Мощи на трима светци водят туристи във вековна църква

Любопитна и вълнуваща е историята на църквата „Света Параскева – Петка“ в някогашния културен, стопански и религиозен център Мелник. Преди 15 века храмът е бил изграден изцяло от камъни – ломени и речни. Днес тя е възстановена в автентичния й вид. Стените и куполът са изографисани майсторски. 10-метрова камбанария издига снага към небето, а дворът пред самия храм придава на мястото характер на истински манастирски комплекс.

В олтара на църквата се съхраняват частици от мощите на трима светци – на свети Пантелеймон, на света Параскева и на свети Климент Охридски. Това е една от причините гостите на културно-историческия резерват да посещават божия дом. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. На камбанарията са монтирани 7 камбани, изработени в град Каменск в Урал и имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър. Направени са във фирмата, която някога измайсторила най-тежката камбана в света – 210 тона, в момента тя е исторически паметник в Москва. Монтираните на храма камбани имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър. Новият дървен иконостас е направен в Охрид, където е измайсторен и владишкият трон. В изграждането на храма са спазени закони и канони, проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Тази църква е едно от чудесата на нашия прекрасен Мелник, убедени са жителите на града.

Храмът е проучен за първи път през 2004 г., когато са установени два строителни периода – построен е още през VI век по времето на император Юстиниан I Велики, по-късно преживява ренесанс при управлението на цар Иван Асен II“.

Някога църквата е разрушавана от три земетресения – през IV десетилетие на ХIII век, в края на ХVI – началото на ХVII век и през втората половина на ХVIII – началото на ХIХ век. През втората половина на ХVI век при нея е възникнал малък манастир, а през ХIХ век – и некропол. Патронът й през първия й период не е известен. През втория период е променен и тя е посветена на светицата Преподобна Параскева – Петка Епиватска, Търновска и Българска застъпница и закрилница, чиито свещени мощи са тържествено пренесени през 1231 г. в средновековната българска столица Търново от цар Иван Асен II. Днес те се намират в румънския град Яш.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене