„Пробег на мира“ ще премине през Кюстендил на 4 октомври

В тазгодишното издание на маратона „Пробег на мира“ факелът ще премине през България и още 26 европейски държави, съобщават организаторите на сайта си.

Община Кюстендил кани всички деца, спортисти, треньори, спортни ръководители и граждани да посрещнат факела на официална церемония на площад „Велбъжд“ на 4 октомври от 16:40 ч. Международният отбор от бегачи и кюстендилските спортисти ще преминат по булевард „Цар Освободител“, улица „Христо Смирненски“ и улица „Демокрация“, за да стигнат до площад „Велбъжд“, съобщават от общината.

„Факела на мира“ е в България от 29 септември, когато беше посрещнат в Русе. През седмицата бегачите ще изминат с него над 600 км до граничен пункт „Гюешево“, където ще продължат бягането през Република Северна Македония и през Сърбия. Финалът ще е на 18 октомври в Унгария.

Пробегът е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят и в момента е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, пишат организаторите. Те уточняват, че всеки може да хване факела. Пробегът на мира не цели да се събират средства и не пропагандира политически каузи. Според основателя на пробега – Шри Чинмой, спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. Шри Чинмой е философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search