Смолян празнува 112 години свобода, днес е кулминацията на тържествата

Днес е кулминацията на тържествата по повод 112 години от Освобождението на Родопите и Празника на община Смолян, предаде репортер на „Фокус“. Родопският регион получава така очакваната свобода 34 години по-късно от по-голямата част на България. Това се случва благодарение на подвига на воините от 21-ви Средногорски полк и полковник Владимир Серафимов – освободителят на Родопите. Те извоюват свободата на родопчани след тридневна битка на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка.

Днес от 15.00 ч на връх Средногорец ще бъде отслужена панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец и Освобождението на Родопите и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника–костница.

От 17.30 ч на Новия център ще бъдат поднесени венци и цветя и пред Паметника на Полк. Владимир Серафимов.

От 19.30 ч на бул. „България“ отново на Новия център ще бъде и тържествена проверка-заря, посветена на 112 години от Освобождението на Родопите.

От седмица в Смолян се провеждат множество разнообразни събития, посветени на празника, а проявите, свързани със 112 години от Освобождението на Родопите продължават и през следващите дни.

На 23 октомври от 18.30 ч в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян ще има концерт на Валди Тотев от „Щурците, който е потомък на освободителя на Родопите Владимир Серафимов. В Него ще участват още Дими Димитрова, дуо „Вал-Ди“ и рок група „Гимназистите“.

На 24 октомври от 15.30 ч в Сесийна зала в Община Смолян ще бъде награждаването на победителите в математическото състезание „Стоян Попратилов“.

На 30 октомври от 19.00 ч РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян ще може да се гледа „Паисий“ – фолклорен спектакъл на ансамбъл „Българе“.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search