РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТОП ПРЕСА! АВТОМОРГИТЕ – ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКИ ПОРОЦИ В БИЗНЕСА С КОЛИ И ЧАСТИ?! ЩЕ ГИ ЗАБРАНЯТ ЛИ?

Колата ви остави на пътя? Претърпяла е авария, която е скъпа за отстраняване? Чудите се къде ще вземете повече пари за нея – в автоморга или при фирма за изкупуване на коли за скрап?

Когато един автомобил остарее, както всяка друга машина, започва да изпитва затруднения в изпълняването на своята функция и започва да създава проблеми. Това, от една страна е абсолютно нормално, особено със забързаният ход на амортизацията на автомобилите, от друга страна е доста неприятно, особено ако разчитате на този автомобил в ежедневието си.

Повече от 40% от автомобилите в страната са на по 20 години, та и отгоре, което означава, че не малка част от тях са към края на своята безопасна експлоатация. Разбира се, има и тези запазени класически модели, които са били поддържани добре, но те са едва малка част от множеството други, които са имали тежък живот.

Автоморгите са места, които специализират в складирането и продаването на части за коли, които са излезли от употреба. Без значение причината за това пенсиониране, автоморгите са места, където човек може да намери доста ценни неща за текущото си возило.

Като собственик на амортизиран автомобил, вие имате опцията да се разделите със своята собственост срещу съответна сума. Тя бива определяна от състоянието на колата и колко ценни части има тя – ако е търсен модел, които е добра кола донор, вие можете да се приберете в къщи с една доста добра сума.

След автоморгите, скрападжийниците, са другият вариант за предаване на кола, като те използва абсолютно всички части на колата и ги преобразуват обратно в суровини, които могат да се ползват в металургията и други индустрии. Цената на една кола зависи от самата услуга, която ползвате. Да се забрани гражданите да си разкомплектоват автомобилите, излезли от употреба, предвиждат промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, качени за обществено обсъждане.

Така ще се предотврати собственикът на вече негоден автомобил да го продаде на лице, което не притежава разрешение за дейности с отпадъци, а то от своя страна да го разкомплектова с цел продажба на годните за продажба части,  а негодните да изхвърли на неразрешени за това места.

С промените се цели възпрепятстване на осъществяването на нерегламентирани дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, което ще намали риска от увреждане на компонентите на околната среда.

В практиката се констатират множество случаи на извършване на дейности по съхраняване и разкомплектоване на МПС-та в частни имоти, което е нарушение на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Налице са множество случаи на нерегламентирани дейности с излезли от употреба МПС във връзка с тяхното съхраняване и третиране в частни имоти от физически лица, което от своя страна създава риск от замърсяване на околната среда, обясняват в мотивите си от Министерството на околната среда и водите.

Сега такава забрана е предвидена за МПС, които се намират в имот държавна или общинска собственост, което води до отмяна на редица наказателни постановления от съда, които приемат, че тези автомобили са лични и извършваната дейност не представлява разкомплектоване.

Практиката обаче показва, че нарушенията се извършват от граждани в имоти, разположени в жилищна устройствена зона – частни имоти, които не отговарят на законовите разпоредби, с МПС, чията регистрация не е прекратена, както и без стикер за технически преглед, пише в мотивите.

„Законът ще удари съмнителните сервизи и автоморги, които демонтират крадени коли и продават частите им“, категорични са специалисти в областта.

Преди време имаше идея във всеки сервиз и автоморга да има денонощно видеонаблюдение, за да се пресича част от схемите на мафията с крадени коли. Защото „немалка част от моргите, особено в по-малки населени места, се използват нощно време за разглобяване на откраднати автомобили за части“, твърдят запознати.

Разкулачените возила вече се пласират масово в чужбина, за да може да донесат по-голяма печалба на участващите в схемата. Затова са необходими мерки за засилване на контрола, отделен закон, който ще урежда всички въпроси от регистрацията до разкомплектоването на возилата.

Масова практика e автоморгите у нас да нямат разрешение за разкомплектоване на излезли от употреба автомобили. Те приемат колите цели и без нужните разрешения и правила демонтират двигатели, скоростни кутии, акумулатори и т.н.  В повечето случаи, фирмите не разполагат със съответните системи за източване на течности от колите и правят това на площадката, на която работят, а най-често тя няма необходимото защитно покритие. А е известно, че маслата, акумулаторите и въздушните възглавници на колите са опасни отпадъци, с чиято неправилна употреба се причинява замърсяване на околната среда и се подлага на риск човешкото здраве.

Многобройни са и случаите, когато под табелите за автоморги се крият незаконни пунктове за изкупуване на скрап, които работят без разрешително, не водят документация и  не издават финансови документи.

Тези фирми не влагат и стотинка в мерки за опазване на околната среда, същевременно предлагат по-висока цена за изкупуване на акумулатори. Те ги изкупуват без киселина, като в тези случаи тя също се източва безконтролно. Не са редки и случаите, когато автомобилите се пресоват, без преди това от тях да се отделят различните видове вредни елементи и така те постъпват в заводите за преработка на метали. Аналогичен е случаят и с автосервизите на територията на страната. Повечето от тях са без договори с лицензирани фирми за предаване на отработени масла, стари автомобилни гуми и други образувани от дейността отпадъци. По закон те трябва да събират изгорелите масла в специални варели, но в действителност повечето от автосервизите използват моторното масло за отопление. При изгарянето се отделят вещества, които замърсяват въздуха и причиняват онкологични заболявания.

Друга престъпна схема в автосервизите е свалянето на катализаторите с обяснението, че са запушени. След това те биват продавани на добра цена на фирми, които изкупуват стоката, като на тяхно място се слагат резонантни тръби, които струват доста по-евтино, но не са ефективни за опазването на околната среда.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search