ЦИК се събра извънредно, заради казуса с двете ДПС-а. Жандармерия застана пред входа

ЦИК се събра на извънредно заседание в 10.30 часа, преди да е отворила вратите за регистрация на партиите за изборите, заради напрежението, създадено от двете крила на ДПС.

В нарушение на закона депутати от ДПС-Доган са прекарали нощта в помещенията на ЦИК около масата са регистрация. Те са били вкарани от секретарката на ЦИК Севинч Солакова, която и в момента е член на ЦОБ на ДПС, и са били предвождани от Джейхан Ибрямов и Тимур Халилов, заедно с тях е бил и Валентин Тончев. По-късно към тях са се присъединили Джевдет Чакъров и Ализан Яхова. И всичко това е документирано със снимки.

Тази сутрин те потвърдиха, че са спали в ЦИК и оправдаха влизането си в тези помещения с факта, че са депутати и като такива имали право да влизат в НС.

ЦИК обаче е самостятелен стратегически обект под охрана на МВР и НСО и влизането на хора там е абсолютно недопустимо.

 

Жандармерия охранява входа на Централната избирателна комисия (ЦИК). Охранителите помолиха представителите на двете крила на Движението за права и свободи (ДПС) да освободят входа на институцията.

 

Пред ЦИК са и двете крила на ДПС – на Ахмед Доган и тези, които подкрепят Делян Пеевски, като интересното е да се отбележи, че техни представители са пренощували навън пред сградата.

 

Вътре на масата в ЦИК вече са седнали представители на двете крила- вижда се Джевдет Чакъров от ДПС-Доган, както и Джейхан Ибрямов и Тимур Халилов, вижда се и зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов, представител на ДПС-Ново начало. Дойде и Хамид Хамид, Те ще отстояват правото на партията, че е първа по ред за записване. Депутатите имат право да влизат в сградата.

Още от петък представители на ДПС-Ново начало, начело с Радослав Ревански кмет на Белица и член на ЦОБ на ДПС, си запазиха ред пред всички входове на ЦИК.

 

„Аз и младежкият председател Ибраим Зайденов сме първите пълномощници пред ЦИК, с пълномощно от председателя Джевдет Чакъров, за да регистрираме автентичното ДПС за предстоящите избори“, заяви Валентин Тончев от ДПС около Ахмед Доган.

„Пеевски чете указанията на ЦИК, както Устава на ДПС – като дяволът евангелието“, категоричен е Тончев.

Минути след полунощ т.нар. ДПС–Ново начало – около Делян Пеевски, беше обявено. „В 00:05 на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои!“, гласи разпратеното от крилото на Пеевски съобщение.

 

Илхан Кючюк от ДПС-Доган коментира, че електронна регистрация не е възможна. Електронното заявление няма тежест, коментира в Нова тв специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Уставът на партията позволява тя да се представлява от всеки от своите двама съпредседатели – заедно или поотделно. Това означава, че и Джевдет Чакъров, и Делян Пеевски имат право да представляват партията и да упълномощят лице, което да подаде документи в ЦИК.

 

Големият въпрос при регистрацията е коя фракция на ДПС ще внесе първа документите – тази около Ахмед Доган или тази около Делян Пеевски.

Вътре в сградата са депутати от ДПС – като такива те имат право да присъстват на регистрацията.

Евродепутатът от ДПС Танер Кабилов каза, че „колегите депутати са вътре“, за да подадат документите за регистрация на „ДПС – Ново начало“ – фракцията на Пеевски.

 

При опит на двете фракции да се регистрират за вота с името ДПС или друго име с това съкращение, решението кой ще участва най-вероятно ще вземе съдът. Сходен е и казусът в БСП с двамата председатели Корнелия Нинова и Атанас Зафиров.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене