Село Борино е пример за етническа толерантност

Борино е административен център на община Борино, област Смолян. Село Борино се намира в планински район. До него се намират селата Чала, Гьоврен и градовете Доспат и Девин. Старото име на селото е Карабулак. През 1872 година в селото има 100 къщи. През 1920 година в селото живеят 859 души, през 1946 – 1457 души, а през 1965 – 2685 души .

Село Борино е разположено в югозападните Родопи, в местност богата на природни забележителности. Някои от тях са дело на човешка ръка като Кемеров мост (Кемера), а други са природни феномени – Дяволският мост. Недалеч са Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Триградското ждрело и Буйновското ждрело. Всяка година през първата събота и неделя от месец август се организира футболно първенство, в което участват отбори от съседни общини.

Присъстват специални гости от страната. Село Борино се намира на 1140 м. надморска височина, в Западната част на Орфеевата планина БориноРодопи. То е разположено в котловина, която е сякаш огромна черга изтакана от ръцете на боринчанките. Цветовете в нея са взети от природата-зелено от картофените ниви и обширните ливади, кафявите нишки са многото горски пътеки водещи до места непознати за човека. Борино е пример за етническа толерантност, където живеят като съседи-българи, турци, българи-мохамедани и роми, за които има поговорка, че са по-близки от роднина.


Предполага се, че селището е възникнало по време на османското владичество на мястото на юрушка стоянка – периода 1750г.-1800г. Първите писменни данни за селото са от 1842г.

selo.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене