В Благоевград откриха изложбата „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложбата „Младежите на България в Европейското семейство“ беше открита на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Нейната цел е да насочи общественото внимание към младите хора.

На 10 пана, на български и английски език, изложбата представя сравнителни данни за младите хора от 16 до 29-годишна възраст в Благоевград, България и в държавите от Европейския съюз, каза директорът на Териториално статистическо бюро – Югозапад Силвия Петрова.

Изложбата показва профила на младите хора, като дял от общото население, образование, работа и интереси. Някои от интересните данни са, че област Благоевград е на пето място по млади хора в България и че над 80 % от младежите на възраст от 24 до 29 години живеят с родителите си.

Зам.-кметът по култура Станислав Кимчев заяви, че от името на общината адмирира тази инициатива, за да може младите хора да бъдат не просто по-информирани, но и да се обръщат към данните с разбиране.

Експозицията е част от дългосрочната програма на Националния статистически институт за повишаване на статистическата грамотност на обществото, особено сред младите хора – учениците и студентите.

Акцент в изложбата е информацията относно младите хора в града и областта и сравнение с данните за България и Европейския съюз. Те са базирани на проучвания от 2023 г. и на последното преброяване на населението и жилищния фонд от 2021 г.

Изложбата е организирана от Националния статистически институт в партньорство с Община Благоевград. „Нашата съвместна инициатива е пример за успешно сътрудничество между регионалните структури на държавните институции и местната власт. Целта ни е да насочим общественото внимание към младите хора в България и в частност в област Благоевград“, каза още Петрова.

В Благоевград изложбата може да бъде разгледана в рамките на следващите две седмици.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search