Ганьо съсипа един бизнес! Къщите за гости масово сменят концепцията в неврокопско!

Какво си представяте, когато чуете селски туризъм? Красива природа, пъстри пейзажи, малки сгушени в планината села запазили културния живот и наследство през годините, и една автентична,  приветлива къща за гости.

Идеята за отсядане в къщи за гости е сравнително нова, от края на XX век, но доста бързо се превърна в един от популярните начини за настаняване при пътуване. И това въобще не е без причина, а си има своето обяснение.  Обичайно през уикенда или ваканцията всеки от нас цели да отдъхне. Бягството от умората, динамиката, шума и суетата на града ни карат да търсим място, където да прекараме по- пълноценно времето със себе си, семейството или приятелите. Къщите за гости и вилите под наем обикновено се намират в малки населени места, отдалечени от шума на големия град и в близост до природата. Къщата за гости може да предложи тиха, спокойна среда, където гостите сами определят правилата и планират престоя си.  В сравнение с традиционния хотел, в много от случаите къщите за гости ще разполагат и с повече пространство, разнообразни съоръжения и по- голяма гъвкавост. Освен това, когато дойде време да се отпуснат, гостите ще имат лично, специално пространство. Още на прага, собственикът на къща за гости поздравява посетителите. Посрещането е по- топло и персонално. Третирайки ви  като гости, не като клиенти.  Възможността да се докоснете до непопулярни места, да опознаете местния бит, култура, да научите интересни легенди и истории би направил  престоя ви незабравим.

Но за хулиганските прояви и вандализъм в туризма, както и за това, какво е коствало на един обикновен човек да постигне своята мечта, а именно да превърне бащина къща в приветлива такава, никой не говори. В Гоце Делчев и региона собственици масово сменят концепцията от това да дадеш безконтрилно имота си на компания, която я превръща в кенеф. И парите тук не са фактор. Ако е евтина идват пияниците, ако е скъпа идват „кокаиновите крале“ или „банодажиите“, казват препатили собственици. В двата слуая всичко става мазало. Дари да стане чудо и ти платят подобаващо разходите по ремонта, кой ще ти плати нервите, казва пред Топ Преса управител на къща за гости. Той и повече му колеги спират да дават къщите си по този начин. Вече къщите се дават с примерно меню и персонал от поне един човек. Явно психиката си ни е такава, манталитетът. Щом ти дадат нещо чуждо безстопнаствено, ти се отнасяш с него като с боклук.

Иначе дълго време, не се говори за другата стана на така наречените къщи за гости, как „даваш“ къща, а ти връщат руина… 

Добавяйки и проблеми в бизнеса, като неспирни санкции, спирането на финансиране на проекти за къщи за гости от фонд „Земеделие“ , собственици на къщи за гости, все по често си задават въпроса, струва ли си?

Напомняме, че проблеми с къщите за гости имаше и преди години, когато Държавен фонд „Земеделие“ обявил, че масово къщите за гости, които били проверени, са с проблеми. Институцията разпространила данни, според които от 288 проверени къщи 253 са с производства. Така при 88% от проверките са открили нарушения. Последвалите дела обаче, биват спечелени от санкционираните.

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене