тези четири големи експозиции представляват близо 6 пъти повече от капитала на фирмите му в България. А за ПИБ, която трябва да си вземе парите от едно и също лице, при това свързано с нейните акционери, сумата възлиза на над 70% от собствения и капитал.

Наистина, на 3 декември 2013 Георгиу успява да продаде на Минев и Мутафчиев дяловете си в ЛЕГНАНО, на цена, която не е известна и може би е компенсирал донякъде щетите. От друга страна всичките му предприятия в България, придобити през офшорките, са на загуба. Скрапът от Кремиковци явно не може да изплати инвестицията. ОЦК Кърджали май вече и за скрап не става. Там единственото работещо съоръжение е кантарът за камионите, който носи малък доход.

Дали въпросният Георгиу ще успее да върне парите на ПИБ или в един момент кредитите ще бъдат отписани като невъзвръщаеми? Това е въпрос за 900 милиона лева. Толкова остана от държавната помощ за 1,2 млрд, дадена на ПИБ от бюджета. След внимателна « проверка на 20-те най-големи експозиции на банката », както твърдят от Централната банка, тази помощ беше одобрена от Европейската комисия.

БНБ би трябвало да е наясно кой е Георгиус Георгиу, роден на 29.04.1971 г., обитаващ скромен апартамент в предградията на Никозия и как да гарантира за неговата платежоспособност и надеждност. БНБ би трябвало да е наясно също защо вместо да си изплащат кредитите към ПИБ, Ления, Мария, Августа, Евдокия, Ставрос и Георгиус са взели от българските си фирми необезпечени кредити за кипърските си фирми на стойност 65 млн. лв. и как смятат да ги върнат?

Възможно е наистина БНБ да не знае какво е реалното положение, ако е била заблудена от ПИБ, а БНБ на свой ред е заблудила Европейската комисия, че с описаните по-горе четири големи експозиции всичко е наред. Но как така банковият надзор не е засякъл очевидно свързаните лица както на ниво управление, така и на ниво собственост на фирмите, получили кредитите?

Ако допуснем, че Ления, Мария Ставрос и Георгиус не са някакви неизвестни в родината си мултимилионери, стабилни инвеститори в разсипани български предприятия и ски курорти, а са просто подставени лица, пъзелът с офшорките може да придобие много зловещо измерение. Измерението на добре обмислена и успешно реализирана схема за източване с активното бездействие /съдействие/ на „отговорните“ институции. След КТБ подобен сценарий, меко казано, никак не би бил здравословен за държавата.

Опитът да се прокарат законови поправки в полза на ВИТОША СКИ, стана повод за мащабни граждански протести на Орлов Мост. В крайна сметка поправките бяха оттеглени. Междувременно се оказа, че ЮЛЕН е заграбила и изсякла незаконно огромната територия от 650 хектара от Национален Парк Пирин, за които няма да понесе никаква санкция! Паркът преди 30 г. бе обявен за една от природните забележителности със световно значение в цяла Европа. Унищоженията в парка остават безнаказани и въпреки, че паркът е единственият в България, който е под егидата на ЮНЕСКО. Но това са явления типични не за държави с демократични и европейски общества, а за страни от феодален тип, третирани като собственост от местната мафиотска олигархична клика. Дотук с „европейското развитие на България“!

В момента е в ход поредният опит да се промени плана за управление на Парк Пирин, за да бъдат изсечени и превърнати в частни ски и голф курорти нови зони около Банско, Разлог и Добринище. Инициатори са самите ЮЛЕН. Натискът да се строи в Пирин е чудовищен. От фирмите се спускат изработени «опорни точки» на общините и лобирането за проектите протича на всички нива на властта и свързаните обръчи от фирми и влияние.

Ситуацията се оформя като повече от скандална пред международната общност. Не се проверява или опровергава официално, че банката ПИБ не се източва от нейните собственици, за да финансира фараонски строителни проекти, унищожаващи световно природно богатство.

Един ден истината неизбежно ще лъсне, независимо от тоталната срамна медийна и институционална цензура. Потърпевшите обаче отново ще бъдем всички ние.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене