ПОТРЕСЕВАЩО РАЗСЛЕДВАНЕ В toppresa.com!Гробищна мафия в Благоевград, граби опечалени!

Нелегални траурни агенции трупали капитали от раздути цени на погребални услуги в Благоевград , твърдят жителите. А някои стигат и по- далеч, като алармират: „Скъпи граждани на Благоевград, за Бога не умирайте!“

Счупени паметници, масички, вази и „полегнали“ дървета върху част от гробовете. Такава е картината на Старите гробища в Благоевград.

Затова сигнализирала и в една от благоевградските социални фейсбук групи Емилия Христова, която отчаяно написала: „Скъпи съграждани, за бога не умирайте! Преди един месец на старите гробища, имаше сеч на дървета, незнам в общината дали началник на гробищния парк, кмет има ли, няма ли, но това е положението! Счупени паметници, масички , и красиво подредени дърва в офиса на работниците“, лаконично завършила поста си тя.

Припомняме, че преди дни друг случай от стария гробищен парк потресе благоевградчани.

Тогава служител от „Обреден дом“-Благоевград  потърсил от опечалени 400 лева за копаене на гроб. Проблемът е,че веднъж близките на починал са платили в общинската фирма за тази услуга. Но на място, на гробището, гробарят си искал още едни 400 лева допълнително. За последния случай е подаден сигнал за грозния рекет.  Към общинската фирма работят на заплата служителите на гробищата. Близо 100 лева се калкулира услугата копаене на гроб в общата сума за погребение. Но масово копачите си позволяват да търсят допълнителни пари като използват,че близките са съсипани от мъка.

Как стой въпросът обаче при траурните агенции, или по- точно гробищните мафии?!

„Три погребения днес като направим и ще ударим джакпота”! На сватба и на погребение човек не държи изкъсо сметка на парите. Именно от това се възползва гробищната мафия в България, за да трупа пари от трупове. Само в София погребалните агенции са над 220, от които официално оторизирани да извършват подобна дейност са едва 10! Останалите са нелегално изникнали в тази пазарна ниша, но генериращи солидни приходи от услугите си, необезпокоявани от никого. Едва ли повечето хора, удавени в мъката и скръбта си по своите близки, успяват да усетят далавераджийските врътки на подобни агенции, когато потърсят помощта им.

Проверка на  няколко  погребални агенции констатира изпитана схема за натрупване на капитали от предлаганите стоки и услуги в тях. Оказва се всъщност, че траурните агенции и бюра у нас са една мафия, която си докарва солидни суми от мъката на българите. Едно от първите неща, което прави силно впечатление при извършеното разследване, е, че собствениците на проучвани погребални бюра карат Мерцедеси S-класи. Няма нужда да гадаем откъде са взели парите, за да си купят тези луксозни возила. Звучи стряскащо, но е самата истина. Собствениците на агенциите поставят доста гъвкави цени и най-вече по преценка на джоба на опечалените.

Лошото е, че повечето съвсем бутафорно подхвърлят някакъв ценоразпис на хвърчащ лист, а на повечето изложени в агенцията артикули де факто няма фиксирана цена.

Именно оттук идва уловката на тарикатите в погребалните агенции. Ако урната, която сте решили да закупите, струва примерно 60 лева, в някои случаи се пробутва на роднините за 100, а номерът рядко не минава, защото не сте тръгнали на пазар за дрехи, за да обикаляте от агенция на агенция и да сравнявате къде ще излезе най-тънко.

В Благоевград по данни на запознати, официално оторизираните погребални агенции са седем, останалите са нелегално изникнали в тази пазарна ниша, но генериращи солидни приходи от услугите си, необезпокоявани от никого, сигнализират жителите. Като настояват за незабавна проверка.

.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search