Седем уникални представления идват в Благоевград за третото издание на „Балкански театрален фестивал“

Седем хитови постановки в седем поредни вечери ще бъдат представени на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ на Балкански театрален фестивал, който ще се проведе от 1 до 7 ноември в Благоевград. Акцент във впечатляващата селекция от представления на третото издание ще бъде социално ангажиращото изкуство, като организаторите са подготвили за публиката срещи с популярни актьори и провокиращ сюжет, разчупващ съзнанието.

„Балканският театрален фестивал е важен акцент в есенната културна програма на Благоевград. Във фокуса на постановките тази година са социално значими теми, представени с различен режисьорски почерк и задълбочени сюжети на злободневни въпроси. За Община Благоевград е важно да оказва подкрепа за обогатяването на обществено културния живот в нашия град. Сигурен съм, че театърът е една истинска магия и само този, който я е видял на живо може да намери пространство извън злободневието, пространство за духа и ума, което ни дава смисъл“, каза кметът Методи Байкушев при представянето на програмата на Балканския театрален фестивал.

Директорът на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград Маргарита Мачева от своя страна заяви, че тази година в програмата на фестивала са включени изключителни представления, насочени към социалноангажираното изкуство.

„Спектаклите са перфектната комбинация между смисъл и изкуство. Те са визуално атрактивни, с популярни актьори. Темите са насочени към важни проблеми на обществото“, поясни тя.

Зам.-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев каза, че освен зрелищна програма и селекция от много интересен и любопитен театър, организаторите на фестивала подхождат много отговорно към цялостното организиране на събитието.

Фестивалът ще бъде открит на 1 ноември с представлението „Ромео и Жулиета“ на ДТ „Н.О. Масалитинов“-Пловдив. На следващия ден, 2 ноември, гостува спектакълът „Добре дошли в България 2“ на Драматичен-куклен театър гр. Враца. Зрителите ще имат възможността да видят постановката на Театър българска армия „Племе“ на 3 ноември. „Пет мълчания“ на Национален театър – Нова горица -Словения ще бъде поставен на 4 ноември, на следващия ден, 5 ноември, гостува Македонски народен театър с „Народен враг“. Балкански театрален фестивал продължава с „Анна непоправимата“ на РЦСИ – Топлоцентрала – София. Фестивалът ще бъде закрит на 7 ноември със спектакъла „Ботушът“ на АТ „Стоян Бъчваров“ – Варна.

Зрителите ги очаква и богата паралелна програма и дискусии след всеки спектакъл

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search