Доброто управление е дело на обществото и то трябва да се търси в жизнената връзка със структурите на гражданското общество. За сега обаче те не са сериозни участници в тази власт.

Атанас Камбитов:България е държава с висока степен на централизация на властта и слабо местно самоуправление.

В демократичните държави ролята на местната власт е от изключително значение – това е управлението, стоящо най-близо до хората и свързано най-пряко и осезаемо с всекидневния ни живот. Реформирайки административната си система, държавата трябва да постави ударение най-напред върху развитието и укрепването на местното самоуправление.

България е държава с висока степен на централизация на властта и слабо местно самоуправление.

Съществува изцяло погрешен модел, драстично съкращаващ компетенциите на местното самоуправление и съответно на гражданите в решаването на местните проблеми и използването на местните ресурси. В резултат на това се създава свръхцентрализирана държава, в която общините трудно посрещат своите разходи, а гражданите не получават необходимия брой услуги и нямат възможност да оказват ефективен контрол.

 

Проблемите, които спъват развитието на местното самоуправление са известни от години. Няколко фактора затрудняват работата на местното самоуправление:

  • финансовия недостиг на общините;
  • некомпетентността на кадрите по места;
  • корупцията на местната власт;
  • недостатъчното развитие на гражданското общество;
  • липсата на прозрачност в работата на местните власти, както и липсата на взаимодействие между кмет и общински съвет;

Доброто управление е дело на обществото и то трябва да се търси в жизнената връзка със структурите на гражданското общество. За сега обаче те не са сериозни участници в тази власт.

Освен характерните за всички общини проблеми с инфраструктурата и здравеопазването, в големите общини има сериозен дефицит на доверие към местната власт, произтичащ от липсата на прозрачност на управлението. Общините следва да се превърнат в стопани на своята територия вътре в държавата, да бъдат първото равнище на държавното управление, да има хармония между местни и централни интереси.

 

Местната власт има пряко отношение и влияе и върху демографските процеси, защото е най-близо до хората.

Дали обаче кметът и общински съвет имат възможност, необходимите ресурси и желание да повлияят положително на тези процеси – това включва качеството и условия на живот, инфраструктурата, здравна, образователна, социална система. Общинските училища, болници и медицински центрове, общинските детски градини и училища – все инфраструктура, която е доста амортизирана и изисква инвестиции, за да бъде пригодена към една модерна среда, каквито са изискванията на съвремието.

 

Трябва да се помисли да се стимулира бизнесът, тъй като ще има полза той да е печеливш, да разкрива работни места и да има работещи млади хора и бъдещи родители. Ако бизнесът е високотехнологичен и привлече високо квалифицирани специалисти, това ще повиши добавената стойност на съответната община.

Ако се улесни животът на хората, ще се улесни и изборът им да живеят в това населено място и да отглеждат децата си там. Стигаме и до финансовите стимули и до това, че и жилищната политика има съществено значение.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search