Жителите на Падеш посрещнаха кмета Байкушев настръхнали срещу проекта за нова база за дементноболните

Жителите на Падеш посрещнаха кмета Байкушев настръхнали срещу проекта за нова база за дементноболните, след близо 2 часа викове и уговорки събранието се разпадна

Настръхнали, с нагласа да се съпротивляват и да поставят условия, жителите на благоевградското село Падеш посрещнаха миналата вечер в читалището си общинския кмет Методи Байкушев. Той  дойде в селото на събрание, провокирано от недоволство на част от хората срещу намерението на общината да изгради нови  жилища за дементноболни на мястото на функциониращия социален дом, като за целта ще се обединят два общински имота, разделени от улица и ще се събори здравната служба, като на нейно място ще се направи нова сграда за нуждите на социалната услуга и на местните жители.

Събралите се пред читалището хора влязоха в сградата 3-4 минути преди обявеното в 18.30 ч. начало на срещата, а кметът Байкушев ги посрещна на вратата на залата с обичайното си ръкостискане.

Спокойното начало на събранието се оказа привидно. Кметът Байкушев започна изявлението си отдалеч, отбелязвайки, че домът за дементноболни в Падеш е една от общо 25-те социални услуги, които общината осигурява за жителите си. Той каза, че за съществуването на тези услуги има нови стандарти, които общината трябва да постигне, ако иска те да продължат да съществуват, затова е належащо реновиране на съществуващия дом.

„Чух, че се говори за настаняване на бежанци, наркомани, няма такова нещо. В Благоевград услугите за резидентна грижа са реформирани, без този дом и дома за възрастни хора в Струмско“, каза градоначалникът, а от залата го прекъснаха: „Не са ли частни тези домове?“. „Не са“, отговори той и обясни: „В момента болните са по 3-ма души в 12 кв.м, в града толкова големи са баните на някои. С реновирането подобряваме условията и на потребителите, и на персонала и трябвва да сме го направили до 2027г. Осигурени са 5,2 млн. лв. за строителството и обзавеждането до ключ“.

„Каква ще е ползата ни? Какво инвестирате в селото?“, отново го прекъсна женски глас от залата. „В момента в дома работят 30 души, 20 от тях са от селото“, каза кметът Байкушев и отново бе апострофиран: „Не е вярно! 13 са. В държавната болница работят 30 души от селото“.

„Ползата е, че тези хора ще работят при по-добри условия. В момента капацитетът на дома е 50 души, но ще се намали на 45. Ще се изградят три къщички, всяка за 15 души. Те ще са разделени с жив плет от спортната и детската площадка, които няма да се пипат и ще си ги ползвате. На мястото на здравната служба ще се изгради и дневен център за хора, които си гледат болните вкъщи. Той ще е на първия етаж, на сутерена ще има голяма социална кухня, а на втория етаж с отделен вход и асансьор ще направим лекарски кабинет с манипулационна за нуждите на селото,  плюс помещения за други дейности, например пенсионерски клуб“, обясни проекта общинският кмет, а последните му думи бяха посрещнати със смях в салона.

„Дайте нещо за младите! А здравната служба за какво ви е?! Това означава, че здравна служба няма да имате, съселяни! И улицата къде е?! Затваряте една улица, а по нея единствено има излаз през зимата от квартала над нея, другите са много стръмни“, започнаха да викат хора от различни страни.

„Тази улица не съществува, няма я по регулация“, опита се да укроти шумното множеството градоначалникът, като ги помоли да говорят един по един, но част от хората възроптаха: „Как е асфалтирана  улица „Здравец“ и водопровод по нея как е прокаран, ако я няма?! А за младите хора тук какво ще направите?  Значи за дементноболни има пари, а за младите няма!  Сградата на училището вземете! Ние какво ще получим за селото?! Ще има ли предимство местното население като кандидатства за работа в новата база? А дали тези сгради ще се ползват по предназначение и след 5 г., или ще се продадат и ще станат частни, това е важно?“, заваляха въпроси отвсякъде.

„Направихме анализ на другата сграда на училището и се оказа, че не можем да я ползваме. Държавата има социална политика и няма как тази социална услуга да стане частна. Независимо кой кмет ще дойде, този терен друго не може да стане.  А за работните места, ние и сега търсим хора, но няма желаещи“, отговори на част от въпросите кметът Байкушев и отбеляза, че срокът за кандидатстване за финансиране е 20 октомври, ако общината не го направи, забравя за услугата.

„Значи вече е решено! Поне улицата да не се затваря! Не сме съгласни, какво ще стане, ако не приемем? Защо поне не асфалтирате друга улица, като ще затворите „Здравец“?! Не ни пипайте улицата и здравната служба! Дайте да гласуваме“, развикаха се хората.

Бившият кмет на Падеш В. Качулски отбеляза, че въпросната ул. „Здравец“ е най-ниската точка в района и на нея се събират всички води от квартала над нея.

„В момента там има един неподдържан двор и здравна служба на 70 г., която ще падне“, каза М. Байкушев.

„В това село от 30 г. нищо не се случва! Да не забравяме, че всички сме потенциални дементноболни“, скочи от мястото си Юли Джалев и излезе отпред, призовавайки  останалите да се съгласят с проекта при условие общината да предприеме стъпки за облагородяване на селото. Градоначалникът пое идеята: „Искате ли да ви кажа какво допълнително може да се направи? Да помислите какво е важно за вас, а ние да направим проект и да го подадем за финансиране. Може да е детска площадка или да оправим площада, каквото решите“, каза М. Байкушев.

„Да не стане само като с тротоарите, които стоят неоправени вече няколко години след ремонта на главната улица“, отбеляза Юли Джалев.

Д-р Димитрина Огнянска също излезе отпред с персонално питане за помещение за лекарски кабинет, а примера й последваха един през друг голяма част от присъстващите.

Продължилата малко над 2 часа дискусия премина в лични разговори с кмета Байкушев и събранието се разпадна малко след 20 ч., а падешкият кмет Александър Стоименов нито веднъж не посмя да вземе думата, макар да бе подканян да го направи, унесен в ролята на оператор да предава срещата на живо във ФБ групата на селото.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search