Може да чуете страшния звук от обръщането на магнитните полета на Земята ВИДЕО

Магнитосферата защитава повърхността на Земята от заредени частици от Слънцето и понякога произвежда зрелищни сияния

Анимация, използваща данни от Европейската космическа агенция (ESA), позволява да слушате озвучена визуализация на магнитното поле на Земята, което се нарушава по време на събитието Laschamp.

Магнитосферата защитава повърхността на Земята от заредени частици от Слънцето и понякога произвежда зрелищни сияния. Но магнитните полета на Земята не са толкова фиксирани, колкото си мислите.

„Ние знаем, че през последните 200 години магнитното поле е отслабнало с около 9 процента средно в световен мащаб.

Магнитно поле

Палеомагнитните проучвания обаче показват, че полето всъщност е най-силното, което е било през последните 100 000 години, и е два пъти по-интензивно от неговото средно за милиони години.

Откакто за първи път беше точно локализиран от британския кралски военноморски офицер и полярен изследовател сър Джеймс Кларк Рос през 1831 г., позицията на магнитния северен полюс постепенно се измести на север-северозапад с повече от 1100 километра и скоростта му напред се увеличи, от около 16 километра годишно до около 55 километра годишно,“ обясняват от НАСА.

Полюсите могат да се обърнат в продължение на стотици или хиляди години и това може да се случи на случаен принцип, като интервалите варират от 10 000 години до 50 милиона години или повече.

„Геометрията на полето с обърната полярност, с линии на полето, сочещи в противоположната посока в сравнение с днешната конфигурация, продължи само около 440 години.

Тя беше свързана с напрегнатост на полето, която беше само една четвърт от днешното поле“, GFZ German Research Изследователят от Центъра за геонауки Норберт Новачик, който изучава събитието, каза в изявление през 2012 г.

Промени на полярността

„Действителните промени на полярността са продължили само 250 години. По отношение на геоложки времеви мащаби, това е много бързо.“

Това е събитието, което учените от Техническия университет на Дания и Германския изследователски център за геонауки GFZ избраха да превърнат в аудио и визуална наслада. Използвайки данни от мисията Swarm на ESA екипът създаде визуализация, за да илюстрира магнитното поле на Земята по време на събитието Laschamp.

Освен че картографира движението на линиите на магнитното поле, екипът създаде звуков пейзаж от естествени шумове, като падащи камъни и скърцане на дърво. Резултатът е леко зловещият звук, който можете да чуете във видеото.

Въпреки че има твърдения, че събитието е свързано с изчезването на мегафауната в Австралия и изчезването на неандерталците чрез произтичащи от това промени в климата на Земята.

  • blitz.bg
{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search