НЕВРОКОПСКА НОСТАЛГИЯ! Есен…. Мирис на отминало лято и разнообразна зимнина, приготвена от собственоръчно произведените зеленчуци.

Още от съвсем малки деца, ние знаем, че плодовете и зеленчуците са основни компоненти в здравословното меню на всеки от нас. Консумацията им е повече от задължителна, те са жива сила, която ни дарява с благата на природата. Природата е съвършенство, което създава разнообразие от продукти, които са събрали в себе си невероятен букет от витамини, минерали, ензими, фибри, фитохимикали, и съединения, които дават на всяка наша клетка енергия, жизненост и сила.

За разлика от всички други групи храни, които човечеството консумира, пресните плодове и зеленчуци са единствената група храни, която съчетава максимални ползи за здравето с минимални рискове.

А когато е запазена и традицията в отглеждането им, освен здравословните ползи, които носят, носят и вкусът и споменът за детството, които са незаменими.

Именно осланяйки се на опита оставен от предците ни, зеленчукопроизводството в старото Неврокоп, днешен Гоце Делчев , и Неврокоп, който попада отвъд нашите граници, с годините не е забравен. Благодарение на плодовите си почви, климатичните условия и любовта към земята от години  двете населени места са емблема в отглеждането на зеленчуци, както за лична консумация, така и за търговска.

Избора на зеленчуци около Гоце Делчев е богат. Картофи, домати, краставици, чушки, така обичаните от всички краставички (корнишони), и още, и още много други зеленчуци, са само малка част от зеленчукопроизводството,  което се отглежда от години.

А Неврокопският картоф пък, е признат в цяла Северна Гърция, като най- вкусният.

Земята също като хората се нуждае от любов, и благодарение на традициите, които се съхраняват, богатите почви и цялата любов, която хората влагат в зеленчукопроизводството, този отрасъл в Гоцеделчевско просперира все повече.

А какво по-хубаво от това,  да живееш в  град, но да ядеш зеленчуци от градината на баба, безценен дар!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене