Скандален факт! Югозападна България е номер 1 по осъдени за търговия с вот

„Това, което видяхме през последните два дни, по-скоро ми изглежда като имитация. Защото на акцията се слага име, че е операция срещу купен вот, а всички установени престъпления се оказва, че нямат нищо общо с това. От министъра на вътрешните работи миналата седмица чухме, че МВР работи много по-активно. Този маркер, който той не пожела да оповести публично, са отпуснатите СРС-тата, за които само каза, че броят им е по-голям от преди”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев, коментирайки темата ефективни ли са акциите срещу купения вот.

Рекордните 127 разрешения за следене и подслушване на купувачи са издадени през 2023 г., разследванията са 353. Но присъдите са само 75 – оправдателни, условни или глоби. Десетки хиляди сигнали и проверки за купуване и продаване на гласове. Над хиляда разследвания. Стотици съдебни дела и само 191 влезли в сила присъди – повечето подсъдими са оправдани или пък са наказана условно, както и с административни глоби.

Това е равносметката за борбата с престъпленията против политическите права на гражданите, както според Наказателния кодекс се нарича търговията с вот. Това са  справките, получени от прокуратура, съдилища и Министерството на правосъдието, от 2021 г. насам. През този период са проведени 6 вота за Народно събрание, едни президентски и едни избори за местна власт. Точно на тях се търгуват най-много гласове за разлика от вота за Европейски парламент и президент, коментират експертите. Според различни проучвания по избори у нас в последните години се купуват между 200 и 300 хиляди гласа, но данните са условни. Към 9 октомври няма лишени от свобода за купуване и продаване на гласове, казват от Министерството на правосъдието. Всъщност имало един, но той е купувал гласове в затвора, където лежал за друго престъпление. От 2018-а до края на септември 2024 г. през затвора за по няколко месеца са минали 17 души, осъдени за търговия с вот. Но те вече са били осъждани условно за същото престъпление и са лишени за кратко от свобода само защото отново са арестувани за купуване на гласове в изпитателния срок.

Според справката от Върховната прокуратура за присъдите от 2021-а насам влезлите в сила са общо 191. Но с уточнението, че някои от тях са за престъпления, извършени преди този период. 2021 г. бе рекордната по брой проведени избори – три пъти гласувахме за парламент, общо влезлите в сила присъди тогава са 42. Най-много са в област Враца – 10. През 2022 г. избирахме депутати само веднъж. Присъди тогава са чули 55 души. През същата година прилагането на специални разузнавателни средства за търговия с вот е рекордно – 127 броя, сочи пък докладът на Бюрото за контрол на СРС-тата. Няма информация колко от тях са свършили работа на разследването. За сравнение – досъдебните производства през същата 2023 г. са общо 353 – 140 за парламентарните избори през април и 213 за местните през октомври.

За първите 6 месеца на 2024 г. окончателно осъдените са 19, най-много в Северозападна и Югозападна България.

Най- скандалния случай, който все още се помни,  е когато в рамките на един ден  единадесет души са арестувани при акция за купуване на гласове в Югозападна България.

Иначе и децата вече знаят, че в рекламните си материали партиите и коалициите декларират: “Купуването и продаването на гласове е престъпление”. И докато, макар и малцина, осъдени сред физическите купувачи и посредници има, то няма нито един наказан за това, че е взел пари, за да пусне определена бюлетина в урната.

Купуването и продаването на гласове е престъпление“, но явно не и в България.

 

 

 

 

 

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search