Премиерът Петков: България вече има един много добър и работещ ПВУ, който утре ЕК ще ни предаде финализиран

България вече има един много добър и работещ План за възстановяване и устойчивост, който председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще ни предаде финализиран утре. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание и акцентира върху основните резултати, които ще бъдат постигнати.

„Планът за възстановяване и устойчивост гарантира енергийната сигурност на България като запазва пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това е изцяло съобразен със зеления преход“, категоричен бе Петков. Заложени са също иновативни решения като изграждане на батерийни масиви, нови ВЕИ-мощности, включително 10 000 проекта за ВЕИ за жилищни сгради. Акцентира се и върху развиване на добива на геотермална енергия, използвайки огромното природно богатство на България.

Изключително важен е подходът за постигане на целта – „Справедлива България“. „В ПВУ върховенството на закона е поставено на пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор“, подчерта министър-председателят Петков. Предвидени са още реформи в антикорупционната комисия и в процеса на извършване на обществените поръчки, който беше огромен проблем в предишните управления на България.

За реализиране на целта „Свързана България“ вместо да имаме много различни проекти на парче, финалният план поставя фокус върху жп транспорта с 62 нови влака и модерни градски железници, посочи Петков. А за постигане на „Иновативна България“ в ПВУ се предвижда увеличаване на общия размер на средствата към бизнеса със специален акцент върху иновативните и стартиращите компании.

„Правителството и службите работят ежечасно за безопасното извеждане на българските моряци, блокирани на пристанище Мариупол“, съобщи още премиерът Петков преди заседанието на кабинета. Хората на кораба са в добро състояние – имат храна и вода за още 10 дни. Министър-председателят увери, че при осигуряване на зелен коридор българските власти имат готовност да съдействат за безопасното връщане на моряците.

Презентация на акценти от финалния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост може да изтеглите оттук

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене