Край на безводието в Самораново, стартира ремонтът на водохващането в местността Ядъка

По време на протестите открихме, че външните тръби са запушени с чувалчета за пясък, за да се създаде умишлено липсата на вода и допълнително напрежение, заяви заместник-кметът Бойко Христов. Водохващането в местността Ядъка, което е от ключово значение за село Самораново, ще бъде ремонтирано до края на октомври. Заместник-кметът на община Дупница по строителните дейности Бойко Христов обяви, че дейностите ще започнат всеки момент, тъй като през следващите месеци метеорологичните условия няма да ги позволяват.
„Вече сме платили за закупуването най-проблемните материали и се надяваме, че до края на месеца ремонтът там ще приключи. Преди малко получих потвърждение, че всичко, което сме поръчали, е готово и работата ще започне съвсем скоро. Мисля, че още през другата седмица всичко ще бъде монтирано“, коментира пред репортер на „Струма“ заместник-кметът Бойко Христов.

Той не пожела да се ангажира с конкретна сума, която ще плати кметството за ремонта на проблемното водохващане, тъй като най-вероятно ще изскочат още разходи по време на самата работа.
Бойко Христов уточни, че в община Дупница е имало готов проект отпреди години, който обаче така и не е бил доразвит.
„Тази зона е проблемна от години. Трябваше да се прави нов проект. Но за стойността, която сме заложили в него, нямаше нито финансова възможност, нито имаше време да се справим с кратките срокове. Затова решихме ние сами да се заемем с ремонта и да не чакаме финансиране от държавата. Направихме оглед с ВиК оператора, който даде своите предписания. Зоната е изчистена по тяхно предписание, защото беше труднодостъпна и обрасла с храсти. Това е зона за санитарно-хигиенни нужди и не може всеки да влезе и да работи, трябваше и разрешение от Басейнова дирекция“, добави заместник-градоначалникът.
По думите му при водохващането в местността Ядъка най-проблемни там са саваците, които пречистват водата, както и нефункционални решетки.
„Така реално не се стига до пречистване на водата. Поели сме ангажимент и има платени фактури от община Дупница за изготвяне на тези решетки и саваци. Както вече казах, преди малко разбрах, че вече са готови и ще можем да ги монтираме. Друг проблем са и външните тръби, които също са компрометирани, и по този начин водата се излива през тревната растителност и има загуба“.
Той разкри и за външна намеса, която е целяла повишаване на напрежението през месец август, когато саморанци протестираха поради липсата на вода.
„По време на протестите на жителите на Самораново тези външни тръби дори бяха запушени с чувалчета за пясък. Така умишлено беше създадена липсата на вода. То беше констатирано не само от нас, а и от служители на ВиК холдинга. Ако някой си мисли, че спекулираме с тази тема, това изобщо не е така. Дори умишлено задържахме тази информация да не стане публично достояние, за да не насаждаме допълнително напрежение. Поради тази причина говорим за това едва сега. Мисля, че и в момента не е удачно да изпадаме в такива драми. Това е една зона за водоподаване и едно влизане там може да създаде такова напрежение, че реално цялото водохващане да бъде запечатано. Не знам кой го беше направил и защо, там няма камери, за да бъдат установени нарушителите“, обясни Бойко Христов.
Заместникът на Първан Дангов беше категоричен, че цялостната реконструкция на проблемната водопроводна мрежа в село Самораново със сигурност ще започне до края на годината.
Както вече писахме, община Дупница обяви обществена поръчка миналата седмица. Посочената прогнозна стойност от 8 382 523 лв. с ДДС представлява максималният финансов ресурс, с който кметството разполага като възложител за изпълнител, а офертите ще бъдат отворени на 21 октомври. Проектното решение за селищната водопроводна мрежа предвижда тя да бъде разделена на три зони: Зона I и Зона II се обособяват поради голямата денивелация на терена, а Зона III е обособена заради отделното си разположение и съществуващото самостоятелно захранване. Към всеки имот се предвижда изграждане на ново сградно водопроводно отклонение, каквото беше и едно от основните искания на саморанци.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search