Полена, Тросково и Докатичево празнуват Петковден

На 14 октомври православната църква отбелязва Петковден. По повод празника три храма в симитлийско посрещат миряни за да запалят свещ за здраве и да се помолят на св. Петка Българска.

Храмът в Тросково „Св. Петка“ ще посрещне скъпи гости в аванс на 12 октомври /събота/ с курбан за здраве от 12:30 часа.  Божия дом е изграден на мястото на стар православен храм и старо светилище, белязано от руини. Църквата е с уникална архитектура и изградена изцяло от дарения. Инициатори за изграждането й са братята Стоян и Тодор Траянови, а основен благодетел и ктитор е Апостол Апостолов.

На самия ден – 14 октомври /понеделник/ храмът в Докатичево „Св. Неделя“ посреща миряни за един от големите си празници – своето освещаване. Празникът на храма започва от 09:00 часа, а водосвет за здраве от 12:00 часа.

На 14 октомври /понеделник/ и Полена ще отбележи Света Петка. Красивото село в община Симитли празнува най-големия си празник. Той ще започне с тържествена света литургия, водосвет и курбан в красивия храм „Св. Петка“ в 12:00 часа, а вечерта от 17:30 часа, празничен концерт ще събере на площада хиляди хора от Полена и общината, за да се хванат на хоро и повеселят. В празничния концерт участват Даяна и Любомира Борисови, самодейна група „Детелина“ – село Градево с ръководител Гергана Заекова, ФТА „Веселие“  град Симитли, ДЮФА „Македонче“ с ръководител Анна Крумова, ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Крупник, Куклени феи към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Крупник, Клуб за български народни танци „Кръшно хоро“ към Народно читалище „Владимир Маяковски 1937“ – село Крупник, МФГ „Веселие“ – град Симитли, оркестър „Живко бенд – град Сандански и Данна.

Община Симитли осигурява транспорт в събота /12.10.2024 година/ до храм „Св. Петка“ – село Тросково, който ще тръгва от площад „Илинден“ /пазара/ в град Симитли с начален час на тръгване 10:00 часа и 11:00 часа.

Община Симитли осигурява транспорт в понеделник /14.10.2024 година/ до храм „Св. Неделя“ – село Докатичево, който ще тръгва от площад „Илинден“ /пазара/ в град Симитли с начален час на тръгване 11:00 часа.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search