Паниката „Астра Зенека“. Дали не може по-кротко?

 

Дали не беше твърде прибързано от страна на министър Ангелов да обявява, че сърдечно болна жена е починала след ваксинация с „Астра Зенека“? И всичко да става толкова публично, показно, преди да е излязла окончателна експертиза има ли връзка между двете събития.

Понеже довчера ни убеждаваше, че цялото му семейство щяло да се ваксинира точно с тази марка…

Публиката трудно прави смислова разлика между „починала СЛЕД“ и „починала ОТ“. Приема ги за тъждествени. Иди после обяснявай какво точно си имал предвид…

Току-що Германия и Испания са обявили ваксината за безопасна. Двете държави няма да се отказват от нея.

Нещо не се връзва.

Не искаме да обвиняваме никого. Ваксинационният хаос е поголовен. Съзнаваме, че ситуацията е изключително динамична, сложна, по целия свят. Мени се с часове. Но усещането, че може да става дума за търговска война, не ни напуска.

Както и усещането, че ни обърнаха на маймуни.

Вчера са ваксинирани с „Астра Зенека“ близо 15 000 души в цяла България. Тази сутрин – също. Е тия хора сега как ли се чувстват?

Меко казано, панирани. Притеснени. И това е нормално.

В редакцията звънят от сутринта читатели с въпроси: Какво да правим? Биха ни първа доза „Астра Зенека“, ще има ли втора?

Щом нас питат, представяме си какво е по болниците.

Огромната част от количествата, поръчани от България, са на „Астра Зенека“.

И?

Как ще върнем доверието в тази ваксина? Или я убихме окончателно? Ако се докаже, че е безопасна, как ще убеждаваме хората да си я сложат след цялата тази антикампания?

Предпазливостта на държавните лица в подобни случаи не е излишна. Може да се работи и без толкова шум и без да се всява паника. Поне докато не се потвърди официално.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене