Църквата „Св. Атанасий“ в с. Елешница чества своята 180-годишнина

main_b

На 18 януари тази година църквата в с. Елешница „Св. Атанасий” чества своята 180-годишнина. Празникът ще бъде отбелязан с тържествена света литургия, курбан за здраве и кратка музикална програма, подготвена от ученици и жени от църковния хор.

На тържествената церемония се очаква да присъстват Негово Високопреосвещенство Неврокопски Митрополит Серафим, Негово Всеблагоговейнство Свещеноиконом Янко Русков, свещеници от Нерокопската епархия, кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, председателят на Общинския съвет в Разлог д-р Мария Копанарова, кметът на Елешница Сашо Мицин и други.

Строежът на черквата „Св. Атанасий” в с. Елешница е започнал през 1832 година и завършва 3 години по-късно. В селото е съществувало оброчище на светеца, около което по-късно били застроени къщите.

На това място бил направен параклис с няколко икони в него и една малка камбана, чийто звън се чувал само от околните къщи. Местното население разказва, че едва по-късно, след построяването и освещаването на храма, през месец август 1901 г. са отлети две камбани, чиито ясен и приятен звън и до днес огласят селото и до най-крайните къщи.

През годините църквата е обновявана и ремонтирана. И днес храмът е повод за гордост за всички елешничани.

„Иконостасът, иконите на светците Константин и Елена и Успение Богородично представляват ценност за църковната живопис. Образите в тях са живи и естествени“, коментира кметът на селото Сашо Мицин.

Музейна ценност представляват и някои от църковните книги и особено „Голямото старо евангелие”, известно с името „Сребърното евангелие”, печатано през 1743 г. в Москва при царуването на императрица Елисавета Петровна – дъщеря на Петър І.

От преписка върху първия вътрешен лист, която е написана в Русия и на руски език, се чете, че евангелието е било дар за Йерусалимската църква през 1818 г. Но затова как, кой и защо го е донесъл, в Елешница има само легенди и предания.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене