Започна подготовката за туристическия поход „По стъпките на Самуиловите воини“ в Петрич

Започнала е подготовката за 11-ото издание на националния туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ и вече са изпратени официални покани към всички училища в региона. Всяка година в първата неделя на октомври стотици извървяват пътя от Национален парк-музей „Самуилова крепост“ до с. Ключ, а походът се организира от сдружението „Млад планинар“ в Петрич, каза за БТА ръководителят на сдружението Гергана Сандъкчиева.

Маршрутът върви успоредно на крепостната стена, някога изградена от войската на цар Самуил, за да спре навлизането на византийците и превземането на българските територии. Той е с дължина близо шест километра, но по него няма стръмни или трудни участъци. Миналата година в похода се включиха над 700 човека, като най-малките участници бяха едногодишни деца, а най-възрастният беше на 77 години.

Тази година походът е по случай 1010-ата годишнина от управлението на Цар Самуил, каза Сандъкчиева. В него могат да се включат както групи ученици, туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм, така и индивидуални участници и самостоятелни групи, които не принадлежат към определени организации, посочи още тя. С цел по-добрата организация е желателно до 27 септември да се заяви участие в похода, но и след този срок желаещите ще могат да се включат, каза още Сандъкчиева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене