Патриотите от ВМРО искат задължителна и безплатна детска градина за всички български деца

Днес е поредният добър ден за българското образование в този мандат. Ние от ВМРО и „Обединени патриоти“ ще подкрепим промяната в Закона за предучилищното и училищното образование за задължителна детска градина за 4-годишните. Това е наша законодателна инициатива още от 2015 г.

Това заяви от трибуната в Народното събрание депутатът от „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО доц. д-р Милен Михов по време на дебатите при първото гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

В момента в закона е записано, че детската градина е задължителна за 5-годишните.

По думите на Михов е безспорно доверието в предучилищното образование, което съществува в България.

Освен задължение за родителите да пращат децата си на детска градина обаче има и задължение на държавата да осигури всички необходими условия при равни и достъпни възможности за всички български граждани. Предучилищното образование до голяма степен се организира от общините и с тази разпоредба отговорността вече е на по-високо ниво – от общинско на държавно, посочи той.

Тази промяна е силна интеграционна мярка. Но ние от ВМРО смятаме, че има и много по-силна функция – тя е социална, подпомага българските граждани, гарантирайки достъп до висококачествено предучилищно образование. Тя е и икономическа мярка – дава възможност на младите майки за бързо връщане към своята професия. Тя има и демографски измерения – ще дава възможност за спокойно и дълготрайно семейно планиране, заяви Михов.

Народният представител е категоричен, че чрез промените в Закона се върви в посока постигане на безплатна детска градина за децата на всички български граждани. На първо време може да се приеме таван – приблизително равен на средния доход на страната, който е 1200 лв. Преизчислено за 4-членно семейство това е 600 лв. доход на член на семейството, обясни Михов и допълни, че Патриотите са готови да дебатират по този въпрос първо с коалиционните партньори в управляващата коалиция и с депутати от всички други парламентарни групи. Целта е от следваща година 70-75% от българските граждани да бъдат подпомогнати чрез безплатна детска градина.

В подкрепа на това се изказа и народният представител от ВМРО Красимир Богданов. Той даде пример, че има цели групи, махали, гета в страната, които са дезинтегрирани. Не са част не само от образователната система, но и не са част от държавата България, натърти той.

Богданов заяви, че има деца, които посещават училище не само без да имат социални навици, а и дори без хранителни навици. Има деца, които не знаят да ядат с лъжица и вилица, имаше неприятен случай с дете, което в живота си до момента беше яло само хляб и лимонада, заяви депутатът и емоционално допълни:

Смятате ли, че трябва да си затваряме очите за такива случаи. Да продължаваме да философстваме, а от утре проблемите ще се стоварят с още по-голяма сила върху нашите глави. Затова  децата от 4-годишна възраст трябва да посещават детска градина. Аргументи от рода, че нямало места в детските градини не са основателни. Това е проблем само в София и още два-три града. В провинцията има колкото искате места. Припомням, че миналата година като гласувахме бюджета неслучайно по наше настояване бяха добавени 70 млн. лв. за построяване на детски градини. И в бюджетите на Столична община и други общини, в които има недостиг, също са заложени средства.

Народният представител обясни, че в закона е заложен отложен срок. Но трябва да се поставят граници, защото е заложено за десетилетия напред развитието на страната.

Безплатна детска градина е стъпка в правилна посока за водене на демографска политика, като бъдат подпомогнати младите родители. Тази мярка ще даде шанс за повишаване на раждаемостта, категоричен е Богданов.

Работим в посока на това всички български деца без разлика на социален статус и етническа принадлежност да ползват услугата безплатна детска градина, заяви още той.

На този етап мярката ще обхване близо 70% от българските деца и трябва да се работи за пълен обхват, завърши Красимир Богданов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене