Мария Габриел: Енергийният сектор може да се превърне в лост на евро-средиземноморското партньорство

konferenciq

06.01.2015, Брюксел – Европейският парламент беше домакин на конференция на високо ниво за енергетиката в контекста на партньорството на ЕС със страните от Южното и Източното Средиземноморие, която се проведе под егидата на председателя на ЕП Мартин Шулц. Във форума взеха участие министри на енергетиката от страните от средиземноморския регион, експерти от Европейската комисия, председателите на Европейския икономически и социален комитет и на Комитета на регионите, генералния секретар на Европейската служба за външна дейност и много други високопоставени лица.

Оратор при откриването на конференцията беше Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения и ръководител на българската делегация в ЕНП. Тя наблегна на необходимостта от конкретни действия, така че енергийният сектор да се превърне в лост на евро-средиземноморското партньорство, като се имат предвид наличието на ресурси, допълващите нужди и общите предизвикателства, включително сигурността на доставките.

„В настоящата политическа реалност сме свидетели на украинската енергийна криза, поради което е важно да се намерят нови източници на доставки. Необходимо е да дадем нов тласък за обща енергийна стратегия на ЕС и средиземноморските страни. Енергията е фактор на икономическия растеж, но и на стабилността, сигурността и развитието в региона на Средиземно море като цяло. Затова е необходимо да се отиде отвъд търговията с енергия и се стигне до реален енергиен модел, устойчив във времето”, подчерта Мария Габриел.

konferenciq 1

Тя открои няколко предизвикателства в енергийния сектор – както технически и научни, така и финансови и политически. Необходима е истинска дългосрочна стратегия за сътрудничество и споделена визия на всички заинтересовани страни с акцент на инвестициите – за инфраструктура, приложни изследвания, включително стимули за малките и средни предприятия. На следващ ред, ребалансирането на лидерството между севера и юга ще избегне зависимостта на южните страни и на Европа и по този начин ще се създаде динамично сътрудничество за развитие, което е от взаимна полза.

„В сътрудничеството трябва да се привлекат и повече не-съседни на Средиземноморието страни, на север и изток от Съюза. Страни като България например са изправени пред енергийно предизвикателство и трябва да намерим алтернативи, за да се гарантират енергийните доставки. Необходимо е също да се вземе предвид специфичното положение и нужди на всяка страна. Ето защо трябва да се гарантира, че бъдещото преразглеждане на политиката за съседство ще предложи нови възможности и постепенно ще доведе до създаването на истинска енергийна общност. Енергийното сътрудничество може да се превърне в катализатор на регионалната интеграция”, заключи Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП по евро-средиземноморските въпроси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене