Най – големият проблем на резевратът Ореляк – браконирерството!

На юг от непристъпните мраморни била на Северен Пирин планина се снишава към средните си части. Там е разположен Природен резерват  Ореляк с площ от около 850 ха. Защитената територия е обявена през 1985г. , за да бъдат опазени буковите гори, характерни за тази част на планината, както и популярния Пирински чай.

Границата на резервата минава по главното планинско било, северно от едноименния връх. Най- източните части на зоната са разположени по поречието на Лъжничката река, приток на река Марево.

Резерватът е разположен на височина от 900 до 1800м., като обхваща голяма височинна амплитуда.

Флора

Основната задача на резервата е опазването на елитните букови гори, наречени Черна гора. Средната им възраст е над 150 години, но въпреки това те са останали изключително гъсти. В по-ниските части на защитената територия, се срещат дървесните видове воден габър и Мъждрян. На височина около 1700 метра има малки участъци от бяла мура. От важно значение са и ендемичните видове- шарпланинска рупа, златист равнец, македонска каменоломка и др.

Пиринският чай е многогодишно тревисто растение, достигащо до 50см. Известен още и като Мурсалски, Алиботушки, Шарпланински чай. Наричан е също българската виагра. Растението се среща в Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял на Родопите и планината Славянка, на надморска височина  от 1400 до 2200м.

Билката съдържа танини, етерични масла, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт. Поради голямото наличие на флавоноиди има антибактериално и антиоксидантно действие. От Пиринския чай се използва надземната част, която се бере през юни-юли. Действа и противовъзпалително и омекотява възпалените лигавици. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма. Билката действа благотворно на чернодробни и редица други заболявания, както и забавя стареенето. Българската народна медицина препоръчва пиринския чай още при емфизема, гръдна жаба, гърлобол.

Фауна

Въпреки неголямата територия на резервата животинския свят е много разнообразен. Това се дължи на голямата надморска височина. Най- разпространените видове са гръцка дългокрака жаба, дъждовник, дива свиня, вълк, кафява мечка, лисица, сърна.

Туризъм

В буферната зона на Природен резерват Ореляк попада първенецът на Среден Пирин връх Ореляк /2099м./. Среща се и под името Ореляк, Орлови скали. Върхът се издига на главното планинско било, северно от връх Баба и северозападно от връх Чала. Ореляк е с формата на триглав, купол, а билото е скалисто и голо. Западните склонове се спускат стръмно, а на места отвесно към долината на река Пиринска Бистрица, а югоизточните по-полегато към местността „Добро поле“. На върха в момента е изграден радио- телевизионен ретранслатор, който не позволява достигането до най- високата точка. Основен изходен пункт за изкачването на Ореляк е хижа Попови ливади. Преходът е по маркирана пътека за 2 часа или по 12- километров чакълен път.

Като проблем и заплаха се отчитат огромните  бракониерства.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search