И най – прецекани са от Гърмен….Обещаното не е като даденото. Или как, можеш да обещаваш каквото и колкото си искаш и после да намираш причини да не изпълняваш обещанията си.

А дали всичките вие господа управници, знаете за поговорката , казана дума хвърлен камък?

Каква ще бъде вашата голяма дума сега, след поредното бедствие случило се в събота?
Земеделци настояват да се създаде държавен Застрахователен фонд при бедствия и аварии На 100% е унищожена земеделската продукция в част от гоцеделчевските села – съобщи в ефира на Радио Благоевград Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово. Причината е падналият обилен дъжд с опустошителна градушка в съботния ден.

Иван САБАХЛЪКОВ

Иван САБАХЛЪКОВ

Това е второто природно бедствие в района, което унищожава почти на 100% тазгодишната земеделска реколта. Според земеделския производител, който се занимава с този поминък вече 24 години, изменението на климата е неоспорим факт. „И българинът, ако си мисли, че ще избяга от това нещо, жестоко се заблуждава. В събота бях участник в едно явление, което това лято се повтаря многократно. Всеки облак, който се задава, става градоносен. И затова трябва сериозно да се замислим, какви стъпки ще предприемем оттук нататък, самите ние, земеделците, или тъй наречените „пчелички на държавата“. Защото, ако ни няма нас да произвеждаме тези розови домати, които се търсят на пазара и тези хубави чушки капии, които всеки иска да си изпече сега, ако „тези пчелички“ ги няма, няма кой да произвежда“, сподели още Иван Сабахлъков.

По думите му, градушката в събота е унищожила на 100% неговата реколта, както и тази на колегите му в селата Хвостяне, Блатска, Дъбница и други от този район. Бедствието се повтаря за втори път тази година. Припомняме, че в края на юни бяха унищожени около 4 хиляди декара земеделски площи след паднала опустошителна градушка в района. Земеделците все още не са получили обезщетение за нанесените щети тогава. „Затова настоявам и апелирам, държавата да се намеси. Не само да ни препращат към застрахователни компании, защото ние на тези компании не вярваме. Ние искаме държавата да създаде Фонд за бедствия и аварии, в който да се застраховаме към държавата. Искаме държавата да ни е гаранта, че като се получат такива бедствия от природно естество, ще бъдем защитени. Ако не, да кажат „спасявайте се“ и да приключи отрасъла „Плодове и зеленчуци“ в тази държава“, категоричен е земеделският производител. Според него, земеделците не застраховат продукцията си, защото не вярват на застрахователите. Все още не са получени обещаните обезщетения за щетите от градушката в края на месец юни. Затова земеделците сами трябва да си решат проблемите. „Тогава се направиха едни протоколи и никой не знае докъде стигнаха нещата. Затова повтарям, ако няма Гаранционен фонд, зад който да стои държавата, просто всички сме обречени. Затова, ако ме слушат в момента българските земеделци, нека се обединим, нека сами да си извоюваме тази, не привилегия, а застраховка, за да сме сигурни за утрешния ден, защото, когато на 100% е унищожена продукцията ни, това означава, че догодина ние сериозно ще се замислим, дали въобще да се занимаваме със земеделие и в частност със зеленчукопроизводство“, допълни Иван Сабахлъков. И призова, в 10 ч. утре, вторник, негови съмишленици и пострадали от градушката земеделци, да се съберат в центъра на Хаджидимово, да направят едно шествие до гръцката граница, за да бъдат чути исканията им от политиците и институциите. „С един протест няма да решим проблема, но се надяваме, поне да ни чуят, защото държавата е на нас, хората, ние сме държавата“, каза още земеделският производител.
Защото ако трябва да направим ретроспекция, около лятната трагедия, която сполетя обикновените хора в Гърменско положението все още е плачевно.
Да си припомним, как мощна буря „ударя“ Гърмен и Рибново, а хората плачат. Плачат, защото и малкото поминък с който се изхранват го ,НЯМА.
Реколтата, унищожена, а шанс да се засади нова, няма. Няма, защото няма как да предвидиш, кога и какво ще дойде, „отгоре“. В селото има и около 30 семейства, които отглеждат и се препитават предимно тютюн. И те също господа управници, няма как да предвидят каквото и да било.
Бурята е предизвикала свлачища и по пътя за Рибново. Паднали камъни, банкетите по пътя, изровени от водата са малка част, която предизвиква мощната буря.
В общинския център пък, в следствие на поройния дъжд бива наводнен третият етаж на сградата на общинската администрация.
Да добавим и неотдавнашната ситуация за борсата, и как хората се „орязаха“ и от там.
С какво господа управници, ще се изхранват всички тези хора, като идва и зимния сезон?
Или как беше, сития на гладния не вярва?!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене