Вечните ремонти на този път струват на данъкоплатеца над 15 милиона лева и накрая отново ... нищо! Надеждите са сега в последния ремонт!

Скандал за милиони! Златната отсечка -,,Магистрала“ Добринище- Гоце Делчев ни струва 15 милиона!

У нас – сериозният ръст на тежките катастрофи на главният път между Добринище и Гоце Делчев са факт. По данни на МВР от началото на тази година, са станали близо 30 пътнотранспортни произшествия, а 3-ма души са изгубили живота си.

Хиляди автомобили минават ежедневно по главния път между Добринище и гр. Гоце Делчев. Той свързва жителите на 5 общини и поема трафика от Благоевградско и Смолянско. Най-опасна е отсечката между селата Места и Господинци.

През летните месеци трафикът е още по-натоварен заради туристите, тръгнали към Гърция през граничния пункт „Илинден – Ексохи“. Оправданието на властите „освен вдигането на ръце“  за случващото се е лошото качество на пътната настилка и нуждата от спешни ремонти. Но и вторият аргумент има силата на първия. Резултатите са около нулата. Правят се рехабилитации, пишат се проекти, ПТП – тата не са спряли, а качеството на шосет оси остава влошено клонящо към съсипано. Само една седмица стана ясно, че отново държавата ще отпусне пари за този път.В официално писмо до кмета на Гоце Делчев Агенция „Пътна инфраструктура“ са уведомили, че от есента започва обезопасяване и рехабилитация на пътя от Гоце Делчев до Добринище. Проектът е готов и предвижда подмяна на мантинели, асфалтиране и обновяване на пътната маркировка, писа Топ Преса първа. Стойността му е близо 6 млн.лева.

КОЛКО СТСТРУВА ОБАЧЕ ВСИЧКО ТОВА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА? 

Да припомним, че рехабилитацията и отчитане на дейност по тази отсечка въобще, съществува още от поне 10г. Ремонтните дейности, протичащи на пътя между Банско-Добринище и село Места е имало и през 2014г. През месец май 2015г. пътят отново бива затворен, поради започнало укрепване на участъка, който същият е подкопан от р.Места през месец февруари, като част от едното платно поддава, напуква се и се свлича. Подобна рехабилитация, на  пътя между Банско-Добринище и село Места стартира и през март 2016г. Общата стойност на двата проекта надвишава 2.6 млн. лева.

През 2022г., отново следват ремонтни дейности, размера на които възлизат в размер на около 6 млн. лв. Да припомним, че още едни  поредни  близо 6 млн. лв. бяха осигурени в началото на тази годината за благоустрояване, реконструкция и рехабилитация на път BLG 1091 (II-19, Добринище – Гоце Делчев) Брезница.

Коментарите и неспиращото недоволство, от страна на пътуващи и шофьори, са всекидневни и почти всички стигат до Топ Преса като единствената и основна медийна инистуция в югозапада..

Велизар ЛЕТКОВ

Велизар ЛЕТКОВ

„Състоянието на пътя е такова, че предпоставките за инциденти са много и поради натовареността на участъка тези инциденти са факт. Работата ми е свързана с шофиране и много често минавам по пътя, изключително лош участък. Има доста неравности, на места е напукан, има денивелация на някои от завоите“, заявява шофьорът Иван И.

„Хората, които идват от София, от Пловдив, не са запознати с този участък, с опасните завои и едно невнимание, лоши гуми, а да не говорим като падне дъжд, катастрофите се увеличиха страшно много“, каза още експертът Велизар Летков.

„Работата ми е свързана с шофиране и много често минавам по пътя, изключително лош участък. Има доста неравности, на места е напукан, има денивелация на някои от завоите“, допълва друг шофьор. В „задачата“, ние питаме, още колко години ще са нужни и колко хиляди левове ще трябва, да бъдат отпускани за път, който се рехабилитира всяка година, и по стечение на незнайни причини и обстоятелства си остава почти непроменен.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене