Започна реставрирането на стенописите в благоевградската църква

След години отлагане най-сетне в благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“ започна реставрирането на стенописите. Скелето е разположено до северната стена в църквата. Двама реставратори вече почистват и вземат проби от старата боя, за да знаят с какви бои и лакове след това да направят стенописите, които са в тежко състояние, както и част от иконите.

Целият интериор в храма е потъмнял, опушен е от масовото ползване на некачествени свещи. „Това е митрополитският храм и е недопустимо да е в този вид. Последната реставрация тук е правена през 1985-1986 година. След това има само частични опити за почистване на стенописите и олтара с краткотраен ефект. През годините влагата съсипа уникалните стенописи“, твърди благоевградският архитект Костадин Сандев.

Църквата „Въведение Богородично” е кулминация в структурата на старинния квартал „Вароша” и в цялост на стария център на града. Тя е най-посещаваният обект от гости, туристи и местни жители. Като национален паметник на културата държавните органи са отговорни за това състояние на църквата, както и Неврокопска митрополия.

Очаква се в близките дни Неврокопският митрополит Серафим да благослови реставрирането на стенописите. За ремонта са осигурени средства от държавата, но предстои да се разкрие и дарителска сметка. От дирекция „Вероизповедания“ са отпуснати 300 000 лв. за реставрацията, но ще се разчита на средства и от църквата, и от дарения.

Проектът за реставрация е одобрен още преди 2 години от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата. Реставрирането ще отнеме поне три години.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене