Connect with us

Анализи и Коментари

Проф. Пимпирев: Покачването на температурата с 2 градуса ще убие 1/3 от животинските видове

Published

on

20150109.hjlmgkukzr

Снимка: Монитор

Без парниковия ефект водните басейни биха замръзнали

ВИЗИТКА: Проф. Христо Пимпирев е роден е на 13 февруари 1953 г. Професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Получава магистърска степен по геология през 1978 г., избран е за асистент през 1981 г., през 1984 г. е вече старши асистент, от 1988 г. е главен асистент, от 2005 г. е професор. Директор е на Националния център за полярни изследвания от 2007 г. Проф. Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезона 1987/88. Председател и учредител на Българския антарктически институт

 

– Проф. Пимпирев, имате ли връзка с вашите колеги в Антарктида и какво е състоянието на базата ни там?
-За разлика от първите експедиции, когатo имахме връзка с базата един път седмично по радиото на къси вълни и повтаряхме по няколко пъти една фраза докато се чуе добре, днес поддържаме почти ежедневна връзка по сателитния телефон, любезно предоставен ни от „Булгартрансгаз“. Вярно, за по една две минути, тъй като трафикът е много скъп, но все пак разполагаме с най-прясна информация за най-важните събития от живота там. Освен това, само когато се налага обмен на по-обемиста информация, ползваме електронна поща за кратки текстови съобщения. Например списък на продуктите, с които поредната група трябва да зареди базата.

-­ Синоптиците прогнозират мека зима у нас ­ дали това не е резултат от глобалното затопляне?
-­ Последните дни опровергаха прогнозите на синоптиците. Въпреки че днешните студове не са нещо необичайно, резките промени с по 20-25 градуса за един-два дни отразяват динамичните процеси в атмосферата, които са обусловени до известна степен и от глобалното затопляне

– Каква е причината за така наречения парников ефект?

– ­ Парниковият ефект се предизвиква от свойството на т. нар. парникови газове (водни пари, въглеродния диоксид, метан и др.), да забавят охлаждането на атмосферата на долните є части, като най-просто казано задържат топлина. Сам по себе си парниковият ефект е естествен и саморегулиращ се процес и е съществувал винаги – физиците са изчислили, че без него средната температура на земната повърхност би била около минус 18о (вместо сегашната +15о ), т.е. всичката вода би била замръзнала и животът би бил невъзможен. Проблем настъпва когато количеството на тези газове нараства и това довежда до глобално затопляне. Мрачни прогнози вещаят, че нарастването на средната температура само с два градуса би довело до изчезването на 20-30% от растителните и животински видове. Затова и световната научна общественост води борба за намаляване на изпускането в атмосферата на количествата отделяни при човешката дейност парникови газове. Протоколът от Киото от 1998 г. определя допустимите квоти на парникови газове, които дадена държава може да „произведе“ без санкции. За съжаление едни от главните „замърсители“ на атмосферата с парникови газове, като Индия, Китай и др. все още не подписват този протокол – ограничаването на отделянето на тези газове изисква прилагането на модерни технологии, а това би оскъпило производствата им.

– По какви проекти работят вашите колеги в българската база?
– ­ Научните проекти, които се провеждат в района на базата ни, са в областта на геологията (минерален състав, геохимични и геофизични свойства, разпространение, възраст, вкаменели животински и растителни останки,структурни особености и взаимоотношения на многообразните скални разновидности, създаването на геоложка карта); геоморфологията (определяне и следене на процесите, създаващи съвременния релеф (ерозия, абразия, преотлагане, ледникова дейност и др.): глациологията (формиране, свойства, поведение и миграция на ледниците); метеорологията (мониторинг на разнообразните процеси, протичащи в атмосферата и следене поведението на „озоновата дупка“); биологията (определяне, характеристики, развитие, болести, взаимоотношения, на множеството растителни и животински видове); медицината(състояние и физиологична дейност на организма на участниците в експедициите в екстремните условия на Антактида).
Наред с изброените „традиционни“ научни дейности се осъществяват и „модерни“ проекти като многогодишния международен мониторинг на „вечната замръзналост“ , екологичните ­ за следенето за замърсявания на околната среда и натрупванията на вредни елементи, вещества и радиация в различни представители на биосферата, та до изкривяванията на GPS сигналите вследствие близостта до Южния магнитен полюс.
Освен българи, базата ни приютява и дава възможност за изследвания по съвместни или самостоятелни проекти на учени от Испания, Португалия, Монголия, Аржентина, Чили, Бразилия, Южна Корея, Германия, Канада, Япония, Великобритания, САЩ, Люксембург, Полша, Турция и др.

– Стана ли факт идеята ви да се експонират картини от известни наши художници в базата?
-Да, и скоро ще разполагаме с богат снимков материал, който ще илюстрира осъществяването на интересната, родолюбива и похвална идея.

– Защо наричаме Антарктида кухнята на климата?
– ­ Континентът Антарктида е най-стерилният от човешка дейност. Затова на него най-бързо се улавят промените в климата, тъй като странични източници не му влияят.
Самото разположение на континента около Южния полюс и дебелата му ледена покривка над него правят въздуха над него сух, студен и тежък. Това води до образуването на значителни центрове на високо атмосферно налягане, които стремглаво се насочват към областите с ниско атмосферно налягане над контрастно топлите обграждащи отвсякъде океани. А над океаните няма какво да ги спре. И затова примерно климатът в ЮАР е доста по-хладен, отколкото в разположения на същото разстояние от екватора Египет. На същата географска ширина, на която живеем ние и по-голямата част от Европа, в Южна Америка е полуобитаемата Патагония заради постоянния, духащ като от вентилатор леден вятър от Антарктида. Там всички хилави дървета, които трудно оцеляват, са с подчертано асиметрични корони. Заради студеното Хумболтово течение, миещо бреговете на Чили и Перу, температурата на водата по плажовете, дори на тропика, не надвишава 15о .
Учени прогнозират изчезването на белите мечки.
Бели мечки при нас в Антарктика няма. Те обитават бреговете на Северния ледовит океан.
За съжаление биолозите прогнозират изчезването на белите мечки до 70-75 години. И то пак като следствие от затоплянето. От една страна намаляват ледените блокове, от които мечките ловуват и се налага да преплуват по големи разстояния. Това не е по силите на по-малките мечета и при тях по данни на канадски учени „детската смъртност” е нараснала до 45%. От друга, тъй като мечките се усещат една друга по миризмата, която остава след тях по леда – намаляването на блоковете затруднява чифтосване им.

– Имате ли достатъчно хранителни запаси?

– Ограничените средства, с които разполагаме, не ни позволяват да се глезим с деликатеси, но и никога не сме гладували. Основните количества месо, мляко, картофи, брашно, макарони и други по-трайни продукти се купуват от Чили или Аржентина в началото на експедицията, а следващите групи допълват и зареждат пресни плодове и зеленчуци. През 3-4 години, когато се налага транспорт на някоя машина или съоръжение от България до Испания, изпращаме и типично нашенски консерви като гювеч или сарми и, разбира се, сирене. На място пък произвеждаме най-доброто кисело мляко в Антарктида.

Светла КАРОЛЕВА, в. “Монитор”

www.blitz.bg

Анализи и Коментари

Психолог: Три са мотивите, провокирали Кристина да убие двете си деца

Published

on

“Важно е да разберем какви лекарства е пила през последните три месеца и за какво са изписани те”, казва Диана Гинова

“Винаги има нещо, което отключва тези емоции. В случая с Кристина съм абсолютно сигурна, че тя е имала нужда от помощ година преди тази трагедия да се случи. При нея не можем да говорим за вродена аномалия, а по-скоро за страдание, което е продължило прекалено дълго, за да ескалира до извършването на тези престъпления.”

Това обяснява психологът Диана Гинова. Самата тя казва, че е работила с жена, която е била с шизофрения. При нея се отключило от катастрофа. Преди случилото се пациентката била гениален музикант и социална личност с много приятели, съобщи 168 часа.

Според специалистката има три варианта за това, което може да е провокирало майката от Сандански да посегне на двете си деца.

“Първият е тя да е отключила някакъв психотичен симптом и да е чувала гласове, които са й казвали, че трябва да го направи – казва Гинова. – Вторият е да е вярвала, че по този начин ги спасява от зло, от нещо лошо. Може би е виждала бащата като олицетворение на това. Третият, като се има предвид какви са били думите, когато са влезли полицаите и мъжът й в стаята, а именно: “Нека ми ги вземат сега”, е, че всичко е направено от страх някой да не й ги отнеме завинаги.”

Най-малко вероятно според нея било извършеното да е за наказание на таткото.

Психологът обяснява още, че е важно да се изясни и какви лекарства е пила Кристина през последните месеци.

“Стана ясно, че такива са й били изписани от специалист – припомня Гинова. – Нека разберем дали те са й помагали и дали ги е пила редовно.”

Като престъпление, извършено в момент на силна емоционална или физическа болка, описва случилото се психологът Иво Ташев.

“Имало е някакъв вид тормоз – казва той. – Най-вероятно е бил системен и е ескалирал, когато са й съобщили, че ще й вземат децата. Направила го е в момент на афект и умопомрачение. Точило се е с месеци, може дори да са били и години.”

Специалистът казва, че ако един човек е изтезаван прекалено дълго време, в един момент той е готов да направи чудовищни неща, за да се спаси от това.

Ташев допълва, че обикновено има няколко души, които знаят за този процес и са били наясно какво се е случвало със самата нея, но са неглижирали ситуацията.

Психологът отговаря и на въпроса защо майката се е връщала при бащата, ако той наистина е упражнявал тормоз върху нея.

“Майчиното чувство я е държало към децата – обяснява той. – Когато мъжът е вземал малките, тя не е искала да се отделя от тях. Сега много биха се запитали къде е било това майчинско чувство, когато им е посегнала. Повтарям, че убийствата са извършени в афектно състояние. Чист несъзнателен процес.”

Специалисти са сигурни, че ако в едно семейство се стигне два пъти до насилие, независимо дали от страна на мъжа, или на жената, това е категорична индикация, че може да има голяма трагедия.

pirinsko.com

Continue Reading

Анализи и Коментари

РИЛАНА ЕАД : Не искаме името на Калоян Ханджийски да бъде свързвано повече с нас! Той е съкратен!

Published

on

Ръководството на бутилиращата минарална вода компания РИЛАНА ЕАД, изпрати писмо до редакцията на Топ Преса, за да иясни следната ситуация: 

Преди няколко дни коментатор на югозападният таблоид поблукива в една от фейсбук страниците ни следния коментар придружан с колаж:

“Мъдрият български народ има една приказка „Хем палас – хем курназ“, което на нормален български език се превежда – хем нищо не става, хем се държи, така че може всичко. Колко ли трябва да е обеднял лидерът на ДСБ-Благоевград Калоян Ханджийски, за да си окачи сам кожената каишка на врата и да даде синджира на полукмета Руемен Томов? От минерална вода “Рилана” заплатата дават ли му? Къде се е чуло и видяло коалиция ДСБ – Паскалево БКП, защото за БСП в случая изобщо не може да се говори? Една година АБСОЛЮТНО НИЩО не направиха, една година чувахме пред думите им само ЩЕ – това ЩЕ, онова НЕ…. Кое? Кога? Някога в необозримото бъдеще! И сега когато мнозинството на общинския съвет се реши да вземе властта в ръцете си и да работи за града, човекът който прилича на бившата ви класна в училище, излезе и като личен пудел на кмета взе са джавка – видите ли вземат ни властта! Даже терминът от лъжедемократът продал се на комунист беше „Кражба на Власт“. Ей, колко ви е сладка властта, ей Томови ибрикчии…Добре че беше Камбитов, който много се ос..а здраво, за да може да влезете във властта по случайност. Власт, власт… просто хора на власт. Той не иска да работи за хората, той не иска да развива града … той иска власт. Да команди, да назначава който си иска, да яде и пие в ресторанта на Мамакажа без пари, да си ходи на семинари и екскурзии за сметка на благоевградчани. Защо ли? Щото е на власт. За града за една година – нула. Нищо. Само обещания щото са без пари. Смело напред свободни политици на Благоевград! Вземете им властта от ръцете и я дайте на хората. Те за това са ви избрали. Властта винаги трябва да е в ръцете на суверена,а не в ръцете на Калоян Класната или Румен Заспата. Краят им се вижда! #tomoff”

По повод изнесената информация че лидерът на ДСБ – Благоевград Калоян Ханджийски свързваща политикът с фирмата РИЛАНА ЕАД, чрез изречението “От минерална вода “Рилана” заплатата дават ли му?”, от местният производител заявиха, че Ханджийски вече бил съкратен и нямал нищо общо с фирмата. “Не желаем повече това лице, да се свърза с името на продуктите и фирмата ни.”, категорични са от фабриката в село Стоб. На въпроса на Топ Преса, каква е причината той да бъде съкратен отказаха коментар, но поясниха че са му направили услуга да го съкратят по член, който разрешава да взема пари от бортата, защото “демократът” се оплакал че закъсал за пари и искал да излезе на борсата.

Топ Преса провери и наистина “влиятелният политк” взема трудово обезщетение от Бюрото по труда, успоредно с това се прави на управляващ общината. Сега вече ни се изяснява прекалената му любов към кмета на Благоевград, който наистина е от Паскалевото БКП… В крайна сметка пари са нужни всеки му за да преживява, особено когато е безработен.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al