Ловците от Благоевград и Кресна: Добросъседството е най-добрата слука

Адмирации заслужава идеята на две съседни по ловни полета дружинки от две различни сдружения – Кресна и Благоевград. Още преди официалното откриване на груповия лов на диви прасета ловците от дружинките на селата Горна Брезница и Крупник стигнаха до решението да направят съвместен лов в собствените ловни полета, но с уговорката, че ако има слука, тя ще бъде обща. И двете дружинки ловуват в северната част на Малешевската планина, западно от Кресненското дефиле.

Естествено, че задължителните сутрешни проверки и инструктажи бяха проведени поотделно, но по телефоните и радиостанциите си пожелаха взаимно здраве и слука през новия ловен сезон. Инициатива, която е показателна, че в ловния спорт може да има колегиалност, спортсменство и удоволствието от лова да бъде споделено между колегите – детайли, които са част от ловната култура.

Гонките на крупнишките ловци започнаха в местностите „Лешката” и „Бела вода”, а колегите от Брезница направиха организация в м. „Дивилово”. Координираните действия скоро дадоха резултат. Групата гоначи от Крупник вдигнаха диво прасе, което се промъкна между техните пусии, но попадна на колегите от Брезница. Първият майстор в стрелбата за този сезон се оказа Георги Петков.

Удоволствието от доброто начало и демонстрираното ловно сътрудничество беше огромно. Добрата вест веднага тази слука беше съобщена на колегите, които честитиха както на стрелеца, така и на останалите участници в лова.

Не по-малко интересна и поучителна беше втората част от откриващия ловен излет. Повече от шестдесет ловци от двете дружинки с приповдигнато настроение се събраха на съвместен банкет в ресторант „Рибарника” над Горна Брезница – реванш за съвместното миналогодишно откриване в Крупник. Отец Климент от черквата в град Кресна отслужи молебен за здраве на ловците и техните семейства и освети курбана.

Поздравителните тостове за слука се сипеха от всички страни и по всякакви поводи, като не липсваха и приятелските шеги. Доброто настроение се подклаждаше от музикалната програма на фолклорната формация „Перфект”, солист на която е Георги Петков, който имаше двоен празник да се раздава всеотдайно във веселбата.

Такива примери на добросъседство и ловно приятелство трябва да служат за пример, че в ловната общност има място за нормални и разбираеми човешки взаимоотношения. По такъв начин удоволствието от лова става безмерно и заслужено.

Кузман Петров

www.slrb.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search