Националния печат

печат

„Стандарт“

Бензинът пада под два лева

В момента тарифите на най-масовия А95 са от 2 лева и 10 стотинки до 2 лева и 20 стотинки за литър. През февруари ще зареждаме поне с 20 стотинки по-евтино, прогнозира вестникът и пояснява: още в първите дни на новата година цените на петрола на международните пазари удариха 66-месечно дъно.

 

„Труд“

Селски лекари стават и аптекари

Личните лекари в отдалечените райони на България ще получат правото да продават на болните медикаменти по примера на Швейцария и Германия. Освен това Националната здравноосигурителна каса ще плаща 100 процента поетите лекарства не на аптеките, а на производителите, за да спести десетки милиони от надценки.

 

„Сега“

В годината на местните избори общините замразяват данъци и такси

Големите общини масово няма да променят размера на данъци и такси в годината на местните избори. Това показва проверка на „Сега“. През 2014 г. само Стара Загора и Ловеч се осмелиха да вдигнат такса смет с аргумента, че всяка година се увеличава размерът на сумата, която се плаща на държавата за тон депониран отпадък. Тази година общините ще трябва да внасят 28 лв. на тон, с 6 лв. повече спрямо изминалата година.

 

ЕС ни връща 3613 бежанци

Над 3600 бежанци ще бъдат върнати в България от Европейския съюз. Това стана ясно вчера след среща на няколко министри при вицепремиера Меглена Кунева по повод проблемите с охраната на границата с Турция.

 

„Капитал дейли“

Жалби от отстранени чуждестранни кандидати блокираха тръжните процедури за две отсечки на магистрала „Струма“

В последните работни дни на миналата година три строителни компании и обединения са оспорили резултатите от предварителния подбор при избора на изпълнител на пътните участъци преди ис лед дългия тунел в Кресненското дефиле. Става дума за най-големите строителни поръчки в момента. Те са с прогнозна стойност от 350 милиона лева. Протоколите от тръжните комисии оставят впечатление, че с малки изключения предварителната селекция са минали големите български компании, които традиционно взимат поръчките за магистрално строителство през последните години, сочи „Капитал дейли“.

 

„Монитор“

Мамят гурбетчии с български заплати

Посреднически фирми за работа в чужбина мамят родни гурбетчии, като им плащат според възнагражденията у нас, а не според стандарта в  страната приемник. По закон, ако един стругар отиде да работи в Полша, то той трябва да получава минималната за страната заплата, а не сума, определена от българската фирма посредник. „Хората сключват трудови договори по ставките за България, а не за страната, в която ще работят. Обещават им, че останалите пари ще получат на ръка в България, но когато се върнат, фирмата казва, че се е издължала по договор“, обясни пред „Монитор“ юристът Ива Тодорова.

 

90% от болниците без детски хирург

90% от болниците в страната нямат детски хирург, съобщи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Това означава, че 306 от общо 340 заведения за активно лечение са без лекари от тази специалност. Според д-р Кацаров два съществени фактора са изиграли решаваща роля, за да се стигне до фаталния край с 8-годишното детенце в Разград.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене