Откриха Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, над 3 500 участници на една сцена в Микрево

В три последователни дни над 3500 участници от повече от 120 населени места в България и чужбина ще създадат палитра от звук и светлина под небето в село Микрево.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата, под егидата на Община Струмяни и с партньорската подкрепа на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства и „Арт център Илинденци“.

Изпълненията на участниците се оценяват от жури съобразно категорията и възрастовата група, в която попадат. Председател на професионалното жури в тазгодишното издание е акад. доц. Красимир Петров, а членове са: доц.д-р Наталия Рашкова, Илиана Найденова, Кирил Апостолов, Петьо Кръстев и Любомир Марянски, които имат нелеката задача да изберат лауреатите на МФФ „Малешево пее и танцува“ 2016 г.

Първият фестивален ден от програмата премина изключително успешно и емоционално както за участниците, така и за публиката и жури.

В конкурсната програма, която продължи през целия ден, всички гости имаха възможността да се насладят на пъстротата на българското фолклорно изкуство – песни, танци, обичаи, които ни връщат към корените и към нашата история, бит и душевност.

Не по-малко вдъхновяващи и запомнящи се бяха и изпълненията на чуждестранните състави, който също потопиха многохилядната публика в красивата магия и красотата на фолклора на техните народи, съхранена през вековете в песен, мелодия и танц.

Истинска феерия от звуци, багри и танци бе вечерният празничен концерт-спектакъл с изпълненията на български и международни ансамбли от Република Македония, Република Турция, Република Сърбия, Република Украйна, Република Молдова  и специалното участие на гост изпълнителя Кирил Митовски, заедно с прекрасния оркестър на ансамбъл „Кичево“.

Фестивалът се провежда в навечерието на 80-годишния юбилей на НЧ „Братя Миладинови“ – с. Микрево, което пази и съхранява ревностно народната традиция и гордия дух на Малешевието.

По време на фестивалната програма всички гости имат възможността да се насладят две красиви изложби във фоайето на читалището. Едната е под наслов „Малешево през годините“ и събира в себе си запомнящи се моменти от всички издания на фестивала от самото му създаване, а другата е със сувенири, ръчно изработени от децата на Струмяни.

Фолклорни ритми и доброто настроение продължават и в неделя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене