Нагло бракониерство-отсреляха дива коза между Борино и Доспат

Изключително нагло бракониерско по­сегателство върху дива коза – защитен вид, включен в Червената книга на Р. България, е извършено посред бял ден от пътя между Борино и Доспат, в района на Тешел. Ловностопанският район, стопа­нисван с договор от ЛРС-гр. Девин, е част от територията на ДЛС „Извора”. Деянието е осъществено навръх официалния праз­ник – Деня на Съединението 6 септември, като информацията за случая достигна до в. „Наслука“ от свидетели на случая и членове на сдружения в състава на Съ­юза на ловците и риболовците в Бълга­рия.

Според свидетели на прес­тъплението, лице, което е жител на гр. Шумен, но е по­знато и от други посещения и бракониерство в ра­йона, спира с автомобила си и отстрелва от пътя дивата коза, която се намирала на отсрещния бряг на река Буй­новска. Животното е част от стадо, което често слиза да пасе край реката и дори се е превърнало в туристическа атракция, привличайки и фо­тотуристи. Козите от стадото не са плашливи, защото ни­кой до момента не ги е без­покоял.

Денят е почивен и по тече­нието на реката има рибари, които се намират в непосред­ствена близост до мястото на изстрелите и съответно реагират гневно на тях. Сви­детелите на престъплението алармират по телефона гор­ските власти, ловно-рибар­ското сдружение в Девин и полицията. Междувременно бракониерът се опитва да стигне до тежко раненото от него животно, слизайки към бреговете на реката, но не ус­пява да го прибере. Притес­нен от появата на свидетели на деянието, той се качва на автомобила си и бяга, като очевидците успяват да по­дадат номера на управлява­ния от него джип Toyota Land Cruiser на органите на реда.

Впоследствие, в резултат на координацията между по­лицейските екипи от ОД на МВР – гр. Смолян и ОД на МВР – гр. Пловдив, същият автомобил е спрян в района на гр. Кричим, а водачът му е задържан. В джипа е наме­рено ловно оръжие, а сами­ят заподозрян се е държал арогантно, като е парадирал с личните си контакти с висо­копоставени лица. Отведен е на разпит в РПУ – Девин.

По неофициална информа­ция, до която се добрахме, много е вероятно да става дума за лице, което е било изключено от ЛРС-Шумен заради бракониерство, като впоследствие е било прието в алтернативно ловно сдружение, извън състава на НЛРС-СЛРБ (на този етап не публикуваме име или инициа­ли, за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи).

Дивата коза е била ране­на от извършителя в задния крак, като пораженията от проникването на куршума засягат и различни органи в коремната й кухина. Въпреки опитите животното да бъде спасено като бъде откарано в Центъра за лечение на диви животни в Стара Загора, то умира. Отново по информа­ция от свидетели, към момен­та трупът на дивата коза се съхранява като веществено доказателство в РПУ-Девин.

Случаят за това бракониерство не е отразен в информационния бюлетин на ОД на МВР – гр. Смолян, публикуван на 09.09.2024 г. и обхващащ информация за престъпленията и нару­шенията на обществения ред за периода 06.09.2024 – 09.09.2024 г. Не присъства и в информационния бюлетин за същия период на ОД на МВР – гр. Пловдив, към чиято област административно спа­да гр. Кричим, където е било извършено задържането на лицето.

Надяваме се, че контакти­те, с които бракониерът е па­радирал при задържането, не са сработили…

Екипът ни се свърза за по­вече информация по случая с началника на РУ на МВР гр. Девин гл. инсп. Дамян Кур­тев. От него получихме по­твърждение, че такъв случай действително има и по него е образувано досъдебно про­изводство, но на този етап не би могъл да даде повече информация за работата по него.

На 13 септември екипът ни отправи официални запитва­ния до Пресцентъра на ОД на МВР в гр. Смолян и Окръж­ната прокуратура в Смолян с молба за повече информация по случая и предприетите от компетентните органи дейст­вия, като очакваме отговори­те от тяхна страна. Убедени сме, че подобни деяния не бива да остават извън об­щественото полезрение и вярваме, че конкретният слу­чай няма да остане безнака­зан.

Ще продължим да следим развитието на случая с наглото бракониерство.

Христина Симеонова

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене