Базата на бившия механизиран пехотен полк включвала и 2 огромни военни полигона за стрелби в района на изградилия се ГККП Илинден - Ексохи.

История, национална сигурност и поминък- Военно поделение Гоце Делчев

Гарнизонът е къс от живата история на града, двете знакови поделения – 39-и пехотен солунски полк и 28-и мотострелков полк.
Тридесет и девети пехотен солунски полк е формиран през септември 1912 в Пловдив, и взел участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата (1915 – 1918) и Втората световна война (1941 – 1945). През Балканската война (1912 – 1913) полкът е в състава на 3-та бригада от Втора пехотна тракийска дивизия. В периода 5 октомври – 20 октомври 1912 година води настъпление в направление Аврамово – Елешница – Якуруда – Неврокоп. Като последователно освобождава Аврамово, Велица, Таш Боаз, Фотен, Лилково, Якоруда, Мехомия (Разлог), Елешница и Неврокоп.
През Втора световна война (1941 – 1945) полкът е на гарнизон в Лесковац и Куманово (1941 – 1943). След Деветосептемврийския преврат към полка се формира гвардейска дружина. Взема участие в първата фаза на заключителния етап на войната в състава на 7-а пехотна рилска дивизия и се сражава при Крива Паланка, Стражин, Страцин и Куманово. През ноември 1944 се завръща и е демобилизиран, а през декември е разформирован. Част от чиновете му се привеждат в Народоосвободителна бригада „Яне Сандански“. Когато полкът отсъства от мирновременния си състав, на негово място се формира допълваща дружина.
За негов наследник се смята мотострелковият полк, разположен в Гоце Делчев.
Именно в негова чест се открива през 2018г. и паметник.
Паметника бива изграден от община Гоце Делчев по инициатива на местния Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса.
Освен този внушителен паметник, посветен на хилядите войници, сержанти, офицери и волнонаемни служители, работили в поделението, в паметния комплекс има и две оръдия, които са били на въоръжение в Българската армия. Това са 122 милиметрова гаубица и зенитно оръдие М57 С60. Оръдията са предоставени безвъзмездно на община Гоце Делчев от Министерството на отбраната, за да напомнят на настоящите и бъдещите поколения за едно от най-големите и силни поделения в страната – това в нашия град.
Бившето поделение на БА разполага и с военно летище в резерв. То е оборудвано с модерна радиолокационна система. Базата на бившия механизиран пехотен полк включвала и 2 огромни военни полигона за стрелби в района на изградилия се ГККП Илинден – Ексохи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене