Извънредно от НС! Драмата с Бойко Рашков е пълна, ето какво се случва

Бившият вътрешен министър няма да бъде председател на Комисията за контрол на службите за сигурност

Бойко Рашков няма да бъде председател на Комисията за контрол на службите за сигурност.

Предложението на Николай Денков и Надежда Йорданова от ПП-ДБ бе отхвърлено в парламента със 132 гласа Против, 37 гласа За и 7 въздържали се.

Бойко Рашков няма да бъде председател на Комисията за контрол на службите за сигурност.

Предложението на Николай Денков и Надежда Йорданова от ПП-ДБ бе отхвърлено в парламента със 132 гласа Против, 37 гласа За и 7 въздържали се.

 

Преди гласуването имаше гореща дискусия сред депутатите.

Цирк в парламента заради „комунистическия следовател“ Рашков, Йорданов разказа скандална случка

„Този който стои на снимка с едно лице в ареста, за същия Бойко Рашков ли става въпрос? В случая говорим за човек, който е предложен за шеф на комисията на контрол на службите. Трябва да е лице, което не замесено в никакви градински схеми, когото не го е джафкало пуделче и което не се е срещало с трафиканти и контрабандисти. Бойко Рашков се опитва през задния вход да влезе в тази комисия.

Това е лице, което е опетнило името си професионални нормално. няма как да се бори да контролира служби. Оттеглете кандидатурата, за да запазите достойнството си, да е друг, но не и комунистическия следовател Бойко Рашков“, обяви Георг Георгиев от ГЕРБ.

Кандидатурата на Рашков бе защитена от бившия премиер Николай Денков

„Да допуснем едно обсъждане с чисто политически цели. Господин Рашков има биография, която го прави изключително подходящ. Не сме се молили на никого – предлагаме решения, а вие гласувайте по съвест. Ще припомня, ние имахме възражения срещу много председатели, но спзихме принципи. Вместо лични нападки – решете дали ще спазвате принципи“, каза Денков.

„От ПП-ДБ със сигурност имате по-подходяща кандидатура – предложете я, може и да я приемем.“, посочи Христо Гаджев от ГЕРБ.

„За срам на България – вие сте бил министър-председател. Вие не можете да си позволявате да лъжете от трибуните. Многократно внасяхте предложения „Възраждане“ да не поема нито една комисия. Късахте си ризите, защото сме защитавали националната сигурност. Сега сте в същата ситуация. Това защо не го коментирате?“, попита Цончо Ганев.

„Г-н Ганев успешно излъга. Разбрахме се как ще бъдат избрани председателите на комисиите в 50-то НС. Вашето обвинение, за това че сме в някаква изолация значи – представяте си политиката – елате да изтъргуваме нещо. Принципът на политиката е или сте За или Против“, отговори Денков.

„Някои говорят, че хората имали минало и биография. Факт е, че е срам, че Денков е бил премиер. Срам е, че и Киро Шиндлера е бил такъв. Малко хора помнят какво се случи 1989-90 година.

На един митинг, където всички нормални хора се събрахме. Тогава Петър Младенов, каза репликата: танковете да идват. Аз бях студент, с колеги окупирахме СУ Младенов да дава оставка. Човекът, който разследва случая се казваше Бойко Рашков. Евгений Михайлов, снимал запис с думите на Младенов разказва:

„Още в първия ден Рашков ми даде протокол да подпиша от разпита с изкривени ченгелчета, отказах, забрани ми да излизам, докато подпиша. Всичко беше лъжа. Трябваше да подпиша, че не съм го снимал аз. Започна да крещи: „Какво си мислите вие коп*лета с коп*лета“. Със сутрешния брой на „Демокрация“ започна да блъска. Рашков преди това ме разпитвааше 20 часа да променя показанията си“.  Това е истината от Михайлов. Имайте морал – това нещо Рашков не трябва да оглавява комисия!“, каза Тошко Йорданов.

На трибуната излезе и самият Рашков.

„Ни най-малко ми е мечта да съм председател на тази комисия – вече съм бил.

Защо не бяха направени тези изказвания преди, като съм бил. Нивото ви е толкова ниско.

Тошко Йорданов не случайно е изправен пред българския съд – това са твърдения, които нямат нищо общо с истината. Пълни лъжи. Искам да ви кажа, че аз съм приключил разследването със заключение, че Петър Младенов Е казал това.

А сега излиза, че съм искал да изкривя обективната истина. Аз съм горд, че в онова време, че съм имал смелостта да завърша такова дело. Да внимава г-н Тошко да не отиде пак на съд“, обяви Рашков.

В крайна сметка предложението бе отхвърлено.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене