Учени от чужбина посетиха антични находки в Петрич и Сандански

Учени от чужбина посетиха антични находки, открити в Петрич и Сандански, каза за БТА доцент доктор Иво Топалилов от Института по балканистика с Център по тракология към БАН.

Визитата беше в рамките на шестнадесетото издание на колоквиума на Международната асоциация за изследване на античните мозайки. Форумът за първи път се провежда в България и продължава от 14 до 20 октомври.

В Сандански експертите разглеждаха Епископския комплекс с разкритите богати мозаечни подове и Археологическия музей в града.

В Петрич особен интерес сред учените предизвиква античния град „Хераклея Синтика“ с откритите две статуи, както и Историческия музей в Петрич, за да видят ценните находки, каза доц. Топалилов.

„За нас е важно и интересно това, което те ще кажат за историческите обекти, защото това са водещи в областта си изкуствоведи“, добави той. Доц. Топалилов се надява този научен симпозиум да се предизвика интереса и на българската академична общност към тази проблематика, свързана с изследването на античните мозайки.

Международната асоциация за изследване на античните мозайки е базирана във Париж, Франция. На всеки три години по нейна инициатива се организира подобен колоквиум, в който се събират най-големите учени и изследователи на античните мозайки от целия свят. В конференцията тази година се включват повече от 100 учени от четири континента. Най-изявените от тях са представителите на Франция, Испания, Италия, Португалия, Великобритания, САЩ, на съседните държави Гърция, Сърбия, Република Северна Македония, Сърбия, каза още доц. д-р Иво Топалилов.

Международната конференция ще продължи до неделя. В рамките на две години трябва да се публикуват всички над 90 доклада, представени на събитието. Партньори на събитието са Община Сандански, Археологическия музей в града, Община Петрич и Исторически музей-Петрич.БТА/Деница Кючукова

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search