Скандално но факт! Западни шеф готвачи „крадат“ кулинарните традици от Брезница!

Селото е със смесено население: около 80 души са православни християни, а останалите – българи мюсюлмани, които с достойнство наричат себе си помаци.

Като двете общности живеят в мир и разбирателство и взаимно си помагат.

В последните години, село Брезница привлича все повече и повече туристи, желаещи да се докоснат, не само  до красотата на това китно сгушило се в Пирин  село, а  и до автентичните кулинарни изкушения, съхранени в селото с години.

 Ръчно направен  кус-кус и „валянето“, са само малка част от изкушенията, които предлагат местните пазителки на традициите. Защото за жителите на селото храната не е просто необходимост, а здраве.

Последните слънчеви дни до октомври пък, използват за да наточат за зимата най-вкусните тестени варива  като домашна юфка, макарина , трахана и кус- кус. Събирайки се на седянки, точат по стотици листа, след което наточените листа се режат и се оставят да изсъхнат.

Традицията и майсторлъка, пазен с години обаче е на път да стане комерсиален.

Чужденци и шеф-готвачи от край време се опитват,  да крадат от тази традиционна култура на селото, приписвайки си рецепти и майсторлъка с които са направени.

България е древна страна. Държава, която въпреки дългите години прекарани в робство, е успяла да съхрани и развие своя фолклор и обичаи, да предаде от поколение на поколение наученото.  Това разбира се, на наглите чужденци, няма как да се обясни, но  българските шеф- готвачи, трябва да знаят, че селата в Пиринско пазят и съхраняват своите традиции като уважават миналото и това, кой им ги е предал!

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене