Стамен Григоров – българинът, който с откритието си прочу България по цял свят

Снимка: Istock

На 27 октомври 1878 г. в с. Студен извор, Трънско, се ражда Стамен Григоров – човекът, който по-късно ще открие Lactobacillus bulgaricus и ще постави България на световната научна карта. Той е деветото дете в семейството на Гиго и Звезда Григорови, които губят осем деца преди неговото раждане. Още от ранна възраст Стамен демонстрира силен интерес към естествените науки и бива подкрепен от родителите си. Те го изпращат първо в прогимназията в Трън, а след това в елитната Мъжка гимназия в София.

За отличния си успех от прогимназията Стамен получава книгата „Произход на видовете“ от Чарлз Дарвин, която оставя дълбок отпечатък върху младия учен. Приятелството му със сина на френския посланик в София вероятно също играе роля в решението му да продължи образованието си във Франция. Така Стамен заминава за Монпелие и става студент във Факултета по естествени науки, а по-късно следва медицина в Женевския университет.

Kакво ще се случи, ако ядеш 1 кофичка кисело мляко на ден
Kакво ще се случи, ако ядеш 1 кофичка кисело мляко на ден
Kакво ще се случи, ако ядеш 1 кофичка кисело мляко на ден
Kакво ще се случи, ако ядеш 1 кофичка кисело мляко на ден
Kакво ще се случи, ако ядеш 1 кофичка кисело мляко на ден

През 1905 г. Стамен Григоров прави откритието, което ще го направи световно известен. Докато работи като асистент на проф. Леон Масол в Женевския университет, той изолира бактерията, отговорна за ферментацията на млякото – Lactobacillus bulgaricus. Това откритие е публикувано в престижното швейцарско медицинско списание „Ревю Медикал дьо ла Сюис Романд“ и привлича вниманието на световната научна общност.

По това време Иля Мечников, известен руски биолог, работи във Франция върху теорията си за стареенето, свързана с чревната флора. Мечников потвърждава откритието на Григоров и го кани да докладва резултатите си в Института по микробиология „Пастьор“ в Париж. Теорията на Мечников за благоприятния ефект на млечно-киселите храни върху човешкото здраве е подкрепена от откритието на Григоров и допринася за популяризирането на киселото мляко.

Въпреки многото предложения за работа в чужбина, Стамен Григоров се връща в България в края на 1905 г. и започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън. Въпреки огромния обем работа, той не изоставя изследователската си дейност и прави второто си голямо откритие – противотуберкулозната ваксина. През 1906 г. той публикува резултатите си в „La Presse médicale“, доказвайки, че ваксината му е както предпазна, така и лечебна.

По време на Балканската и Първата световна война, д-р Григоров служи като военен лекар и успява да спаси хиляди войници от холера, използвайки наблюденията си за плесенясал хляб. След войните продължава да работи върху лечението на туберкулоза и открива болница за лечение на заболяването в Трън.

 

кисело мляко

Снимка: iStock

 

Стамен Григоров умира на 27 октомври 1945 г., оставяйки след себе си значимо научно наследство. Днес в с. Студен извор се намира Музеят на киселото мляко, посветен на неговото откритие. Болницата в Трън носи неговото име, а през октомври 2022 г. улица в центъра на град Трън е именувана в чест на учения.

С откритието на Lactobacillus bulgaricus, д-р Стамен Григоров поставя основите на модерното производство на кисело мляко, което става символ на България по целия свят. Неговата работа продължава да вдъхновява поколения учени и доказва, че упоритостта и страстта към науката могат да доведат до открития с глобално значение.

https://www.vbox7.com/play:30377ef5a4

edna.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене