Реката в пещерата „Агити“ в Драма пресъхна

Историческата  суша и липсата на вода, която преобладава като цяло в района на Драма, вече е сериозен проблем,  и освен ако нещо не се промени и тази зима не завали сняг или поне не вали няколко дни дъжд, ситуацията ще продължи, отчитат експертите на южната ни съседка.

В миналото в такива моменти учениците от началното училище са писали доклади за първите есенни дъждове. Днес това е рядка ситуация и първите есенни дъждове вече не съществуват, както и  годините с много сняг поне в Драма  вече са изчезнали, добавят още те.

Един от големите проблеми и индикатор  за ситуацията със сушата,  са и изворите в парка на Драма-  „Агия Варбара“, където ситуацията остава трагична. От изворите на които, е останала съвсем малко вода в кладенеца, достатъчна единствено за поддържане на нуждите, на птиците в парка.

Друг индикатор обаче, който е и ориентир за потенциална екокатастрофа  за префектура Драма, е ситуацията в пещерата „Агитис“, откъдето извира едноименната река Агитис.

Река, която днес по нищо не приличала на изображението на изхода на пещерата.

На потресаващата картина се натъкнал наскоро  при поредното си посещение,  Христос Пенос, асистент по геология – спелеология в AUTH и президент на Федерацията по спелеология на Гърция. Христос Пенос наблюдавал напредъка на пещерата от няколко години с измервателни уреди, които е монтирал със специализиран екип в дълбочината на пещерата отвъд туристическата част.  Като при последното си посещение преди дни отчел, че в пещерата е останал съвсем малък поток, който по нищо не приличал на нормалната река която съществувала в пещерата.

Като добавил: „ Настанаха времена в които,  вместо да казваме в прогнозите за времето „хубаво време със слънце“, може би трябва да сменим логиката и  да казваме „хубаво време с дъжд и сняг“!

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search