Вечерна сензация! Доган целува ръка на Касим Дал?

Почетният председател Ахмед Доган си е харесал  за парламентарните избори на 27 октомври създадената от Касим Дал Народна партия „Свобода и достойнство“, ако подчиненият му Джевдет Чакъров не успее да се пребори с Делян Пеевски за ДПС.

Това е днешната новина от летния „сарай“ в Росенец, където почетният председател Ахмед Доган покани кметове на общини от ДПС.

Доган се запознал с 13-страничния устав на формацията, но очаквал от настоящия й председател Орхан Исмаилов отговор дали НПСД е легитимна и отговаря на всички условия за участие в избори, за да може фракцията „Аталай-Чакъров“ да подпише коалиционно споразумение с нея, ако остане извън ДПС.

НПСД е провела втория си конгрес на 4 септември 2021 година, но реално не участва в изборите през последните 3 години.

Народна партия „Свобода и достойнство“ е центристка либерална политическа партия, учредена на 1 декември 2012 г. по инициатива на бившата „дясна ръка“ на Доган Касим Дал.

На предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г., НПСД и „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ) участват заедно в коалиция, наречена „Център – свобода и достойнство“. За нея гласуват 57 611 души.

На Парламентарни избори през 2014 г. НПСД е част от коалицията „Реформаторски блок“ (РБ). Коалицията получава 291 806 гласа или 8,89%. От НПСД народен представители става Корман Исмаилов.

На 27 ноември 2016 г. на първия редовен конгрес на партията, за председател е избран Орхан Исмаилов. Той и Касим Дал са в конфликт.

Освен с Орхан Исмаилов, Доган възнамерявал да разговаря и с бившия зам.-председател ДПС Гюнер Тахир, чието Национално Движение за права и свободи (НДПС) участва и на последните местни избори и спечели съветнически места. Проблемът при Тахир е, че той не иска в листите си компрометираните Рамадан Аталай и Джевдет Чакъров, а и смята, че оперативен лидер трябва да бъде Филиз Хюсменова.

Очаквайте подробности утре…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене