ЕКСКЛУЗИВНО! САМО В ТОП ПРЕСА! Къде изчезна Мустафа и защо не е до Доган?

Дни след края на местните избори през миналата година председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка като лидер на партията, а почтеният председател на движението Ахмед Доган пое оперативното ръководство след 10-годишно прекъсване.

В публичното пространство започнаха да се тълкуват знаци.

Единият е поздравлението на Доган по повод рождения ден на Карадайъ, в който му пожелава да намери „Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве“. Според анализатори това е бил първият сигнал, че Карадайъ ще бъде сменен.

Оставката на Карадайъ става факт след приключване на местните избори. Според Илхан Андай една от основните причини за отстраняването на Карадайъ е, че той не е успял да покрие изборната квота, поставена от Доган.

Като друга причина за оставката на Карадайъ Андай посочва недоволството в структурите на партията. Според него в тях има „огромни проблеми през последните години и дори се стигна до куриоз на миналите парламентарни избори, където цяла една областна организация постави ултиматум, говоря за Търговище и особено Омуртаг, където организацията каза: „ние няма да подкрепим ДПС заради Карадайъ“.

Проблемите в лидерството на Карадайъ са започнали по време на втория му мандат като председател на ДПС. „Карадайъ беше като щангист, който опитва да вдигне тежест, която е непосилна за него и от там нататък започнаха грешките му, тези дълги срещи с актив по региони, по области, със софри до ранни зори“.

 

Досега Карадайъ стоеше тихо отстрани и не се намесваше в партийната политика на ДПС. През януари т.г. той заяви в интервю, че Доган не бил съгласен с неговата оставка, а оттеглянето си обясни с „натрупана умора от партийната ми битност“. „Има ново поколение по-млади политици, които се позиционират в партията. Те имат своята амбиция и трябва да имат този шанс за развитие … Новото поколение са по-практични, нетърпеливи да реализират амбициите си, които са комерсиални. Те искат всичко да се случи тук и сега. Не предават такава значимост на ценностите“, обясняваше тогава Карадайъ промените в движението.

 

През август обаче бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ отново застава близо до почетния лидер на движението Ахмед Доган.

Във Фейсбук се появи снимка, според която и Мустафа Карадайъ се е срещнал с Ахмед Доган, заедно с бившия лидер на младежката организация Сезгин Мехмед и бившия зам.-шеф на движението Ахмед Ахмедов. Тримата са разговаряли за „фундаментални и екзистенциални въпроси на политиката“, става ясно от снимки, публикувани във фейсбук от Сезгин Мехмед.

Четиримата са се събрали в сарая на Доган в Росенец.

По-рано пък активисти на ДПС се събрали на кафе при майката на Карадайъ Айше в семейния им хотел „Аркадия“ в Борино за празника на селото. Тя ги посъветвала да следват почетния лидер Ахмед Доган.

Малко след оставката на Мустафа Карадайъ от поста си се оттегли и Ахмед Ахмедов, а на заседание на Централния съвет преди месеци бе взето решение Сезгин Мехмед да бъде свален.

За отбелязване е, че Карадайъ поддържаше добри контакти с Турция, включително и след като подаде оставка като председател. През януари т.г. например той се среща с турския външен министър Хакан Фидан. Според източници на Топ Преса, доста добре осведомени, на тази среща Карадайъ е получил информация, че бъдещето на Доган няма да е розово и подкрепата към него би била неразумна. И тук се крие генезисът на причината, бившият лидер на ДПС да изчезне от публичното пространство и да се дистанцира от АСП. Но той до ден днешен не е дал официален отговор къде и  защо се покри, така че всичко остава в сферата на спекулациите.

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search