Обновяват централната градска част на Дупница за празника на града

Централната градска част на Дупница ще бъде обновена за празника на града – 19 октомври. Зелените площи около сградата на общинската администрация ще бъдат изцяло подменени и ще изглеждат по друг начин, който ще изненада жителите и гостите на града за Деня на Св. Иван Рилски, който е закрилник на Дупница.
„Ние имаме своята визия относно това как трябва да изглежда централната градска част на Дупница. През пролетта, когато част от дърветата бяха премахнати, се появиха хора, които се противопоставиха на това действие. Нашите планове обаче са различни и скоро нашите съграждани ще видят промяната. В момента правим подготовката за озеленяването. Най-вероятно ще започнем със същинската работа в понеделник. Ще имаме ново озеленяване, ще бъде изградена и нова поливна система. Тази в момента не функционира никак добре, защото е стара и запушена“, заяви пред репортер на „Струма“ заместник-кметът Бойко Христов.
Обновяването ще бъде по препоръка на ландшафтен архитект от столицата, който е одобрил всяка една схема за обособяването на зелените площи по нов начин.
Припомняме, че на 13 април част от дърветата пред кметството и на централния площад „Свобода“ бяха отсечени. Тогава работници към кметството отрязаха ели, липи и други дървесни видове пред сградата на общинската администрация и в близост до пощата, намираща се на няколко метра от фонтаните в града. Изсечените дървета бяха натоварени на камиони от служителите, които извозиха материала извън централната градска част.
Действията не останаха незабелязани от местните жители, които само за няколко часа „подпалиха“ социалните мрежи със снимки и най-различни коментари, сред които преобладаваха отрицателните.
Ден по-късно кметът Първан Дангов обясни защо се е стигнало до тази сеч, която, по думите му, е законна и напълно обоснована, и сподели какви са неговите планове за облика на централната градска част.
„Съжалявам, че в момента във Фейсбук пространството има такава истерия. Ако някой мисли, че аз съм заспал с едни мисли и съм се събудил с други, очевидно не ме е преценил. Припомнете си колко пъти сме говорили за зелената система на града и какво се случи през ноември миналата година с падналия голям сняг. Колко далекопроводи и жици бяха прекъснати заради падналите дървета и как беше нарушено подаването на електроенергия до частните домове… Имаше такива и до обществени сгради. Казах ли тогава, че по улиците на Дупница не е кастрено през последните 20 години? Казах го. Анонсирах още тогава, че ако ние още сега не започнем да се справяме с този проблем, и то професионално с ландшафтни архитекти и специалисти, които да ни съветват как да окастрим короните на дърветата, ще бъдем твърде закъснели. Забавихме се със сезона за пролетно кастрене. Пролетта тръгна по-рано, дърветата започнаха да се развиват, даже някои вече бяха прецъфтели. Още тогава казах, че искам градът да има нов облик по отношение на цялостното оформление на зелената система и цветя“, заяви на 15 април градоначалникът.
Точно месец по-късно, на 14 май, голяма група работници към община Дупница отстраниха останалите дънери след сечта в центъра на града. Пространствата пред сградата на кметството бяха щателно почистени, а след това беше поставена и нова пръст. Така около половин година по-късно вече ще се пристъпи и към реализирането на проекта за промяна облика на централната градска част в Дупница.
Междувременно по същото време бе обновена и самата сграда на кметството, което не беше правено от десетилетия. Тя беше измита и боядисана, като в момента изглежда доста по-приветливо. ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search