Отровената „Струма“! Проблемът не е от днес но тази нощ определено ескалира….

Река Струма   потече оранжева в Перник късно снощи. Множество граждани веднага сигнализирали за проблема. Незабавно кметът на Перник Станислав Владимиров алармирал институциите. Нехайството им обаче го вбесило.

„Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма! Сигнализирах веднага министъра на околната среда и водите, няма да направят НИЩО тази нощ. Евентуално утре.

Няма държавна институция, която да замери какво тече в реката. И на никой в София не му пука!“. Това написал Владимиров в страницата си във Фейсбук.

Проблемът разбунил и  социалната мрежа.

„Това е скандално! Щом не реагират при сигнал на кмет, биха ли реагирали на такъв от редови граждани. Няма кой?! Агенции, организации и всякакви администрации „само на хартия“, трябва ли да свършат нещо, работното им време е свършило“, пише дама във Фейсбук.

„За виновника яка глоба и затвор!!!Безумие!Незабавно да се задействат институциите!“, пише друга.

Граждани взели и проба от замърсената река, която да предоставят на институциите в случай, че те не го направят навреме.

Напомняме, че не за първи път,  река Струма бива изправена пред различни екокатастрофи .

През това лято, жители на  село Лобош до Земен, подали над 50 сигнала за разлагащите се риби по поречието на река Струма.

Непоносимата смрад от разлагащите се риби тровела живеещите край реката. А това било риск за живота и здравето както на хората, така и на животните. Според рибарите в района, хората говорели, че замърсяването идвало от изпусканите води от язовир Пчелина, чието дъно било силно замърсено с различни отрови, които се натрупвали години наред от големи промишлени предприятия по поречието на реката от Перник, та в целия окръг.

Пред поредната еко катастрофа, в която се е изправяла реката е  когато разлив на петрол под моста в благоевградското село Покровник  натровил рибата в Струма. Най – вероятно се касаело за пресевна или асфалтова база, където дълго са се отлагали нефтени продукти, споделят експерти. А проблемът бил на път да предизвика международен скандал, тъй като нефтеното петно, било над 100 метра дължина, и е можело да стигне до гръцка територия.

Напомняме и за друг случай в който, сериозно количество битови отпадъци и опаковки от храни са били изхвърлени от моста на река Струма при отбивката за селата Горна Кресна и Ощава.

Сигналът за изхвърлени в района на реката чували с неизвестно съдържание, е бил подаден от граждани на зеления телефон в МОСВ, но отново така и не се е разбрало какво е замърсило реката.

За отрова в реката, преди години сигнализирал и собственик на куче, който е слязъл да види защо има толкова умряла риба в реката.

„Кучето ми обикновено не влиза във водата, но се подлъга от висока трева и не видя, че зад нея е реката. Като се прибрахме, кучето започна да трепери и да хапе лапите си и отидохме на ветеринар. Оказа се, че е отровено с нещо“.- споделил той.

.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене