ПОТРЕСАВАЩА ТЕНДЕНЦИЯ В РОДОПИТЕ!Родители теглят кредит за комар и дрога за децата?! СНИМКА

Нараства броят на потребителите на бързи кредити в Родопите, отчитат последните проучвания в региона. Фирмите само в Кърджали са около 35, като има и такива, които предлагат и заеми онлайн. В област Благоевград числото е по голямо.

Нуждите, които потребителите задоволяват с предоставените средства от кредитните институции,  най – често са за хазарт и забранени субстанции.

„Идват родители, буквално със сълзи на очи, и теглят заеми заради децата си, които са закъсали заради машинки или дължат пари за дрога на дилъри“, споделят пред колегите от „Родопи voice“ служители в различни фирми.

Все още, естествено, има хора, които теглят бърз кредит за покупка на техника, ремонтна дейност, битови нужди, почивки и пътувания, лечение или да покрият друг дълг към институция за бързи кредити, установи проверка на „Родопи voice“.

Всяка компания има своя политика за отпускане на заем. Едни искат единствено да имаш навършени 18 години, няма значение дали лицето работи или не, за тях е важно да вземат бонус от този кредит. Други компании изискват минимум 1 месец трудов стаж някъде. Лихвата на заема зависи и от периода на погасителния план, който потребителят избере да ползва. Тя варира от 70 до 110%. Много от ползващите бързи кредити не биват запознавани, че имат опцията „Предсрочно погасяване“, която им намаля лихвата драстично и приключва техните задължения. Това се прави с цел да се извлекат колкото се може повече средства от длъжника.

Използващите бързи кредити са от целия „букет“ на обществото-пол, етнос, възраст и местожителство. Най – често заеми се вземат за период между 6 и 12 месеца, но събираемостта е едва между 35 – 40 %, споделят работещи в тази сфера. Част от фирмите за бързи кредити използват незаконни практики за събиране на задълженията. Изнудване и заплахи по телефона, залепяне на снимки по входовете и квартала на длъжника, посещение на домашен и работен адрес с цел сплашване. Ако от тези действия няма ефект, кредиторите започват да прилагат психически тормоз. Ходят да притесняват други членове на семейството-роднини, приятели и колеги. Заплашват с органите на реда и съд, което е абсолютно незаконно, разкриват запознати с порочните практики. Други прибягват до физически саморазправи като наемат така наречените „бодигардове“, които се представят за ЧСИ и влизат и конфискуват имущество, а в други случаи дори пребиват длъжника с цел да го сплашат и да погаси задълженията си, допълват още потърпевши. Тези незаконни и порочни практики се извършват единствено и само, защото голяма част от длъжниците не са запознати с договорите и конституционните си права. Безбройни са случаите на младежи, малко над 18 г., които теглят кредит без знанието на родителите си  и ги поставят пред свършен факт, когато вече заемите са прехвърлени към колекторска фирма или ЧСИ. Не са редки случаите, когато длъжници карат възрастните си родители да теглят кредити, за да покрият друг техен борч. Има случаи и на разбити семейства, в които жената дори не подозира, че нейният съпруг е теглил кредит да покрие разноските по любовницата си или е теглил, за да удовлетвори хазартните си нужди.

С над милиард лева повече са изтеглените бързи кредити за последната година спрямо предходната, отчитат финансови анализатори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене